Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 20 /12:39

Su reikalavimais nesutinkanti Rusija kaltina IOC „rasizmu ir neonacizmu“

Kruviną karą Ukrainoje tęsianti Rusija trečiadienį pareiškė, kad yra pasipiktinusi Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nustatytomis sąlygomis jos sportininkams.
IMAGO/Sergey Guneev / IMAGO/SNA
IMAGO/Sergey Guneev / IMAGO/SNA

Diena anksčiau olimpinio judėjimo vadovai paskelbė, kad rusų ir baltarusių sportininkai, šią vasarą vyksiančiose Paryžiaus žaidynėse dalyvausiantys su neutralia vėliava, negalės dalyvauti atidarymo ceremonijoje.

„Mes pasipiktinę beprecedentėmis diskriminacinėmis sąlygomis, primestomis Tarptautinio olimpinio komiteto“, – trečiadienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Tuo metu Kremlius įspėjo IOC, kad šis nepradėtų taikyti sankcijų Maskvos organizuojamose „Draugystės žaidynėse“ dalyvaujantiems sportininkams, ir įspėjo, kad toks žingsnis prilygtų bauginimui.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tvirtino, kad Rusija tai vertins „absoliučiai neigiamai“.

„[Tai] yra sportininkų bauginimas. Tai visiškai pakerta IOC patikimumą“, – pareiškė jis.

M. Zacharova IOC kaltino „rasizmu ir neonacizmu“ dėl galimų sankcijų.

„Šie sprendimai rodo, kaip toli IOC nutolo nuo savo deklaruojamų principų ir pasinėrė į rasizmą ir neonacizmą“, – sakė ji.

Išvakarėse IOC apkaltino Rusiją sporto politizavimu, šiai planuojant pradėti nuo rugsėjo organizuoti vadinamąsias „Draugystės žaidynes“.

Naujosios varžybos konkuruos su olimpinėmis žaidynėmis, o Rusijos organizatoriai planuoja ir žiemos varžybas.

IOC, kuris leido Rusijos sportininkams dalyvauti šių metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje tik po neutralia vėliava ir su sąlyga, kad jie neremia Rusijos invazijos į Ukrainą, paragino sporto pasaulį ir vyriausybes, gavusias Maskvos kvietimus, „atsisakyti bet kokio dalyvavimo ir paramos“ šiam renginiui, sakoma jo pareiškime.

IOC kritikuoja rusus už tai, kad jie vykdo „labai intensyvų diplomatinį puolimą“, palaikydami tiesioginius ryšius su viso pasaulio vyriausybėmis.

„Kad jų grynai politiniai motyvai būtų dar akivaizdesni, jie sąmoningai apeina tikslinių šalių sporto organizacijas“, – sakoma IOC pareiškime.

„Tai akivaizdus Olimpinės chartijos pažeidimas ir kartu įvairių JT rezoliucijų pažeidimas, – pabrėžė organizacija. – Tai ciniškas Rusijos Federacijos bandymas politizuoti sportą.“

IOC taip pat apkaltino Maskvą „visiška nepagarba pasauliniams antidopingo standartams ir varžybų sąžiningumui“, remdamasis praėjusią savaitę Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) pareikštu susirūpinimu dėl prieš 10 metų Sočio žaidynėse institucionalizuoto dopingo vartojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius