Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 22

Rusija švenčia: po įžūlių pažeidimų – WADA malonė

Pasaulinė antidopingo agentūra WADA ir toliau nuolaidžiauja Rusijai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

WADA paskelbė, kad neskirs Rusijai jokių papildomų sankcijų, nors ši laiku neperdavė Maskvos laboratorijos mėginių. Ši procedūra turėjo būti įvykdyta iki 2018 gruodžio 31 dienos.

Rusai neįsileido nepriklausomų ekspertų ir pažeidė susitarimą. WADA atstovai į Maskvos laboratoriją buvo įleisti tik praėjusią savaitę.

Tiesa, WADA perspėjo, kad Rusija sulauktų griežčiausių įmanomų sankcijų, jeigu būtų nustatyta, kad rusai kažkaip manipuliavo mėginiais. Tokiu atveju rusai būtų pašalinti iš Tokijo olimpinių žaidynių.

Pernai rugsėjį WADA, nepaisydama daugelio Vakarų šalių atletų ir įtakingų kovos su dopingų pareigūnų protestų, atšaukė Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimą – su sąlyga, kad šalis iki gruodžio 31 dienos perduos laboratorinius duomenis. Tie duomenys gali padėti WADA pareikšti kaltinimus dėl dopingo vartojimo virtinei rusų sportininkų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./WADA
AFP/„Scanpix“ nuotr./WADA

Tačiau kai WADA ekspertai gruodį atvyko į Maskvą, rusų pareigūnai pareiškė, kad jų įranga nėra sertifikuota pagal Rusijos įstatymų numatytus kriterijus. WADA specialistų grupei teko grįžti tuščiomis.

Visgi praėjusią savaitę WADA atstovai pranešė „sėkmingai surinkę“ duomenis Maskvos antidopingo laboratorijoje, atsidūrusioje valstybiniu lygiu finansuoto dopingo skandalo, įtraukusio daugiau nei tūkstantį atletų ir 30 sporto šakų, epicentre.

Antradienį Kremliaus atstovas spaudai D.Peskovas sakė, kad „mūsų sporto valdininkai, sporto valdžia ėmėsi maksimalių pastangų WADA atstovų darbui Maskvoje organizuoti, kad būtų įgyvendintos visos reikalingos procedūros“.

WADA sulaukė griežtos kritikos už tai, kad rugsėjį atšaukė Rusijos suspendavimą neužsitikrinusi prieigos prie Maskvos antidopingo laboratorijoje laikomos informacijos ir laboratorinių mėginių.

Maskvai iki nustatyto galutinio termino – gruodžio 31-osios – neperdavus duomenų, JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas paragino WADA „liautis būti mulkinamai rusų“.

Tačiau Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas savo naujametiniame kreipimesi tvirtino, kad Rusija sulaukė pakankamai griežtos bausmės.

„Rusijos olimpiniam komitetui buvo pritaikyta sankcija – jo pašalinimas iš 2018 metų Pjongčango žiemos olimpiados“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius