Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 27

Rusijos reakcija į sprendimą dėl Donatos Rimšaitės: tai Lietuva ar kažkokia atsilikusi totalitarinė Afrikos valstybė?

Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos vadovą Viačeslavą Aminovą šokiravo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) sprendimas neleisti Donatai Rimšaitei dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse po Rusijos vėliava.
Balsavimo akimirka
Balsavimo akimirka / Alfredo Pliadžio nuotr.

Portalui 15min.lt komentuodamas LTOK verdiktą V.Aminovas vartojo tokius žodžių junginius kaip „autoritarizmo dvasia“, „atsilikusi Afrikos valstybė“, o LTOK prezidentą Artūrą Poviliūną išvadino melagiu. Pasak V.Aminovo, A.Poviliūnas susitikime lapkritį buvo pažadėjęs paramą.

V.Aminovo teigimu, šiuo sprendimu Lietuvos sportui buvo padaryta labai didelė žala. Kokių imsis priemonių toliau, V.Aminovas neatskleidė.

Tiesa, rusų žiniasklaidai V.Aminovas užsiminė, kad į kovą Rusija įsitrauks politiniu lygiu.

„Po šio sprendimo kalbėjau su Rusijos olimpinio komiteto prezidentu Aleksandru Žukovu bei Sporto ir turizmo ministru Vitalijumi Mutko. Jie abu pasakė, kad Rusija tiek sportiniame, tiek politiniame lygmenyje, įskaitant vyriausybinį lygmenį, aktyviai palaikys mus, kai kreipsimės į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), ir palaikys, jei kreipsimės Sporto arbitražo teismą“, – valstybiniam Rusijos kanalui dėstė V.Aminovas.

– Kaip vertinate LTOK sprendimą?, – 15min.lt paklausė V.Aminovo.

– Neadekvatus, nesportiškas ir nedemokratiškas sprendimas. Šis sprendimas mane labai nustebino. Lietuva, Europos sąjungos narė, šalis, kuri priklauso Europos šeimai, daro sprendimus su autoritarizmo dvasia. Kažkas norėjo iš to sprendimo pasišildyti rankas, bet mes tuo keliu nėjome. 

– Ką ketinate daryti toliau? Ar yra galimybė apskųsti šį sprendimą, kad Donata Rimšaitė vis dėlto galėtų startuoti Londono olimpinėse žaidynėse?

– Mes norėjome į sesiją atsiųsti savo atstovą. Ne bet ką, o mano pirmąjį pavaduotoją, federacijos viceprezidentą bei olimpinį čempioną Dmitrijų Svatkovskį (2000 m. olimpinis penkiakovės čempionas). Bet lietuviai prieštaravo, kad jis dalyvautų. Ne tik kad negali atvykti pasisakyti, pasakė, kad netgi neįleis į pastatą. Todėl pati D.Rimšaitė atvyko į Vilnių, kad paaiškintų savo motyvus. Tačiau ir jai neleido pilnai išsakyti savo pozicijos. Ji tiesiog sėdėjo koridoriuje už uždarų durų ir stebėjo transliaciją. Tai paniekinimas, chamiškas elgesys. Ar čia Lietuva ar kažkokia atsilikusi totalitarinė Afrikos valstybė? Aš nustebęs, mes juk gyvename kitame pasaulyje.

Neadekvatus, nesportiškas ir nedemokratiškas sprendimas. Lietuva, Europos sąjungos narė, daro sprendimus su autoritarizmo dvasia.

– Vis dėlto ar imsitės kažkokių priemonių, kad taškas šioje istorijoje dar nebūtų padėtas?

– Labai daug garsių sportininkų ir sporto valdininkų iš įvairių šalių skambina man ir reiškia palaikymą. Visi jie smerkia tai, kas šiandien nutiko Vilniuje. Aš turiu labai didelę paramą įvairių šalių, kurių atstovai nesupranta, kodėl taip įvyko. Švelniai tariant, jie pasipiktinę.

– Norite pasakyti, kad šis Lietuvos sprendimas turės pasekmių?

– Sporto Lietuva visiškai sužlugdė savo įvaizdį pasaulyje. Aš prisiminu pokalbį su ponu Poviliūnu (LTOK prezidentu Artūru Poviliūnu, – red. past.) lapkričio 23 dieną. Šiame pokalbyje jo pozicija buvo visiškai kitokia. Aš maždaug žinau, dėl ko ponas Poviliūnas pakeitė savo nuomonę, ir aš apie tai dar garsiai pasakysiu. Vis dėlto esu tikras, kad pono Poviliūno ir kitų Lietuvos sporto valdininkų rankomis Lietuvos sportui buvo padaryta labai didelė žala.

– A.Poviliūnas sakė, kad D.Rimšaitė į Rusiją išvyko ne dėl meilės reikalų, o tiesiog dėl  pinigų...

– Ponas Poviliūnas meluoja. Jis melavo man ir A.Žukovui praėjusiame mūsų susitikime, o dabar meluoja ir Lietuvos visuomenei. Aš manau, kad ponas Poviliūnas daro tai neatsitiktinai. Tikrą priežastį, kodėl jis taip daro, labai greitai pasakysiu.

– Planuojate padaryti atskirą pranešimą?

– Taip.

– Taip ir neatsakėte, ką ketinate daryti, kad D.Rimšaitė vis dėlto galėtų startuoti Londone?

– Pirmadienį darysime pasitarimą, kuriame dalyvaus tarptautinės teisės specialistai bei IOC nariai. Jeigu jūs žinote, Rusija turi tris IOC narius (plaukimo olimpinis čempionas Aleksandras Popovas, buvęs tenisininkas Šamilis Tarpiščevas, buvęs Rusijos NOK prezidentas Vitalijus Smirnovas, – red. past.). To pasitarimo metu priimsime reikalingus sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius