Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 14

Rusų oligarchų įtaka ar nesupratimas: lietuviai stebisi, kaip atsivėrė durys agresoriams

Nuo trijų muškietininkų iki olimpinių žaidynių – fechtavimas gali didžiuotis gilia ir gražia istorija, tačiau prieš kelias dienas ant ilgas tradicijas puoselėjančio sporto užtiško prorusiška dėmė. Lietuvos fechtavimo federacijos viceprezidentė Aida Vengalė stebėjo balsavimą, kaip tai įvyko.
Fechtavimas
Fechtavimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinė fechtavimo federacija (FIE) tapo antruoju sportu, kuris atlapojo duris į varžybas karą vykdančios Rusijos ir Baltarusijos atletams.

Pirmasis yra boksas, tiksliau ruso Umaro Kremliovo vadovaujama Tarptautinė bokso federacija.

Fechtavimo pasaulyje daug metų svarbius postus irgi užėmė Rusijos atstovai. Taip pat Ališeras Usmanovas ir Stanislavas Pozdniakovas buvo suspenduoti nuo pareigų pasaulinėje ir Europos federacijose, kai rusai prieš metus pradėjo sprogdinti Ukrainos miestus ir žmones.

Todėl Lietuvos fechtavimo federacija vylėsi, jog nuotoliniu būdu vykęs FIE kongresas praėjusį penktadienį paliks sankcijas Rusijos ir jai kare padedančios Baltarusijos atstovams.

Tačiau viskas pakrypo kitaip.

„Afrikos ir Azijos šalys, taip pat Venesuela tendencingai pasisakė, kad sporto negalima painioti su politika. Esą negalima iškraipyti olimpinių idėjų, sporte reikia elgtis draugiškai, palaikyti vieniems kitus ir jokiu būdu negalima nieko eliminuoti“, – pasakojo nuotoliniu būdu FIE kongrese dalyvavusi Aida Vengalė.

Lietuvos fechtavimo federacijos viceprezidentė, dirbanti dėstytoja Lietuvos sporto universitete, sakė, kad prieš balsavimą pasisakė ir Ukrainos atstovai bei jų sąjungininkai.

„Ukrainiečiai pasisakė labai jautriai ir apeliavo į kiekvienos fechtavimo federacijos sąžinę. Jie kalbėjo, kad neetiška būtų leisti tokiu metu dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams net ir su neutralia vėliava. Jų pasisakymas buvo labai gražus, – sakė A.Vengalė. – Europos Šiaurės šalių atstovai irgi pasisakė, kad jokiomis sąlygomis ir aplinkybėmis Rusijos ir Baltarusijos sportininkai tarptautinėse varžybose nelaukiami.

Amerikiečiai pabrėžė, kad taip turi būti, kol pasibaigs karas ir kol rusų tauta atsakys už nusikaltimus žmonijai.“

Nepaisant to, laikinojo FIE prezidento graiko Emmanuelio Katsiadakistryso vadovaujamame kongrese balsavimai pakrypo Rusijos naudai.

Suprasti akimirksniu

  • Dėl leidimo asmeninėse varžybose už rusų ir baltarusių sugrąžinimą į varžybas pasisakė 89, prieš – 46, o susilaikė 1.
  • Komandinėse varžybose už rusus balsavo 85, prieš 51, susilaikė 3.
  • Dėl rusų atstovų varžybose (teisėjų ir kitų) sugrįžimą balsavo 88, prieš 48, o 2 susilaikė.

Tokia didelė parama karo nusikaltimus vykdančių šalių atstovams nustebino Lietuvos fechtavimo federacijos prezidentą Vytautą Polujanską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius