-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 20

Rūta Paškauskienė – apie vėlai atėjusią sportininkės brandą, nenorą baigti karjerą ir naują patirtį Europos čempionate

Stalo tenisininkė Rūta Paškauskienė per karjerą Europos čempionatuose yra iškovojusi net 16 medalių – 7 aukso, 2 sidabro, 7 bronzos. Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša tai vadina unikaliu rezultatu.
Rūta Paškauskienė
Rūta Paškauskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pagal šį rezultatą Rūta, manau, patenka į geriausių visų laikų Europos stalo tenisininkių penketuką. Duokite dar keletą metų, ir jos kraityje bus 20 medalių“, – teigė R.Balaiša.

Maža to, pasak R.Balaišos, R.Paškauskienė iš kitų Europos tenisininkių išsiskiria stabilumu.

„Stalo tenise konkurencija milžiniška. Medalius iškovojusios žaidėjos kitame čempionate gali likti net už trisdešimtuko ribos. Stabiliai gerus rezultatus demonstruoja labai nedaug tenisininkių, Rūta – viena iš jų“, – dėstė R.Balaiša.

Jis priminė, kad nuo 2007-ųjų R.Paškauskienė iš kiekvieno Europos čempionato grįžta bent su vienu medaliu. 

„LSTA biudžetas yra 170 tūkst. litų. Norvegų biudžetas siekia 2 mln. eurų, tačiau jie Europos čempionatuose iki šiol nieko nelaimi. Vokiečiai turi stipriausią stalo teniso lygą pasaulyje, tačiau savo čempionės dar nesugebėjo išsiugdyti, neskaitant natūralizuotų Kinijos sportininkių. Manau, tai daug pasako“, – kalbėjo R.Balaiša.

Finale – stebuklingas išsigelbėjimas

Paskutinį medalį R.Paškauskienė parvežė iš Lenkijos. Praėjusį savaitgalį pasibaigusiose šių metų pirmenybėse ji kartu su ruse Oksana  Fadejeva pelnė auksą moterų dvejetų varžybose.

Pagal šį rezultatą Rūta, manau, patenka į geriausių visų laikų Europos stalo tenisininkių penketuką. Duokite dar keletą metų, ir jos kraityje bus 20 medalių

Tiesa, vienetų varžybas R.Paškauskienė baigė jau šešioliktfinalyje. Kaunietė 1:4 nusileido vokietei Kristinai Silbereisen. R.Paškauskienė pripažino, kad tai buvo psichologinis pralaimėjimas: pirmąjį setą Rūta pralaimėjo pirmaudama 2:6 (pralaimėjo 6:11), ir po tokio smūgio nesugebėjo atsigauti.

Įdomu tai, kad panašus scenarijus susiklostė ir dvejetų finale, tik tąsyk Fortūna nusišypsojo R.Paškauskienei.

R.Paškauskienės ir Oksanos Fadejevos duetas pralaimėjo pirmus du setus rumunėms Danielai Dodean ir Elizabetai Samarai, o trečiame atsilikinėjo rezultatu 6:10. Kai finalo baigtis jau atrodė aiški, lietuvės ir rusės tandemas sugebėjo „perlaužti“ žaidimą: išsigelbėjusios trečiame sete,  galiausiai laimėjo susitikimą 4:2.

„Turbūt pirmą kartą karjeroje pavyko šitaip „ištraukti“ beveik pralaimėtą mačą. Būtent todėl ši pergalė suteikė kur kas daugiau džiaugsmo nei pernai iškovotas aukso medalis, kai finalą laimėjome 4:0. Tuomet tiesiog atėjome ir pasiėmėme auksą. Šįkart reikėjo sukurti nedidelį stebuklą“, – kalbėjo R.Paškauskienė.

R.Paškauskienė ir O.Fadejeva Europos čempionatų moterų dvejetų varžybose kartu dalyvauja nuo 2009 metų. Jų kraityje du aukso (2010 ir 2011 m.) bei vienas bronzos apdovanojimas (2009 m.).

Branda atėjo vėlai

Rūtos mama ir trenerė Romualda Garkauskienė pripažįsta, kad geriausios Lietuvos stalo tenisininkės aukso amžius prasidėjo gana vėlai – 2008-aisiais, kai sportininkei jau buvo 31-eri.

Būtent 2008 metais R.Paškauskienė iškovojo svariausią pergalę karjeroje – tapo Europos čempione vienetų varžybose. Ir pati Rūta pripažįsta, kad ši pergalė tapo svarbiu karjeros lūžiu. Įdomu, kad tai sutapo ir su Rūtos sūnelio Dovydo gimimu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mama ir dukra: Romualda Garkauskienė ir Rūta Paškauskienė
Mama ir dukra: Romualda Garkauskienė ir Rūta Paškauskienė

„Treniruotėse ir mažiau svarbiose varžybose Rūta visuomet žaisdavo labai gerai, ir tikrai atrodydavo, kad ji gali žaisti aukščiausiu lygiu. Tačiau per svarbiausius turnyrus vis pasipildavo klaidos. Vis laukiau, kada ateis ta branda, tas stabilumo laikotarpis. Jis atėjo 2008-aisiais, turiu pasakyti – ganėtinai vėlai“, – kalbėjo R.Garkauskienė.

„Su metais atėjo patirtis, ėmiau žaisti protingiau. Daugelį žaidybinių situacijų ėmiau vertinti kitaip nei anksčiau. Atsirado ramybė ir visiškas pasitikėjimas savimi“, – priežastis bandė paaiškinti pati Rūta.

Galimybių riba – trisdešimtukas

Planetos stalo tenisininkių reitinge R.Paškauskienė šiuo metu užima 85 vietą, o aukščiausiai per karjerą buvo pakilusi iki 36 laiptelio. Sportininkė pripažįsta, kad tai ko gero galimybių riba. „Galbūt galima pasvajoti apie prasimušimą į trisdešimtuką. Bet tai įgyvendinti labai sunku“, – teigė ji.

Noro yra. Tik sunku derinti sportą su šeima. Bet, kol sekasi, sportuoti noriu

R.Balaiša pritarė ir pridūrė, kad čia vargiai, ar padėtų ir didesnės investicijos, mat vietas pasaulio reitingo elite uzurpavusios Azijos sportininkės, kurios dėl milžiniškos konkurencijos savo žemyne yra pasiekusios itin aukštą meistriškumo lygį. „Reiktų Rūtų ilgesniam laikui apgyvendinti Kinijoje, kad galėtų treniruotis su azijietėmis. Gal tada pakiltume aukščiau trisdešimtuko“, – juokavo R.Balaiša.

Olimpinio kelialapio dar neturi

R.Paškauskienė dar neturi kelialapio į Londono olimpines žaidynes. Pagal tarptautinį ITTF reitingą teisę žaisti olimpiadoje užsitikrino 28 stalo tenisininkės. Deja, nesėkminga šių metų pradžia Lietuvos atstovę pasauliniame reitinge bloškė žemyn, tad dėl olimpinio kelialapio Rūtai dar teks pakovoti.

Olimpinės atrankos turnyre R.Paškauskienė dalyvaus balandžio 11-13 d. Liuksemburge. Čia bus išdalinta dar 11 kelialapių. Nors vėliau, gegužę, Katare vyks dar vienas atrankos turnyras, tiek pati sportininkė, tiek LSTA prezidentas R.Balaiša įsitikinę, kad kelialapį į Londoną pavyks užsitikrinti Liuksemburge. Tai būtų ketvirtoji R.Paškauskienės olimpiada karjeroje.

Apie karjeros pabaigą negalvoja

Rūtai – 34-eri, tačiau apie karjeros pabaigą dar negalvoja. Ji vardija sportininkes, kurios aukščiausiame lygyje kovoja ir sulaukusios 40-ies, ir tikina, kad noro sportuoti dar turi.

„Noro yra. Tik sunku derinti sportą su šeima. Finansinių galimybių išvykti į treniruočių stovyklas tikrai yra, tačiau dažnai jas tenka paaukoti dėl šeimos. Bet, kol sekasi, sportuoti noriu“, – teigė geriausia Lietuvos stalo tenisininkė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius