Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 16

Šalies sporto biudžetas ir vėl nusilenkė krepšiniui – jam skirta 0,517 mln. eurų

„Pasistengėme, kad jau metų pradžioje bent jau sporto federacijos žinotų savo biudžetus“, – penktadienį prieš pietus Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD) tikino šios organizacijos direktorius Edis Urbanavičius. Šiandien KKSD buvo oficialiai įvardinta, kiek per Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondą (KKSRF) buvo atseikėta šalies sporto federacijoms. Iš viso KKSRF išdalijo 3 mln. 280 tūkst. 508 eurus.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

61-ai Lietuvos sporto federacijai atiteko daugiau kaip 3,28 mln. eurų iš viso KKSRF biudžeto, kuris sudaro 5 mln. 908 tūkst. eurų. Likusių lėšų skirstymas pagal pateiktas paraiškas bus vykdomas ateinančias kelias savaites.

Daugiausia lėšų ir šiemet atseikėta Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) – praėjusiais metais LKF gavo apie 333 tūkst. eurų valstybės paramos, o šiemet iš sporto biudžeto pyrago atriekta 518 tūkst. eurų.

„Tai pinigai, skiriami aukštojo meistriškumo programoms: nacionalinių rinktinių pasirengimui ir dalyvavimui tarptautiniuose turnyruose. Šiemet Lietuvoje vyks Europos jaunių krepšinio čempionatas, bet pinigai jam bus skirti iš šalies biudžeto. Apskritai, kalbant apie skiriamus iš fondo pinigus federacijoms reikia pasakyti, kad yra tam tikra formulė, kuri iškovotas pergales paverčia taškais, o šie savo ruožtu virsta pinigais. Kokius rezultatus federacijų sportininkai pasiekė, tokie pinigai ir skiriami“, – apie lėšų skirstymo ypatumus kalbėjo KKSD direktorius.

Nors nemaža dalis Sporto federacijų 2015-iems gavo šiek tiek didesnį biudžetą, fondo tarybos narys Romualdas Bakutis tikino, kad dalis lėšų federacijoms skirta avansu, kad šios perimtų tam tikras funkcijas iš Sporto departamento.

„Federacijos turi atlikti savo darbus ir KKSD turi padėti iki šiol buvusias funkcijas perimti organizacijoms“, – kalbėjo R.Bakutis.

Tiesa, kai kurios sporto federacijos šiemet gaus mažiau pinigų – Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacija praėjusiais metais savo sąskaitoje iš valstybės turėjo daugiau kaip 206 tūkst. eurų, o šiemet jau skirta 192 tūkst. eurų, beveik 5 tūkst. eurų sumažėjo ir Lietuvos regbio federacijos piniginė – šiems metams regbininkams skirta tik beveik 35 tūkst. eurų.

„Jau aštuonerius metus tenka kalbėti apie tą patį. Kai pastovėti prie vėliavos ar su sportininkais pasisveikinti – tai visi, kai kalbama apie asignavimus sportui – tai niekas“, – situacija su sporto biudžeto skirstymu piktinosi Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovas Rimantas Kveselaitis, tikindamas, kad fondo tikslas buvo remti masinį sportą, o ne federacijų veiklą. Mat valstybė sporto asignavimui skirti galėjo tik 586 tūkst. eurų.

„Ir dar labiau keista, kai Kultūros rėmimo fondui iš alkoholio ir tabako pardavimo valstybė atseikėja 3 procentus, o sportui – tik vieną. Kodėl tokia nelygybė? – klausė R.Kveselaitis.

KKSR fondo sprendimus kolegialiai priima taryba, kurios atnaujintą sudėtį patvirtino Vyriausybė: pirmininkas – Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius,  nariai – Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Romualdas Bakutis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto narys, Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Bronislovas Vasiliauskas.

Pagal Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymą fondo (valstybės biudžeto) lėšas sudaro 1 proc. lėšų už alkoholinius gėrimus ir tabaką ir 10 proc. iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.  

2015 metams skirtos lėšos – pagrindinėms Lietuvos sporto federacijoms

Krepšinis – 517 tūkst. eurų
Plaukimas – 245 
Lengvoji atletika – 203
Šiuolaikinė penkiakovė – 192 
Aviacijos sporto šakos – 174
Dviračių sportas – 172 
Rankinis – 112 
Futbolas – 111 
Buriavimas – 99 
Boksas – 95
Irklavimas – 91 
Imtynės – 89 
Baidarių ir kanojų irklavimas – 83 
Gimnastika – 75 
Sportiniai šokiai – 71 
Stalo tenisas – 68 


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius