-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalies sporto vadų lūkestis – didesnė olimpinė rinktinė nei Tokijuje

Likus iki Paryžiaus olimpinių žaidynių 4 mėnesiams, Nacionalinė sporto agentūra surengė susitikimus su šalies strateginių sporto šakų federacijomis ir organizacijomis, taip pat Lietuvos sportinių šokių ir žirginio sporto federacijomis, kurių sportininkai yra iškovoję olimpinius kelialapius. Nacionalinės sporto agentūros direktorius Mindaugas Špokas sako, kad prognozės yra optimistinės ir Paryžiuje Lietuvos rinktinė bus didesnė nei Tokijo olimpinėse žaidynėse.
Rūtos Meilutytės triumfas 2024 m. pasaulio čempionate
Rūta Meilutytė / „Scanpix“ nuotr.

Susitikimuose - sportininkai bei treneriai

Nuo Nacionalinės sporto agentūros įkūrimo 2022 m. liepą susitikimai su strateginių sporto šakų federacijomis vyksta periodiškai. Su federacijų ir organizacijų atstovais, taip pat treneriais ir sportininkais bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atstovais aptariami pasiekti rezultatai, iškovoti olimpiniai kelialapiai, iššūkiai, artėjant Paryžiaus žaidynėms.

„Labai gera idėja tokius susitikimus rengti, ypač reguliariai. Tada galima įvertinti esamą situaciją – kaip buvo, kas pasikeitė, ko trūksta, ką reikėtų tobulinti. Svarbu palaikyti kontaktą su federacija, Nacionaline sporto agentūra, nes tada yra ir supratimas, ir susikalbėjimas, ir bendrystės jausmas. Po tokių susitikimų suvoki, kad visi turime bendrą tikslą – kuo geriau atstovauti Lietuvai Europos ir pasaulio čempionatuose, olimpinėse žaidynėse“, – sako prieš mėnesį olimpinį kelialapį ir Europos vicečempionės titulą laimėjusi buriuotoja Viktorija Andrulytė.

Per kiek daugiau nei savaitę Nacionalinėse sporto agentūroje įvyko 14 susitikimų. Be 12 strateginių sporto šakų atstovų pakviestos dar 2 organizacijos – Lietuvos sportinių šokių ir žirginio sporto federacijos, nes breiko šokėja Dominika Banevič ir du Lietuvos raiteliai – Justina Vanagaitė ir Aistis Vitkauskas – jau yra užsitikrinę teisę dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

„Matome, kad kai kurių sporto šakų federacijos užtikrina labai kokybišką pasirengimą olimpinėms žaidynėms. Turime ir puikių rezultatų pasaulio ir Europos čempionatuose, tai teikia vilties, kad tikslas Paryžiuje iškovoti 2 medalius yra pasiekiamas. Taip pat matome, kad kai kurios federacijos susiduria su sunkumais – nėra iškovojusios olimpinių kelialapių, susiduria su trenerių įdarbinimo klausimu, trūksta kineziterapeutų ir kito medicinos personalo, jau dabar iššūkius kelia sumažintas aptarnaujančio personalo akreditacijų skaičius Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Šie susitikimai vyksta jau ketvirtą kartą ir juose išgirstame vieni kitus. Džiaugiamės, kad dalyvauja ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atstovai“, – po susitikimų sako Nacionalinės sporto agentūros direktorius M. Špokas.

Didesnė rinktinė nei Tokijuje?

Šiuo metu teisę į Paryžiaus olimpines žaidynes yra iškovoję 26 Lietuvos sportininkai, atstovaujantys 9 sporto šakoms: 7 plaukikai, 6 irkluotojai, 5 baidarininkai, 2 lengvaatlečiai, 2 žirginio sporto atstovai, 1 breiko šokėja, 1 buriuotoja, 1 penkiakovininkė ir 1 dviratininkė. Kiti šalies olimpinės rinktinės kandidatai kelialapius tikisi iškovoti olimpinės atrankos turnyruose arba pagal pasaulio reitingą.

„Penkiakovininkai intensyviai treniruojasi – šiuo metu vyksta tarptautinė stovykla Druskininkuose, taip išnaudojame ir Lietuvoje turimas sporto bazes. Šis sezonas labai įtemptas –varžybos po varžybų, pasaulio taurės etapai sudėlioti taip, kad iš vieno iškart reikia skristi į kitą etapą. Esame įsitikinę, kad Paryžiuje turėsime 2 merginas ir atsargiai norime ir viliamės, kad kelialapį pavyks iškovoti ir 1 vaikinui“, – tikina Nacionalinėje sporto agentūroje apsilankęs Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Aistis Baronas.

Tokijo olimpinėse žaidynėse 2021 m. Lietuvai atstovavo 42 sportininkai. Sidabro medalį iškovojo penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

„Tikiu, kad Lietuvos olimpinė rinktinė bus didesnė nei Tokijuje. Žinoma, jeigu visos aplinkybės bus palankios. Pavyzdžiui, lengvaatlečiai turi labai didelį potencialą, nes 10–15 sportininkų gali patekti į olimpines žaidynes pagal pasaulinį reitingą, tačiau reitingo sistema vis dar atvira ir viso pasaulio sportininkai bando sukaupti kuo daugiau taškų. Susitikime su šalies dviračių sporto federacija išgirdome, kad kelialapius į Paryžių praktiškai yra iškovoję 3 dviratininkai. Tikime, kad ir 3 krepšinio rinktinės gali iškovoti teisę varžytis olimpinėse žaidynėse. Taip pat matome, kad tikrai turime pretendentų iškovoti medalius, nes 2023 m. mūsų šalies sportininkai laimėjo 9 olimpinių rungčių medalius. Žinoma, sportas nėra dėkingas prognozėms, nes visas pasaulis labai atsakingai rengiasi svarbiausiam 4 metų sporto renginiui, bet tikiu, kad Lietuvos rinktinė tiek kiekybe bus didesnė, tiek kokybe bus aukštesnė nei Tokijuje“, – sako M.Špokas.

Planuojama, kad kitas susitikimas su sporto šakų federacijomis ir organizacijomis Nacionalinėje sporto agentūroje vyks po Paryžiaus olimpinių žaidynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius