TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šeši mėnesiai iki Paryžiaus olimpinių žaidynių – likę didžiausi iššūkiai

Politiniai ginčai, nesibaigiantis niurzgėjimas dėl bilietų kainų ir kasdienio gyvenimo trukdžiai gadina nuotaiką ruošiantis Paryžiaus olimpinėms žaidynės, iki svarbiausio metų sporto įvykio liekant pusmečiui rašo „Inside the games“.
Olimpiniai žiedai Paryžiuje
Olimpiniai žiedai Paryžiuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žaidynės Paryžiuje vyks liepos 26–rugpjūčio 11 dienomis, o vietinių reakcija pastaruoju metu buvo karštai neigiama.

Daugelį paryžiečių pribloškė žinia, kad viešojo transporto kainos per olimpiadą dvigubės, o patys vietiniai yra raginami dirbti iš namų, kad neužimtų vietų pilnuose autobusuose ir metro.

Pristatytos saugumo priemonės vietiniams priminė Covid-19 laikų ribojimus. Ginčai kilo ir dėl teisėjų bokštelio, įrengto Prancūzijos Polinezijoje, neigiamo poveikio gamtai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo

Galiausiai viešai susipyko valdančiosios centro partijos lyderis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir socialistė Paryžiaus merė Anne Hidalgo, pastarajai pareiškus, kad planuoti viešojo transporto atnaujinimai „nebus užbaigti laiku“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Neįprastą pranešimą paskelbė ir Prancūzijos viešbučių bei restoranų savininkų asociacija, smerkdama šalies politikus dėl jų „nerimą keliančių“ kalbų apie žaidynes ir ragindama juos dirbti išvien.

„Primygtinai ragintume visas mūsų valdžios institucijas kolektyviai ir solidariai kalbėti teigiamai ir atsakingai“, – rašoma pranešime.

Kiti skundai skrieja dėl statybos darbų, paralyžiuojančių eismą šalies sostinėje. Paryžiečiai niršta ir dėl bilietų pardavimo tvarkos, dėl kurios daugelis vietinių gyventojų tiesiog nepajėgė jų įsigyti.

„Bilietai į lengvosios atletikos varžybas Paryžiuje bus brangiausi kada nors buvę olimpinėse žaidynėse“, – rėžė Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos vadas Sebastianas Coe, išreiškęs nerimą, kad į stadioną negalės patekti net ir dalies pačių sportininkų artimųjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija atliko kratas Paryžiaus olimpinių žaidynių rengėjų būstinėse.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija atliko kratas Paryžiaus olimpinių žaidynių rengėjų būstinėse.

Teigiamų emocijų nepridėjo ir žinia apie olimpiados organizatorių būstinėse atliktas kratas, ar nuviliantis Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas leisti žaidynėse startuoti ir šalių agresorių atletams.

Žaidynių organizatoriai nepraranda tikėjimo, kad vietinių nuotaikos pasikeis, kai liepos 26-ąją čia įsižiebs olimpinė ugnis, istorinės miesto gatvėmis vyks prestižinio maratono varžybos, sportininkai plauks ir Senos upe, o paplūdimio tinklininkai varžysis šalia Eifelio bokšto.

Lapkričio mėnesį RTL radijo užsakymu atlikta „Odoxa“ apklausa parodė, kad olimpines žaidynes Paryžiuje teigiamai vertina 65 proc. šalies gyventojų. Tai 11 proc. mažiau nei prieš dvejus metus. Tiesa, didžioji dalis prancūzų olimpiadą jų šalyje vis dar vertina teigiamai.

Tuo metu Paryžiuje šis skaičius jau vos peržengia 50 proc.

Patys organizatoriai tikina, kad pasiruošimas vyksta sklandžiai ir pagal grafiką, nešvaistant lėšų, palyginus su kitais svarbiausiais šių laikų sporto renginiais.

Didžioji dalis sporto infrastruktūros jau yra baigta. Beveik paruoštas ir sportininkų kaimelis. Organizatoriai tvirtina, kad laiku bus užbaigti ir esminiai metro bei traukinių linijų pratęsimai.

„Scanpix“ nuotr./Tony Estanguetas, 2012 m.
„Scanpix“ nuotr./Tony Estanguetas, 2012 m.

Žaidynių organizacinio komiteto vadovas Tony Estanguet – pats buvęs kanojininkas, triskart olimpinis čempionas slalomo rungtyje – kritikuoja viešą „olimpiados žeminimą" žiniasklaidoje, teigdamas, kad yra nusivylęs tautiečių polinkiu žiūrėti į neigiamas puses.

„Mums patinka pabrėžti tai, kas nesiseka, sutelkti dėmesį į dalykus, kurie yra ne vietoje, koncentruotis į mūsų silpnąsias vietas, kuomet kai kurios kitos šalys mėgsta akcentuoti savo stiprybes“, – radijui „France Inter“ sakė T.Estanguet.

Nerimas dėl artėjančio pasirodymo taip pat yra natūralus kiekvienam olimpinių žaidynių šeimininkui, nes į jį netrukus bus nukreiptos viso pasaulio akys, tęsia „Inside the Games“.

LTOK nuotr./Olimpinių žaidynių Paryžiuje atidarymo ceremonijos vizualizacija
LTOK nuotr./Olimpinių žaidynių Paryžiuje atidarymo ceremonijos vizualizacija

Apklausos rodo, kad prancūzai labiausiai jaudinasi dėl saugumo rūpesčių, ypač per žadamą įspūdingą atidarymo ceremoniją Senos upėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius