Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 23

Šiauliuose į petankės turnyrą organizatoriai vilioja moteris žeminančiu prizu

​​​​​​​Šiauliuose gegužę vyks „2018 Petanque Baltic Cup“ turnyras, kuriame savo jėgas išbandys komandos iš Baltijos šalių. Pastarasis pristatomas skrajute, kurioje vaizduojamas prizas – statulėlė nugalėtojams. Tai – moteris, pražergtomis kojomis, pasilenkusi į priekį. Renginio organizatoriai problemos nemato, tačiau, ekspertų nuomone, tokia renginio reklama akivaizdžiai menkina ir žemina moteris.
Šiauliuose gegužę vyks „2018 Petanque Baltic Cup“ turnyro prizas
Šiauliuose gegužę vyks „2018 Petanque Baltic Cup“ turnyro prizas / Petankės klubo „Šiauliai“ nuotr.

Sieja statulėlės pasirinkimą su žaidimo ištakomis ir tradicijomis

Už renginio organizavimą atsakingo petankės klubo „Šiauliai“ narys Ričardas Balčiauskis 15min žurnalistę ragino neskubėti įsižeisti, o tiesiog pasidomėti, koks žaidimas yra petankė, kaip jis atsirado ir kokios yra jo tradicijos.

„Jei po to dar kils klausimų, tai mielai atsakysim“, – šyptelėjo jis. R.Balčiauskis kvietė apsilankyti petankės klubuose, esančiuose Kaune ir Šiauliuose. „Ateikite susipažinti su petanke – tai puikus laisvalaikio praleidimas su draugais“, – ne į temą kalbėjo R.Balčiauskis.

Perklausus, ko siekta tokiu prizu, kodėl pasirinkta būtent moteris, o ne, tarkime, vyras ir ar renginio organizatoriai nemano peržengę ribą, R.Balčiauskas pasiūlė užduoti šiuos klausimus žaidimo išradėjams.

Spręs, ar pradėti tyrimą

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė sakė, kad pačios skulptūrėlės, kaip meno kūrinio, Tarnybos teisininkai vertinti negali, nes to nenumato įstatymai.

„Tačiau, jei į visą vaizdą žiūrėtume kaip renginio reklamą, tai tikrai įžvelgiame moterų pažeminimą ir sumenkinimą. Turnyras skirtas ir vyrams, ir moterims, tačiau pastarosios pateikiamos anaiptol nesportiškai, priešingai, kaip erotiniai objektai“, – teigė ji. Ši reklama esą kelia susirūpinimą, tad kitos savaitės pradžioje vyksiančiame susirinkime kontrolierė spręs, ar pradėti tyrimą savo iniciatyva.

Priminsime, kad petankė yra žaidimas su metaliniais rutuliais, kurio esmė mesti metalinį rutulį kuo arčiau medinio, vadinamo košonetu. Žaidimas žaidžiamas ant smėlio arba ant žvyro, tačiau galima žaisti ir ant žolės ar kito paviršiaus.

Pabučiuok Fanny į užpakalį

Legenda byloja apie Fanny – šventąją petankės globėją arba dievybę. Pralaimėjus žaidimą „sausai“, t.y. rezultatu 13:0, tenka bučiuoti jos užpakalį. Tai – nemenkas pažeminimas petankės žaidėjams. Vis dėlto galima į tai pažvelgti ir su humoru.

Vienoje iš legendos versijų Fu­nny po Pirmojo pasaulinio karo Pietų Prancūzijoje buvo Le Grand-Lemps miestelio ka­vi­nės pa­davė­ja, kuri pralaimėjusiems žaidimą klientams leisdavo pabučiuoti jai į žandą. Kartą miestelio meras pralaimėjo ir atėjo atsiimti savo „prizo“. Niekas nežinojo, ką jis jai pasakė, tačiau dėl kažkokių priežasčių jai nepatiko minėto pono elgesys. Tuomet Funny pakėlė sijoną ir atkišo jam savo užpakalį! Meras nepasimetė ir kavinėje nuskambėjo du bučinio garsai ž į abu "žandus". Taip prasidėjo tradicija arba ritualas, kuris esą tęsiasi iki šių dienų – pralaimėtojai iki bučiuoja merginos vardu Fanny užpakalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius