Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 19

Skandalas dviračių sporte – susitepęs treneris ar kova dėl papildomų pedalų?

Dviračių sporte – karštas laikotarpis. Ne tik dėl to, kad sportininkai tuoj pradės kovas pasaulio čempionate, tačiau ir dėl skandalo, kilusio garsų trenerį Antaną Jakimavičių apkaltinus seksualiniu priekabiavimu. Federacijos vadovas tikina, kad į problemą bus žiūrima rimtai, nors neatmeta ir paslaptingų „grupuočių“ kovos scenarijaus.
Antanas Jakimavičius
Antanas Jakimavičius / 15min nuotr.

A.Jakimavičių priekabiavimu prie nepilnamečių apkaltino buvusios jo auklėtinės ir vienas federacijos darbuotojų. Tiesa, visi liudininkai liko anonimais.

Istorijos trenerį pasivijo iš tolimos praeities, mat dviratininkės, metusios šešėlį ant A.Jakimavičiaus, jau yra baigusios karjeras.

Istoriją su liudijimais ir pasakojimais aprašė kolega Mažvydas Laurinaitis iš tv3.lt.

15min kalbintas Lietuvos dviračių federacijos prezidentas (LDSF) Romualdas Bakutis iškart patikino, kad dėl trenerio elgesio jo prezidentavimo metu jokių pretenzijų nebuvo sulaukta nei žodžiu, nei raštu.

„Nelabai galiu ką komentuoti, nes įvykiai, aprašomi tekste, yra senoki, tai manau, kad čia galėtų komentuoti to laikotarpio federacijos vadovas“, – kalbėjo LDSF prezidentas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis

Jis aiškino, kad federacijoje yra priimta visus panašaus pobūdžio reikalus svarstyti Vykdomajame komitete. Tiesa, tam, kad atvejis būtų pradėtas nagrinėti, reikia išklausyti ir paties A.Jakimavičiaus poziciją, o jis su šalies dviratininkais yra išvykęs į pasaulio čempionatą, iš kurio grįš kovo pradžioje.

R.Bakutis stebėjosi, kad tv3.lt straipsnyje yra cituojamas ir federacijos atstovas, kuris esą žinojo apie problemas ir netinkamą trenerio elgesį.

„Man tai keistoka, nes, jei tada federacija žinojo, tai toks neveiklumas prilyginamas nusikaltimui. Reikėtų tuos žmones traukti atsakomybėn ir klausti, kodėl nieko nedarė, jei žinojo. Man keistokai čia skamba“, – 15min kalbėjo LDSF vadovas.

Jei tada federacija žinojo, tai toks neveiklumas prilyginamas nusikaltimui

Paklaustas, ar jam yra įsivaizduojama tokio masto problema kuruojamoje sporto šakoje, R.Bakutis filosofiškai žvelgė į sportininko ir trenerio santykius, kuriuose gali būti nesutarimų, tačiau tikino manąs, jog tokius klausimus turėtų spręsti teisėsauga.

„Nesame teisminė institucija, mes federacija… Mūsų tikslas – vykdyti sportininkų išvažiavimą į čempionatus ir sporto plėtros veiklą Lietuvoje. Bet kokiu atveju, jei tai yra tiesa, tai yra labai rimta, reikia rimtai reaguoti, o tam reikia turėti medžiagos“, – sakė R.Bakutis.

Jis sakė, kad viskas, ką federacija galėtų padaryti – tai atimti trenerio licenciją ir patraukti A.Jakimavičių iš vyriausiojo Lietuvos rinktinės trenerio posto.

Luko Balandžio nuotr./Antanas Jakimavičius
Luko Balandžio nuotr./Antanas Jakimavičius

Tačiau išvadų federacija per anksti nėra linkusi daryti. R.Bakutis prisiminė neseniai taip pat tv3.lt aprašytą istoriją apie kitą trenerį Vytautą Indreliūną. Šis specialistas buvo kaltinamas žiauriu elgesiu su sportininkais R.Sargiūno gimnazijoje, ruošiančioje dviratininkus.

„Mes labai rimtai sureagavome į tv3.lt tekstą apie Indreliūną, bet, kai reikia gauti medžiagą rimtą, tada jos nėra. Laukėm, laukėm, patys važinėjome į gimnaziją, patys klausėme, kur ta medžiaga, bet nieko nėra iki pat šios dienos“, – pasakojo R.Bakutis.

LDSF prezidentas įtaria, kad į viešumą kylančios istorijos gali būti ir kova dėl įtakos sporte.

„Yra tam tikros grupuotės mūsų bendruomenėje, kurios kažko nepasidalina: ar erdve, ar čia sportinė konkurencija... Visa tai išplaukia į spaudą, nes vyksta kova tarp tam tikrų trenerių grupių. Mes tą žinom, bet negaliu pasakyti nei tarp kurių, nei dar kažko“, – apie maždaug pusmetį vykstančias vidines rietenas užsiminė R.Bakutis.

Jo teigimu, gali būti kovojama dėl finansavimo, darbo su tam tikrais sportininkais ar net rinktinės trenerio posto.

„Bet mes reaguojam solidžiai, nes nenorėtum būti įvelti į kažkokių asmeninių ambicijų kovas“, – tikino R.Bakutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius