-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 11

Skandalinga: Tarptautinė fechtavimo federacija vėl atvėrė duris rusams ir baltarusiams

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams vėl bus leista varžytis Tarptautinės fechtavimosi federacijos renginiuose – tai patvirtinta neeiliniame šios organizacijos kongrese, praneša insidethegames.biz.
Rusijos fechtuotojai vėl galės varžytis tarptautinėse varžybose
Rusijos fechtuotojai vėl galės varžytis tarptautinėse varžybose / „Scanpix“/AP nuotr.

Sprendimas įsigalios 2023 m. balandį ir leis rusams ir baltarusiams dalyvauti pasaulio čempionate Milane liepą. Jie taip pat galės varžytis dėl bilietų į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes – atranka į jas prasideda balandžio 1-ąją.

Ar šalių, kurios praėjusiais metais užpuolė Ukrainą ir vis dar niokoja nekaltą kaimynę, sportininkai galės dalyvauti varžybose su savo valstybių vėliavomis, lems Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), kuriam vadovauja buvęs fechtuotojas ir 1976 m. olimpinis čempionas Thomasas Bachas, rekomendacijos.

Balsavimą, kuriame buvo sprendžiama, ar leisti rusams ir baltarusiams sugrįžti į sportą, to šalininkai laimėjo įtikinamu skirtumu – 89 balsais prieš 46. Vienas balsavimo teisę turėję asmuo kongrese nedalyvavo.

Ukrainos fechtavimosi federacija du kartus bandė blokuoti tokį sprendimą, bet to padaryti ukrainiečiams nepavyko.

Tik 46 kongreso nariai pasisakė už Rusijos ir Baltarusijos klausimo išbraukimą iš darbotvarkės. 84 asmenys buvo prieš, o tam, kad klausimas būtų išbrauktas, reikėjo mažiausiai trijų ketvirtadalių narių balsų.

Aršiai rusų ir baltarusių sugrąžinimui priešinosi ir JAV atstovai bei jų federacijos vadovas Philas Andrewsas, kuris teigė, kad „yra nusivylęs, piktas ir sutrikdytas, bet nenustebintas dėl tokių balsavimo rezultatų“.

„Balsavimas įvyko praėjus vos 100 dienų po to, kai 77 proc. mūsų narių pritarė diskvalifikacijos pratęsimui. Kas pasikeitė per šį laiką? Daugelis spekuliuos, bet vienas dalykas yra aiškus: Rusija nenutraukė neteisėto ir amoralaus Ukrainos puolimo, pareikalavusio tūkstančių žūčių, beprecedentės pabėgėlių krizės ir Ukrainos sporto infrastruktūros sunaikinimo“, – teigė amerikietis.

123RF.com nuotr./Fechtavimas
123RF.com nuotr./Fechtavimas

„Neramina ir tai, kad šiems sportininkams gali būti leista varžytis su Rusijos ir Baltarusijos vėliavomis. Jei taip nutiks, kiekvienose fechtavimosi varžybose išvystume skausmingą ir skaldantį vizualinį priminimą apie vis dar vykstančią tragediją Ukrainoje“, – pridūrė Ph.Andrewsas.

JAV fechtavimosi federacija ketina nenuleisti rankų ir išvien su sportininkų komisija siekti, kad „Ukrainos sportininkai sulauktų reikiamos pagalbos“.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkai iš fechtavimosi sporto buvo pašalinti 2022 m. kovą, kai FIE rėmėsi IOC rekomendacijomis.

Į šalį laikinai buvo patrauktas ir buvęs FIE prezidentas rusas Ališeras Usmanovas, kai sankcijas jam pritaikė Europos Sąjunga. Rusas yra geras IOC prezidento Thomaso Bacho bičiulis, o jų draugystės nenutraukė ir Vladimiro Putino pradėtas kraugeriškas karas.

A.Usmanovui „laikinai suspendavus savo pareigas“, vairą iš jo perėmė graikas Emmanuelis Katsiadakis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius