Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 23

Slovėnijos vėjai Lietuvos oreivių iki viršūnės nenupūtė – liko 4-ajame dešimtuke

Lietuvos oreiviai iš Pasaulio karšto oro balionų čempionato grįžta be medalių. Jį pirmą kartą laimėjo ligšiolinis planetos vicečempionas, daugkartinis Europos pirmenybių nugalėtojas šveicaras Stefanas Zeberli. Didžiuma mūsų šalies atstovų išsirikiavo 4-ajame dešimtuke.
Daugkartinis Europos čempionas Stefanas Zeberli įrodė esąs geriausias ir pasaulyje
Daugkartinis Europos čempionas Stefanas Zeberli įrodė esąs geriausias ir pasaulyje / Nuotr. iš pasaulio karšto oro balionų čempionato paskyros „Facebook“

Slovėnijoje vykusiose varžybose S.Zeberli surinko 24 393 taškus iš 32 000 galimų. Jis gerokai aplenkė antroje vietoje likusį tituluotą Japonijos sportininką, 2014-ųjų pasaulio čempioną Yudai Fujitą (23 138 taškai).

Bronza atiteko prancūzui Nicola Schwartzui (22 560 taškų). Tai – geriausias jo pasiekimas pasaulio pirmenybėse. Trečią vietą oreivis buvo iškovojęs ir Europos čempionate 2019 m.

Nuotr. iš pasaulio karšto oro balionų čempionato paskyros „Facebook“ /Stefanas Zeberli (balionas „The Racer“) dalyvauja varžybose
Nuotr. iš pasaulio karšto oro balionų čempionato paskyros „Facebook“ /Stefanas Zeberli (balionas „The Racer“) dalyvauja varžybose

Toliau rikiuojasi austras Thomas Kindermannas-Shoenas (21 666 taškai). Sportininko gimtojoje Austrijoje vykusiose praėjusiose planetos pirmenybėse jis buvo tik 24-as.

Penketuką baigia ligšiolinis pasaulio ir 2014-ųjų pasaulio jaunimo čempionas britas Dominicas Barefordas (21 610 taškų). Į Slovėniją jis atvyko ką tik laimėjęs Austrijos pirmenybes, kur varžėsi su nemažai pasaulio čempionato dalyvių.

S.Zeberli į viršų išsiveržė tik čempionato pabaigoje. Po pirmųjų užduočių jo net nebuvo aukščiausiame dešimtuke, vėliau jis įšoko į 7-ą vietą, pakilo iki 3-ios ir žemiau nebenusileido. Kurį laiką pirmavo ir Y.Fujita, ir N.Schwartzas, bet galiausiai buvo aplenkti.

41-erių šveicaras karšto oro balionus pilotuoja jau 22 metus, bemaž tiek pat laiko turi ir dujų baliono piloto licenciją. Jo sąskaitoje – maždaug 2 900 skrydžių ir 5 600 ore praleistų valandų.

Nuotr. iš Lea Zeberli „Facebook“ paskyros/Stefanas Zeberli (krepšyje kairėje) su savo komanda
Nuotr. iš Lea Zeberli „Facebook“ paskyros/Stefanas Zeberli (krepšyje kairėje) su savo komanda

Pasaulio pirmenybėse iki šiol sportininkas buvo užėmęs 2-ą, dukart 3-ią, 4-ą, 9-ą ir 17-ą vietas, tačiau penkis kartus yra tapęs Europos čempionu, kartą – vicečempionu.

Rikiuotėje kilo ir leidosi

Mūsų šalies atstovams sekėsi įvairiai, kai kuriems geresnes vietas užimti sutrukdė vėlesni skrydžiai – galutinis rezultas buvo prastesnis nei pirmoje varžybų pusėje.

Septintoje iš 32-iejų užduočių jie pasirodė itin sėkmingai – net penki iš šešių Lietuvos pilotų pateko į pirmąjį septintuką. Šioje užduotyje reikėjo taip pakeisti baliono judėjimo kryptį, kad pavyktų suformuoti kuo didesnį virtualų trikampį.

Ekrano nuotr. iš watchmefly.net/Itin sėkminga lietuviams čempionate buvo 7-oji užduotis
Ekrano nuotr. iš watchmefly.net/Itin sėkminga lietuviams čempionate buvo 7-oji užduotis

Keturi iš lietuvių išsirikiavo 34-39 vietose, į kompaniją dar priėmę šveicarę Nicole Vogel ir olandą Roy Gommerį.

Aukščiausią – 34-ą vietą užėmė Vytas Kerdokas (18 730 taškų). Laipteliu žemiau – Tadas Gegevičius (18 561 taškas).

Kurį laiką aukščiausiai iš mūsų šalies sportininkų – 17-oje vietoje – laikęsis Martynas Lyčius galiausiai liko 37-as (18 334 taškai).

39-as galutinėje rikiuotėje – Rimas Kostiuškevičius, kuriam po vieno skrydžio buvo pavykę pakilti iki 15-os vietos.

Dovydas Vaitkevičius atsidūrė ant 50-ojo (17 225 taškai), o Vytautas Junevičius – ant 76-ojo (14 416 taškų) laiptelio.

Detalūs čempionato rezultatai skelbiami čia.

Iš viso 24-ajame pasaulio čempionate Murska Sobotoje netoli sienų su Austrija ir Vengrija dalyvavo 103 sportininkai iš trijų dešimčių valstybių ir visų žemynų. Pirmenybės buvo surengtos dvejais metais vėliau, nei turėjo vykti, – atidėti teko dėl pandemijos.

Šeši Lietuvos oreiviai sudarė vieną didžiausių delegacijų. Tiek pat pilotų atstovavo ir Australijai, Jungtinei Karalystei bei Šveicarijai. Daugiau – aštuonis – sportininkus atsiuntė tik amerikiečiai.

Prieš varžybas buvo tikimasi, kad bent vienas Lietuvos atstovas pateks į dešimtuką, bet daug vilčių neteikė prognozės – jos rodė, kad orai skrydžių metu nebus palankūs.

Anksčiau vykusiose planetos pirmenybėse mūsų šalies sportininkams yra sekęsi kur kas geriau. 1999 m. pasaulio karšto oro balionų čempionate bronzos medalį buvo iškovojęs Gintaras Šurkus, o 2016 m. planetos pirmenybėse Japonijoje sidabrą pelnė R.Kostiuškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius