Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 28

Švietimo ministrė „nusivylusi“ dėl IOC pravertų durų rusams ir baltarusiams

Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministrė Jurgita Šiugždinienė komentare po Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pareiškimo pavadino tai „dar vienu didžiuliu nusivylimu“.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Primename, kad IOC antradienį išplatino naujas rekomendacijas tarptautinėms sporto federacijoms dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo tarptautinėse sporto varžybose.

Jomis IOC leido suprasti, kad neprieštarauja rusų ir baltarusių grįžimui į varžybas, jei tik šie varžosi kaip neutralūs atletai ir aktyviai neremia karo Ukrainoje.

Tiesa, IOC dar nesvarstė Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo kitų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Tai ketinama padaryti „tam tinkamu laiku“.

„Tai dar vienas didžiulis nusivylimas Tarptautiniu olimpiniu komitetu, – pareiškė J.Šiugždinienė. – Jo vykdomasis komitetas teikia rekomendacijas tarptautinėms sporto federacijoms, kuriomis atidaromos durys agresorių – Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžybose dalyvauti po neutralia vėliava. Jis teigia, kad varžybose negalėtų dalyvauti tik sportininkai „aktyviai“ remiantys karą. Labai įdomu, ką šiame kontekste reiškia „aktyviai“?

IOC prezidentas Thomasas Bachas dar kartą pakartojo, kad „sportas neturi būti politikos dalimi“ ir, kad „nebus sprendimo, kuris tiktų visiems ir mums teks su tuo gyventi“.

Kažin, ar Th.Bachui nekyla klausimas, kaip mes gyvensime žinodami, kad beveik trys šimtai Ukrainos sportininkų niekada jau niekada nedalyvaus jokiose varžybose, tarp jų ir prieš kelias dienas žuvęs pasaulio bokso jaunimo čempionas?

Turime dirbti, kad tarptautinės federacijos nepamestų galvos ir nepakeistų jau priimtų sprendimų ir neleistų Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose.“

ŠMSM taip pat priminė, kad 2023 m. vasario 20 d. paskelbtas bendras 35 šalių sporto ministrų pareiškimas, reikalaujantis IOC persvarstyti sprendimą dėl Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimo olimpinėse žaidynėse.

Kreipimąsi pasirašė Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Kroatija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Italija, Islandija, Airija, Korėjos Respublika, Latvija, Lichtenšteinas, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Naujoji Zelandija, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Ispanija, Švedija, Japonija, Jungtinė Karalystė, JAV.

Šios šalys kartu laimėjo daugiau kaip 50 proc. Tokijo vasaros olimpiados medalių ir beveik 80 proc. Pekino žiemos olimpiadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius