Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 24

Smūgis žemiau juostos dviračių sportui – dopingo šešėlis seka paskui tituluotą trenerį

Dviračių sporto treneriai, susirinkę į eilinį pasitarimą, palietė itin skaudžią temą, garsiai nuaidėjusią praėjusią savaitę, bet kėlusią nerimą jau anksčiau. Dopingo platinimu įtariamo Antano Jakimavičiaus treniruojamos merginos dviračių lenktynėse kėlė įtarimų jo kolegoms.
Dviračių treką Panevėžyje apgaubė tamsus dopingo šešėlis.
Dviračių treką Panevėžyje apgaubė tamsus dopingo šešėlis. / Donato Gvildžio montažas

„Galiu pasakyti tiesiai šviesiai – šie dalykai išryškėjo tik dabar, bet apie juos buvo kalbama ir anksčiau: A.Jakimavičiaus dviratininkės atvažiuodavo galimai prifarširuotos, o mums reikėjo prieš jas kovoti.

Visada atrodė, kad kažkas būtų. O dabar nugriaudėjo smūgis žemiau juostos“, – sakė Kęstutis Česaitis.

Ramūno Navardausko pirmasis treneris ilgai sukasi dviračių sporte ir per daug jį myli, kad tylėtų apie baisias žaizdas, kurios atsivėrė po Klaipėdos pareigūnų reido Panevėžyje. Ten praėjusią savaitę policija per kratas trenerio A.Jakimavičiaus ir jo asistentės Solveigos Baleišytės namuose bei dviračių sporto centre aptiko didelius kiekius keliolikos rūšių medikamentų, tarp jų draudžiamų medžiagų.

Suprasti akimirksniu

  • Dopingo atvejai dviračių sporte:
  • Rita Razmaitė (1996 m.), Arnoldas Saprykinas (2001 m.), Raimondas Rumšas (2003 m.), Saulius Ruškys (2005 m.) Rasa Laleivytė (2012 m.), Inga Čilvinaitė (2014 m.), Raimondas Rumšas Janesnysis (2017 m.).
  • 2018 metų gegužę didelis kiekis uždraustų preparatų rastas Panevėžyje, kai pareigūnai atliko kratas ir pateikė įtarimus treneriams A.Jakimavičiui ir S.Baleišytei.

Štai albuminas – infuzinis tirpalas, kuris skirtas padidinti kraujo tūrį. Šis draudžiamas naudoti kaip metodas, nes maskuoja kitas draudžiamas medžiagas. Negalima didesnė nei 100 ml per 12 valandų albumino infuzija, nebent tai atliekama gydymo įstaigoje.

Rasta ir testosterono priopinato – anabolinio steroido, naudojamo norint padidinti raumeninę masę ir jėgą. Toks pat preparatas rastas ir pas Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentą, garsų trenerį Bronislavą Vyšniauską balandžio pabaigoje Klaipėdoje.

Panevėžyje pareigūnai aptiko daugiau nei dešimt rūšių medikamentų, bent jau tiek nufilmuota jų pateiktame radinių vaizdo medžiagoje. Gali būti, kad pareigūnai neatskleidė visų draudžiamų medžiagų.

VIDEO: Klaipėdos kriminalistai įtarimus dėl galimo dopingo platinimo pareiškė ir dviračių sporto treneriams

Ryšys su sunkiaatlečių treneriu

Dviračių treko trenerius sulaikę pareigūnai įtaria, kad A.Jakimavičius galėjo turėti ryšį su B.Vyšniausku.

„Jie galimai disponavo kartu“, – sakė Klaipėdos policijos komisariato komunikacijos vadovė Andromeda Grauslienė.

Garsų sunkiaatlečių trenerį prieš mėnesį aplankę pareigūnai Klaipėdos sunkiosios atletikos centre irgi rado didelį kiekį įtartinų medikamentų. B.Vyšniauskas paskui aiškino, esą keliolikos rūšių vaistai, tarp kurių buvo ne vienas atletams draudžiamas preparatas, buvo skirti asmeniniam vartojimui.

Tokiomis kalbomis nesistebėjo jo bendražygiai Lietuvos sunkiosios atletikos federacijoje, tačiau K.Česaičiui tokie paaiškinimai atrodo paprasčiausiai kvaili.

„Jei užsuktumėte pas mane, mano darbo spintelėje rastumėte nebent vaistų nuo galvos skausmo ar nuo slogos. Gal dar nuo viduriavimo. Ir viskas“, – savo medikamentų sportininkams sąrašą apibūdino K.Česaitis.

Yra treniravęs garsiąsias Lietuvos dviratininkes

Dviračių pasaulyje A.Jakimavičius sukasi jau ketvirtą dešimtmetį.

Nuo 1982 metų Panevėžyje dirbantis alytiškis yra prisilietęs ir prie seserų Rasos bei Jolantos Polikevičiūčių sėkmės jų karjeros pradžioje, taip pat kartu su Valerijumi Konovalovu yra treniravęs 2000 m. olimpinę prizininkę Dianą Žiliūtę ir pasaulio čempionę Editą Pučinskaitę.

Tikrindami A.Jakimavičiaus namus pareigūnai turėjo rasti ir apdovanojimų – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną, gautą 1999 metais, kelis Kūno kultūros ir sporto departamento medalius už sporto pergales, KKSD sporto garbės kryžių (2007 metais), taip pat LTOK Olimpinę žvaigždę (2007 m.).

15min nuotr./Antanas Jakimavičius
15min nuotr./Antanas Jakimavičius

„Man tai šokas, – sakė buvęs A.Jakimavičiaus bendražygis V.Konovalovas, prieš porą metų pasitraukęs iš trenerio darbų. – Tai skaudūs įvykiai, ypač federacijai. Pasigirs įvairių nuomonių.“

A.Jakimavičius yra treniravęs ir Simoną Krupeckaitę, bet pastaraisiais metais su daugkartine treko pasaulio ir Europos čempione, kaip ir su kitu Panevėžyje dirbančiu jos vyru dviračių treko treneriu Dmitrijumi Leopoldu, keliai susikirsdavo itin retai dėl rungčių skirtumų ir atskirų pasirengimo planų.

D.Leopoldas treniruoja keturis sprinterius: Simoną Krupeckaitę, Vasilijų Lendelį, Svajūną Jonauską ir Miglę Marozaitę.

A.Jakimavičius dirba su tempo dviratininkėmis. Anksčiau tai buvo Aušrinė Trebaitė, Vilija Sereikaitė, Vaida Pikauskaitė, Svetlana Pauliukaitė. Pastaruoju metu jis, padedamas Solveigos Baleišytės, treniravo jaunas treko dviratininkes, tarp kurių labiausiai žinoma – Olivija Baleišytė, 2017 metų Europos jaunimo vicečempionė, pastaraisiais metais jau solidžiai kovojanti ir moterų lenktynėse.

Marytės Marcinkevičiūtės nuotr./Solveiga Baleišytė ir Olivija Baleišytė
Marytės Marcinkevičiūtės nuotr./Solveiga Baleišytė ir Olivija Baleišytė

A.Jakimavičiaus komanda – antroji pagal stiprumą po D.Leopoldo treniruojamo ketverto, su kuriuo susilieja nebent per svarbiausias varžybas.

Jei rezultatų trūksta, vidutinybė gali tapti milimetru greitesne kitais būdais.

Dviratininkų sporto treneriai pastebėjo, kad A.Jakimavičiaus dviratininkės dažnai stovyklas rengdavo užsienio šalyse, tarp jų buvusios SSRS teritorijose. Anot neoficialių šaltinių, 61 metų treneris glaudžiai bendradarbiavo su ukrainiečiais, kurių reputacija taip pat kelia klausimų.

Motyvai, kad jauni sportininkai draudžiamomis medžiagomis siektų aukštesnių rezultatų jaunimo varžybose, kuriose nėra piniginių prizų, iš pirmo žvilgsnio atrodo neryškūs, tačiau jų yra.

„Kai netenki elitinių atletų, turi kautis dėl finansavimo. Ir Lietuvoje reikia pirmiausia prasibrauti į jaunimo rinktinę, kad užsitikrintum finansavimą, – kalbėjo K.Česaitis. – Jei rezultatų trūksta, vidutinybė gali tapti milimetru greitesne kitais būdais.

O švarūs sportininkai lieka už jų nugaros, už rinktinės ribos.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Česaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Česaitis

Aukso medalio tebelaukia iki šiol

Treko dviračių sportą dopingo skandalai supurto ne taip dažnai kaip plento dviratininkų elitą, kur įkliūva nuo ryškiausių žvaigždžių, tokių kaip Lance'as Armstrongas, iki mėgėjų komandoms atstovaujančių, tokių kaip jaunesnysis Raimondas Rumšas.

Treke pinigų mažiau, mažiau ir dopingo atvejų, bet jų pasitaiko.

Pavyzdžiui, 2012 metais Europos dviračių treko čempionate Panevėžyje dviračių sporto daugiakovės rungtį laimėjusios baltarusės Tatjanos Šarakovos organizme rasta tuaminoheptano. Baltarusijos dviratininkei buvo skirta 18 mėnesių diskvalifikacija, iš jos atimtas titulas, kuris turėtų atitekti tąsyk Panevėžyje dviračių sporto daugiakovės rungtyje antrąją vietą užėmusiai A.Trebaitei.

Informacijos šaltiniuose A.Trebaitė yra įvardijama kaip 2012 m. Europos čempionė, bet aukso medalio T.Šarakova taip ir neperdavė, nors praėjo šešeri metai.

Luko Balandžio nuotr./A.Trebaitė ir T.Šarakova 2012 m. Europos pirmenybėse.
Luko Balandžio nuotr./A.Trebaitė ir T.Šarakova 2012 m. Europos pirmenybėse.

A.Jakimavičiaus istorijoje visų atsakymų taip pat teks palaukti.

„Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, nuo komentarų susilaikysime“, – sakė uostamiesčio pareigūnų atstovė A.Krauslienė, pridūrusi, jog tyrimas vyksta sujungus dvi bylas – sunkiaatlečių ir treko dviratininkų.

Romualdo Bakučio vadovaujama Lietuvos dviračių sporto federacija neturi A.Jakimavičiaus ir S.Baleišytės pasiaiškinimų ir laukia naujienų iš teisėsaugininkų.

Tyrimas vyksta sujungus dvi bylas – sunkiaatlečių ir treko dviratininkų.

Federacija vis dar nėra oficialiai suspendavusi dviejų įtariamųjų trenerių, ketina tai padaryti tik per artimiausią Vykdomojo komiteto posėdį, nors būtent ji likus savaitei iki kratų Panevėžyje kreipėsi į Lietuvos antidopingo agentūrą su prašymu patikrinti A.Jakimavičiaus šešias auklėtines.

Tyrimų rezultatų dar nėra, sakė Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė Kristina Jagminienė, taip pat laukianti viešos informacijos iš teisėsaugos.

Pagal nuo 2016 metų priimtą įstatymą, už nepilnamečių įtraukimą į dopingo vartojimą gresia treji metai, už nelegalų draudžiamų medžiagų platinimą – ketveri metai, o už kontrabandą – 6 metai nelaisvės.

„Šis atvejis labai nemalonus, bet jį atlikti būtina, – sakė K.Česaitis. – Išsivalius bus tik geriau Lietuvos sportui.“

Luko Balandžio nuotr./Treko dviratis.
Luko Balandžio nuotr./Treko dviratis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius