-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 16

Spalvingos iškilmės – pliaupiant lietui

Rugpjūčio 16-ąją Nandzinge, lietui lyjant, saliutams griaudint iškilmingai buvo atidarytos II jaunimo vasaros olimpinės žaidynės. Atidarymo ceremonijoje buvo daug meninių vaizdų, demonstruojančių Mingų dinastijos, Šilko kelio, porceliano sukūrimo istorijas, Nandzingo kultūrą ir senajame mieste spinduliuojančią jaunatvišką energiją. Jauniausiam meninės programos dalyviui buvo ketveri, o vyriausiam – virš 80 metų. Pasirodė daug moksleivių ir studentų kolektyvų, nuostabūs akrobatai. Buvo ir garsenybių. Specialiai žaidynėms sukurtą dainą atliko kinų žvaigždė Zhang Liangying, dainavo Pietų Korėjos žvaigždė Kim Soo-hyunas, vaikų choras ir ansambliai.
Jaunimo olimpinių žaidynių Nandzinge atidarymo ceremonija
Jaunimo olimpinių žaidynių Nandzinge atidarymo ceremonija / Alfredo Pliadžio nuotr.


Žaidynių atidaryme dalyvavo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, kai kurių šalių vadovai.

Garbės svečių tribūnoje žaidynių atidarymą žiūrėjo LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir generalinis sekretorius Valentinas Paketūras.
 
Nors dažniausiai tai laikoma didžiausioje paslaptyje, šį kartą iš anksto buvo žinoma, kad žaidynių ugnį uždegs Nandzinge gyvenanti olimpinė čempionė šuolininkė į vandenį Chen Ruolin. Ji uždegė fejerverkus, o nuo jų efektingai suliepsnojo ir olimpinis aukuras.

 Kaip jau minėta, nebuvo sportininkų parado. Šalims atstovavo tik po vieną vėliavnešį. Lietuvos vėliavą nešė 800 m bėgikas, praėjusių metų Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionas Benediktas Mickus. Visi dalyviai iškilmes stebėjo patogiai sėdėdami tribūnose. Bet buvo visos kitos olimpinių žaidynių tradicijos: pakeltos Kinijos ir IOC vėliavos, sugroti himnai, priesaikas garbingai kovoti davė sportininkų, teisėjų, trenerių atstovai.


 
Žaidynių atidarymo iškilmių išvakarėse ceremonijos vykdomasis direktorius Chenas Weiya žurnalistams teigė, kad Nandzingo žaidynių atidarymas bus trumpesnis, jame pasirodys mažiau atlikėjų, todėl iškilmės kainuos dešimt kartų pigiau nei 2008-ųjų metų Pekino olimpinėse žaidynėse.
 
Pačiame mieste žaidynių atidarymo dieną nuo ryto buvo sumaišties. Nors žaidynių atidarymas prasidėjo 20 val. vietos laikų (15 val. Lietuvoje), nuo 11 val. jau buvo uždaromos stadiono link vedančios gatvės, draudžiamas transporto eismas. Susidarė kamščiai, kuriuose strigo ir specialusis žaidynių transportas... Brangūs buvo bilietai žiūrovams: brangiausi kainavo 2000 – 3000 juanių – apie 800 – 1200 litų. Nors laisvų vietų stadione buvo.
 
Rugpjūčio 17 d. prasideda žaidynių sportinės kovos. Jau pirmąją dieną startuos ir mūsų žvaigždė Rūta Meilutytė: 50m krūtine – preliminarinės varžybos, 200 m kompleksinis plaukimas – ir finalas, jeigu mūsiškė į jį pateks. Dar su komandos draugais Rūta plauks mišrią estafetę (2 merginos ir 2 vaikinai) 4x100 m laisvu stiliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius