Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 07

Sportinio šaudymo varžybose – ir 67 metų senjorė

Savaitgalį Vilniaus rajone vykusiose sportinio šaudymo varžybose rungėsi daugiau kaip 100 šaulių. Tarp dalyvių iš įvairių pasaulio šalių savo jėgas išbandė ir 14 metų paauglys, ir 67 metų amžiaus moteris. Čempionate kova vyko penkiuose skirtingose grupėse. Daugiausia prizinių vietų užėmė gausiausiai dalyvavę lietuviai.
Sportinio šaudymo varžybų akimirka
Sportinio šaudymo varžybų akimirka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Užduotys ir taikiniai – patys įvairiausi

Šiose varžybose buvo parengtos įvairaus sudėtingumo šaudymo situacijos. Skirtingose užduotyse naudojami nevienodai išdėstyti taikiniai. Skyrėsi ne tik jų padėtis, bet ir atstumai, šaudymo pozicijos, kliūtys ir užduotys. Taip pat buvo apribotas vietų, iš kurių galima šaudyti laukas.

Varžybose buvo naudojami ir skirtingi taikiniai – popieriniai, metaliniai, stabilūs ir judantys. Dalis jų aktyvuodavosi tik pataikius į prieš tai esantį taikinį.

Kaip ir visose praktinio šaudymo tipo varžybose, taip ir šiose buvo paruoštos įvairios užduotys pagal šūvių skaičių. Paprastai jos varžybose sukuriamos taip, kad būtų išlaikytas balansas tarp ilgų, vidutinių ir trumpų pratimų.

Vyriausia dalyvė – senjorė iš Baltarusijos

Varžybose vyriausios dalyvės titulas atiteko baltarusei Svetlanai. Buvusi statybininkė sportinio šaudymo sportu susidomėjo prieš ketverius metus. Pasak Svetlanos, išėjus į pensiją tapo nuobodu gyventi ir tada jos gyvenime atsirado sportinis šaudymas.

Į Lietuvą ji atvažiuoja keletą dienų prieš varžybas ir kartu su treneriu joms ruošiasi. Pasak šaulės, artimieji jau nieko nesako jai dėl tokio neįprasto pomėgio ir ją palaiko.

Pasak šaulės, artimieji jau nieko nesako jai dėl tokio neįprasto pomėgio ir ją palaiko.

Svetlana nėra vienintelė Lietuvoje sportiniu šaudymu užsiimanti kaimyninės šalies gyventoja. Dėl Baltarusijoje galiojančių daug griežtesnių ginklų kontrolės įstatymų civiliams draudžiama turėti nuosavus pistoletus. Todėl baltarusiai norintys praktikuoti šį sportą dažnai renkasi pašonėje esančią Lietuvą. Čia nuomojasi ginklus ir treniruojasi šaudyklose.

Sportiniame šaudyme dirbi arba galva, arba kojomis“

Šiose varžybose dalyvavęs Giedrius sako, kad čia susirinko šauliai, kuriems tiesiog patinka sportinis šaudymas ir jiems nereikia pasirodyti ar bandyti ką nors įrodyti. Jie mėgaujasi šaudymo precizika, ginklo galia ir užduočių įveikimo greičiu.

Pasak dalyvio, toks sportinis šaudymas - tai tartum šachmatai su ginklu. Čia turi apskaičiuoti šaudymo taktiką ir strategiją. Pvz., bėgsi ir šausi iš arčiau, ar taupysi laiką ir rizikuosi pataikyti iš didesnio atstumo?

Pašnekovas įsitikinęs, kad labai svarbu psichologinis stabilumas. Šaulys, kuris nesusitvarko su savo emocijomis, vargiai kada laimės. O geriausiai susitvardantys ir rungtis laimintys yra brandesni žmonės. Šiame sporte net ir pusė ne ten padėto žingsnio gali lemti pralaimėjimą

Pasak Giedriaus, sportiniame šaudyme amžius lemia nedaug. Tuos pačius pratimus gali atidirbti kojomis arba galva. Todėl jaunimas dažniau pranašesni fiziniame pasiruošime, o vyresni – taktikos pasirinkime. Galų gale abiejų trūkumai ir privalumai atsveria vienas kitą. Todėl laimėti jie įprastai turi vienodas galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius