Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 19

Suėjo 70 metų? Privalote atsistatydinti, – sako LTOK dokumentas

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) įstatuose yra punktas, kuris diskriminuoja vyresnio amžiaus žmones.
Liija Vanagienė
LTOK viceprezidentė Lilija Vanagienė mano, kad įstatus verta peržiūrėti. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

77 metų Joe Bidenas ir 74 metų Donaldas Trumpas karštai pliekiasi JAV prezidento rinkimuose, po kurių vienas jų vadovaus stipriausiai pasaulio šaliai ateinančius ketverius metus.

Valdas Adamkus savo antrąją kadenciją Lietuvos prezidento poste baigė eidamas 83-iuosius metus.

Tarptautiniam olimpiniam sporto komitetui Juanas Antonio Samaranchas vadovavo du dešimtmečius, kol jam suėjo 81-eri.

Ir Lietuvos sporto bendruomenėje sakoma, kad šioje žemėje dar yra vietos senukams. Tiesa, ne visiems.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto įstatuose yra punktas, kuris verčia trauktis dalį 70-mečių ir vyresnių žmonių.

„Kiekvienas LTOK narys (fizinis asmuo) privalo atsistatydinti kalendorinių metų, kuriais jam sukanka 70 (septyniasdešimt) metų, pabaigoje. Jeigu LTOK narys (fizinis asmuo) sulaukia 70 (septyniasdešimties) metų būdamas prezidentu, LTOK viceprezidentu arba LTOK VK nariu (fiziniu asmeniu), tai jis atsistatydina pasibaigus LTOK GA sesijai, kurioje pasibaigia šio mandato galiojimo laikas”, – skelbia LTOK įstatų 28-asis punktas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas, Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas, Joe Bidenas

15min paprašė paaiškinti LTOK minėto punkto prasmę ir gavo tokį atsakymą: „Šis LTOK įstatuose numatytas punktas taikomas LTOK nariams fiziniams asmenims. Pasiekę šią amžiaus ribą jie, jei atitinka LTOK įstatų 35 punktą, tampa LTOK garbės nariais. Toks apribojimas Olimpinėje chartijoje numatytas ir Tarptautinio olimpinio komiteto nariams.“

Olimpinėje šeimoje amžiaus cenzas palies ne tiek ir daug asmenų, nes dabar fiziniais nariais yra vienuolika asmenų: aštuoni LTOK atkuriamosios grupės asmenys – Arvydas Juozaitis, Gintautas Umaras, Donatas Kazlauskas, Dainius Kepenis, Vytautas Kukarskas, Valdas Malinauskas, Vytautas Padlipsas ir Irena Ramelytė, – taip pat trys olimpiečių atstovai: Mindaugas Griškonis, Brigita Virbalytė-Dimšienė ir Saulius Ritteris.

Vienas iš LTOK fizinių narių, kurį 28-asis punktas palies dar negreitai, G.Umaras teigė, kad rotacija yra natūralus reiškinys.

„70 metų nėra tas amžius, kai mes galime sakyti, kad nebesame tinkami. Galbūt yra ir tokių, kurie nesugeba blaiviai vertinti pokyčių, bet aš norėčiau palinkėti sveikatos ir orios jaunystės tiems 70-mečiams, kurie bus išbraukti“, – sakė 57 metų G.Umaras, Seulo dviračių treko olimpinis čempionas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija: Daina Gudzinevičiūtė ir Gintautas Umaras.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija: Daina Gudzinevičiūtė ir Gintautas Umaras.

Kitas LTOK atkuriamosios grupės narys Valdas Malinauskas įsitikinęs, kad organizaciją subūrę žmonės verti didesnės pagarbos.

„Manau, kad punktas neteisingas, ne visur šablonai tinka, – sakė kitas LTOK atkuriamosios grupės narys Valdas Malinauskas, dirbantis Lietuvos imtynių federacijoje. – Nereikėtų diskriminuoti atkuriamosios grupės narių, nes jų liko nedaug, o aktyviai veikiančių yra dar mažiau, jie neturi daug įtakos LTOK sprendimams. O pagarbą ir dėmesį būtų gražu išlaikyti.“

LTOK fiziniai nariai turėjo teisę balsuoti per generalinę asamblėją spalio 9 dieną, kai iš viso 67 balsavimo teisę turėję asmenys nulėmė, kad Daina Gudzinevičiūtė 49:17 nugalėjo Emilį Vaitkaitį ir buvo perrinkta LTOK prezidentės trečiai kadencijai.

Vieni LTOK fiziniai nariai palaikė D.Gudzinevičiūtę, dalis jų – V.Kukarskas ir A.Juozaitis viešai kritikavo prieš pat balsavimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija

G.Umaras nepritarė savo buvusių bendražygių veiksmams, bet jo nuomone, pagarba turėtų būti išlaikoma net ir jiems.

„Turbūt dauguma mūsų irgi savo rate prie stalo turi žmogų, kuris lepteli nesąmonę, bet tai nereiškia, kad neturėtume to žmogaus gerbti ir mylėti“, – apie fizinių narių išsišokimą sakė G.Umaras.

LTOK įstatų punktas liečia fizinius narius, bet ne juridinius, tarp kurių jau yra garbų jubiliejų atšventusių asmenybių.

Dailiojo čiuožimo federacijai vadovaujanti Lilija Vanagienė pernai atšventė 70-mečio sukaktį, o šį mėnesį patvirtinta LTOK viceprezidente ir Vykdomojo komiteto nare.

Antrą kadenciją eidama šias garbingas pareigas pradedanti kaunietė pabrėžė, kad LTOK įstatų punktas apie amžių taikomas tik fiziniams, o ne juridiniams nariams, nors pripažino, kad galbūt verta būtų įstatus peržiūrėti.

„Jau anksčiau ne kartą kalbėjome, kad įstatus būtina keisti, nes yra vietų, kur galima aiškiau išdėlioti. Reikės diskutuoti“, – sakė L.Vanagienė, prieš metus sulaukusi LTOK įvertinimo už gyvenimo nuopelnus.

Dailiojo čiuožimo specialistė sakė, kad jos vadovaujamoje federacijoje narių amžiaus limitas yra 75-eri metai, o tarptautinėje arenoje teisėjams leidžiama vadovauti iki 70 metų.

Paklausta, ar teisinga pagal amžių vertinti žmonių naudą bendruomenei, L.Vanagienė svarstė, kad durys neturėtų likti uždaros ir vyresniems.

„Daug tokių nėra, yra vienetai aktyvių, dirbančių visuomenei. Nebūtinai jiems kelias turėtų būti uždarytas, – sakė L.Vanagienė. – Manau, kad 70 metų nėra baisu – jei visiems paliktų teisę (likti LTOK nariais), nebūtų baisu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius