Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 05

Svarbiausiame JAV sporto renginy – sensacingas „Eagles“ triumfas ir T.Brady ašaros

Šimtus milijonų sirgalių prie televizijos ekranų kasmet sutraukiantis laukiamiausias Jungtinių Valstijų sporto įvykis – Nacionalinės amerikietiško futbolo lygos (NFL) finalas „Super Bowl“ – sekmadienio naktį Minesotoje sensacingai baigėsi legendinio Tomo Brady bei jo vedamo „New England Patriots“ pralaimėjimu. Finalo mače Foksboro ekipą netikėtai pranoko savo lyderį prieš pat atkrintamąsias praradusi „Philadelphia Eagles“ – 41:33.
Nickas Folesas
Nickas Folesas / „Scanpix“ nuotr.

Išsklaidyta nenugalimumo legenda

Legendinei „Patriots“ porai Tomui Brady ir treneriui Billui Belichickui tai buvo jau aštuntasis NFL finalas.

40-etis T.Brady galėjo tapti vyriausiu įžaidėju (quarterback), kuriam pavyko virš savo galvos iškelti Vince'o Lombardi trofėjų bei pagerinti legendinio Peytono Manningo pasiekimą, kurį „Denver Broncos“ simbolis būdamas 39-erių užfiksavo 2015-aisiais.

Įdomus faktas, kad, kai T.Brady laimėjo pirmąjį savo finalą 2001 m., jo sekmadienio varžovas Derekas Barnettas tebuvo vos penkerių. Šį savaitgalį jis trečią kartą karjeroje atsiėmė ir sezono MVP titulą.

Kartu su B.Belichicku, kuriam 65-eri, jie galėjo tapti vyriausia trenerio ir įžaidėjo pora (105 metai), kuriai pavyko triumfuoti „Super Bowl“.

Stipriausia lygoje komanda iš Foksboro tapo 2001, 2003, 2004, 2014 ir 2016 metais ir pagal titulų skaičių galėjo susilyginti su šešis trofėjus turinčiu „Pittsburgh Steelers“.

Bet sekmadienio vakaras priklausė ne jiems, o komandai, kuri šį sezoną šios pergalės netgi buvo verta labiau. T.Brady vėl žaidė nuostabiai, bet ne ką mažesnius stebuklus kūrė ir jo konkurentas Nickas Folesas.

Filadelfijos ekipos trofėjų kambarys vis dar atrodo gerokai kukliau, bet miestas pagaliau turi talentingą komandą, kurios kiekvienas narys atiduoda visą širdį.

„Eagles“ paskutinį kartą lygos čempionais buvo tapę 1960-aisiais, kai NFL finalas dar neturėjo „Super Bowl“ pavadinimo. Kitus du titulus jie iškovojo gūdžiais 1948 ir 1949 metais.

Šios abi komandos NFL finale kovojo ir 2005-aisiais. Tuomet pergalę 24:21 šventė „Patriots“, kurioje jau tada pirmaisiais smuikais griežė T.Brady ir B.Belichickas. Po 13 metų Filadelfijai pavyko pasiekti revanšą.

Auksinis atsarginis

Pirmieji taškus spiriamuoju smūgiu (field goal) pelnė pirmą savo išpuolį sėkmingai suorganizavę „Eagles“, bet jau po kelių minučių tuo pačiu atsakė ir jų varžovai – 3:3.

Įdomus faktas, kad per visą T.Brady ir B.Belichicko dueto istoriją tai buvo pirmieji taškai, kuriuos „Patriots“ pavyko pelnyti pirmajame „Super Bowl“ mačo kėlinyje.

Tuomet Filadelfijos ekipą į priekį patraukė N.Folesas. Po įžaidėjo fantastiško tolimo perdavimo Alshonas Jeffery pelnė pirmą šešių taškų vertės įžeminimą (touchdown).

Įdomu, kad reguliariojo sezono metu pagrindiniu „Eagles“ įžaidėju buvo Carsonas Wentzas. Sėkmingas jo žaidimas leido „ereliams“ patekti į atkrintamąsias, o pačiam quaterbackui specialistai prognozavo sezono naudingiausio žaidėjo titulą.

Visgi reguliaraus sezono metu antrametis patyrė sunkią kelio raiščių traumą ir „Eagles“ liko be pagrindinio savo ramsčio. Bet daug kam netikėtai atsarginiu buvęs N.Folesas puikiai perėmė pagrindinio įžaidėjo pareigas, atvedė komandą į „Super Bowl“ triumfą ir galiausiai netgi atsiėmė finalo naudingiausio žaidėjo prizą.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Folesas
„Scanpix“ nuotr./Nickas Folesas

Pirmas kėlinys baigėsi Filadelfijai pirmaujant 9:3. Antrojo kėlinio pradžioje „Patriots“ turėjo neblogą progą vėl pavyti savo varžovus, tačiau šansu nepasinaudojo, o galiausiai dar ir suklydo realizuodami spiriamąjį įvartį – po Stepheno Gostkowskio spyrio kamuolys sudrebino vartų konstrukciją.

Maža to, traumą patyrė sėkmingai šį sezoną T.Brady perdavimus gaudęs Brandinas Cooksas. Jis sugėrė varžovo smūgį į galvą ir padedamas medikų paliko aikštę.

Kėlinio viduryje Jay Ajayi fantastiškas reidas baigėsi dar vienu nuneštu kamuoliu už galinės linijos ir „Eagles“ pavojingai atitrūko – 15:3.

Visgi čempionai nepasidavė. S.Gostkowskis realizavo baudos smūgį, o po kelių minučių blykstelėjo pirmą „Patriots“ kamuolį į įskaitinį plotą nunešęs Jamesas White'as. B.Belichicko vyrai priartėjo – 12:15.

Bet kėlinys baigėsi fantastiška „Eagles“ ataka, nuostabia kombinacija ir N.Foleso triumfu įskaitiniame plote 22:12. Šis touchdownas buvo istorinis – pirmasis, kurį atliko įžaidėjas per visą „Super Bowl“ istoriją.

Antroji rungtynių pusė prasidėjo pagaliau puikiai suveikusia T.Brady ir Robo Gronkowskio ataka – 19:22.

Bet „ereliai“ ir vėl per varžovų aikštę praskrido fantastiškai, o Corey Clemento sugautas kamuolys prie „Patriots“ vartų grąžino dešimties taškų pranašumą – 29:19.

Tačiau T.Brady pradėjo rodyti stebuklus ir Chrisas Hoganas labai greitai deficitą vėl sutirpdė iki tos pačios trijų taškų atžymos – 26:29.

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo „Eagles“ trijų taškų vertės Jake'o Elliotto spyriu, bet į tai „Patriots“ atsakė dar vienu įneštu įvarčiu. Tai padarė R.Gronkowskis. Pirmą kartą šiame mače titulą ginanti komanda išsiveržė į priekį – 33:32.

Bet Dougo Pederseno auklėtiniai kantriai vėl nužingsniavo prie varžovų vartų ir Zachas Ertzas nuostabiu šuoliu sukūrė dar vieną nedidelį stebuklą – 38:33.

Išsigelbėjimui „Patriots“ turėjo kiek daugiau nei dvi minutes. Ir nors T.Brady tokiose situacijose buvo ne kartą išgelbėjęs savo ekipą, šį sykį veteranui sublizgėti nepavyko.

Gynėjai savo įžaidėjo neapgynė, T.Brady kamuolio išmesti nepavyko, o jį perėmę varžovai tapo tikrais padėties šeimininkais ir savojo šanso jau nebepaleido.

Nepasiektas ikonos rekordas

T.Brady tai buvo jau aštuntasis „Super Bowl“. Pagal šį rodiklį jam NFL neprilygsta niekas.

Įdomu, kad „Patriots“ legenda prieš sekmadienį svarbiausiame sezono mače buvo žaidusi daugiau kartų nei visi „Eagles“ žaidėjai kartu sudėjus.

Laimėjęs, T.Brady auksinėmis raidėmis galėjo įrašyti savo pavardę į šios sporto šakos istoriją.

Šešių čempionų žiedų dar neturi nė vienas NFL futbolininkas. Vienintelis kitas sportininkas, su kuriuo T.Brady ir toliau dalijasi šį istorinį pasiekimą – penkis titulus turintis Šlovės muziejaus narys Charlesas Haley, bet skirtingai nei „Patriots“ 12-asis numeris, jis buvo ne įžaidėjas, o gynybos specialistas.

„Scanpix“ nuotr./Tomas Brady
„Scanpix“ nuotr./Tomas Brady

Laimėti „Patriots“ šį kartą nepadėjo netgi sportinė apranga. Statistikos specialistai paskaičiavo, kad žaisdami balta apranga, B.Belichiko vyrai buvo laimėję visus tris iki šiol žaistus „Super Bowl“, o iš trylikos pastarųjų finalų net 12-oje buvo triumfavę būtent šviesia apranga žaidusios ekipos.

Minesotoje – antrą kartą

Šiemetinis „Super Bowl“ buvo žaidžiamas Minesotoje, tik 2016-aisiais pastatytame ir milijardą dolerių kainavusiame „US Bank“ stadione, kuriame namų rungtynes žaidžia NFC konferencijos finale Filadelfijos ekipai pralaimėjęs vietos „Minnesota Vikings“. Minesota svarbiausią JAV sporto renginį priėmė antrą kartą istorijoje – pirmą sykį 1992-aisiais.

Nors Miniapolyje spaudė 18 laipsnių šaltukas, organizatoriai nesunkiai išsprendė problemą užtraukdami arenos stogą.

Finalą stebėjo per 66 tūkst. aistruolių, kurie už bilietą paklojo nuo 3 iki 10 tūkst. JAV dolerių.

Prieš mačą Jungtinių Valstijų himną atliko Pink, o pertraukos metu įspūdingą pasirodymą surengė Justinas Timberlake'as.

Kitais metais „Super Bowl“ bus rengiamas Atlantoje.

VIDEO: Justino Timberlake'o šou

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius