-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04

Svarbiausiame JAV sporto renginyje „Super Bowl“ – istorinis T.Brady ir „Patriots“ triumfas

Šimtus milijonų sirgalių prie televizijos ekranų kasmet sutraukiantis laukiamiausias Jungtinių Amerikos Valstijų sporto įvykis – Nacionalinės amerikietiško futbolo lygos (NFL) finalas „Super Bowl“ – sekmadienio naktį Atlantoje baigėsi dar vienu legendinio Tomo Brady ir „New England Patriots“ triumfu. Ypač nerezultatyviame ir gynyba paremtame mače „patriotai“ 13:3 nukovė „Los Angeles Rams“.
Tomas Brady
Tomas Brady / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Legendinei „Patriots“ porai T.Brady ir treneriui Billui Belichickui tai buvo jau devintasis NFL finalas. Jiems pavyko pasiekti revanšą už prieš metus patirtą apmaudžią nesėkmę, kai Mineapolyje 33:41 buvo nusileista „Philadelphia Eagles“.

41-erių T.Brady tapo vyriausiu įžaidėju (quarterback), kuriam pavyko virš savo galvos iškelti Vince'o Lombardi trofėjų bei pagerinti legendinio Peytono Manningo pasiekimą, kurį „Denver Broncos“ simbolis būdamas 39-erių užfiksavo 2015-aisiais.

Įdomus faktas, kad, kai T.Brady laimėjo pirmąjį savo finalą 2001 m., jo tiesioginis oponentas šiemetiniame finale Jaredas Goffas tebuvo vos septynerių.

Kartu su B.Belichicku, kuriam 66-eri, jie tapo vyriausia trenerio ir įžaidėjo pora (107 metai), kuriai pavyko triumfuoti „Super Bowl“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./T.Brady ir B.Belichickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./T.Brady ir B.Belichickas

„Rams“ treniruojančiam Seanui McVay'ui prieš savaitę sukako vos 33 metai. Jis yra dvigubai jaunesnis nei jo legendinis B.Belichickas ir galėjo tapti pačiu jauniausiu „Super Bowl“ laimėjusiu strategu, tačiau šiemet triumfavo ne jaunystė, o patirtis.

Stipriausia lygoje komanda iš Foksboro tapo 2001, 2003, 2004, 2014 ir 2016 metais ir pagal titulų skaičių susilygino su šešis trofėjus turinčiu „Pittsburgh Steelers“.

VIDEO: Rungtynių santrauka

Los Andželo ekipai, kuri 1995-2015 metais rezidavo Sent Luise, tai buvo tik antrasis „Super Bowl“ istorijoje. 1999 metais tuometinis „St.Louis Rams“ 23:16 nukovė „Tennessee Titans“. Įdomu tai, kad tas finalas taip pat vyko Atlantoje.

Du kartus (1945,1951) amerikietiško futbolo stipriausia komanda „avinai“ yra tapę iki AFl ir NFL lygų susijungimo (1970).

Rungtynių pradžioje abi komandas akivaizdžiai slėgė įtampa. Net patyręs T.Brady kartą atidavė kamuolį savo priešininkams tiesiai į rankas, specialias situacijas pildantis jo komandos draugas Stephenas Gostkowskis nerealizavo spiriamojo smūgio (field-goal) iš 46 jardų atstumo, tad pirmųjų taškų žiūrovams teko laukti iki antrojo kėlinio vidurio.

„Patriots“ kur kas ilgiau kontroliavo kamuolį, bet irtis prie „Rams“ vartų B.Belichicko vyrams sekėsi sunkiai. Pirmasis tris taškus Naujosios Anglijos ekipai uždirbo tas pats S.Gostkowskis, tačiau tai ir buvo viskas, ką komandoms pavyko išpešti iki pertraukos.

Per 35 rungtynes, kai su „Rams“ klubu dirba S.McVay'us, dar niekada jo komanda nebuvo ilsėtis išėjus švieslentėje degant „sausam“ nuliui.

Pertraukos metu šarmingą pasirodymą surengė JAV pop roko grupė „Maroon 5“, tačiau iš Kalifornijos kilę muzikantai saviškių neužkūrė – „Rams“ rasti skylių sėkmingai veikusioje „patriotų“ gynyboje sekėsi sunkiai.

VIDEO: „Maroon 5“ pasirodymas

Visgi trečio kėlinio pabaigoje Gregas Zuerleinas puikiu tolimu smūgiu iš 53 jardų atstumo sugebėjo atstatyti pusiausvyrą – 3:3.

Tačiau ketvirtajame kėlinyje patirtis tapo lemiamu faktoriumi. Likus 7 min. iki pagrindinio laiko pabaigos, T.Brady nestipriai, bet preciziškai tiksliai perdavė kamuolį karjerą po šio sezono veikiausiai baigsiančiam Robui Gronkowskiui ir šis pagavo jį prie pat įskaitinės „Rams“ zonos.

Jau kitu bandymu naujokas Sonny Michelis atliko pirmą įžeminimą (touchdown) – 10:3.

Los Andželo ekipos bandymas greitai užpulti baigėsi J.Goffo perdavimu varžovui, o likusį laiką T.Brady ir kariauna „sudegino“ tiesiog fenomenaliai.

S.Gostkowskio dar vienas taiklus tolimas spyris likus kiek daugiau nei minutei padėjo čempionišką tašką.

Nors naudingiausiu finalo žaidėju buvo pripažintas „Patriots“ narys Julianas Edelmanas, visos prožektorių šviesos po finalinės sirenos krypo į T.Brady.

VIDEO: „Patriots“ triumfas

Jam tai buvo jau devintasis „Super Bowl“. Pagal šį rodiklį žvaigždei NFL neprilygsta niekas.

Įdomu, kad „Patriots“ legenda prieš sekmadienį svarbiausiame sezono mače buvo žaidusi daugiau kartų nei visi „Rams“ žaidėjai kartu sudėjus (4).

Laimėjęs, T.Brady auksinėmis raidėmis įrašė savo pavardę į šios sporto šakos istoriją.

„Scanpix“ nuotr./53-asis „Super Bowl“: Tomas Brady
„Scanpix“ nuotr./53-asis „Super Bowl“: Tomas Brady

Šešių čempionų žiedų iki šiol neturėjo nė vienas NFL futbolininkas. Vienintelis kitas sportininkas, su kuriuo T.Brady iki šiol dalijosi šį istorinį pasiekimą – penkis titulus turintis Šlovės muziejaus narys Charlesas Haley, bet skirtingai nei „Patriots“ 12-asis numeris, jis buvo ne įžaidėjas, o gynybos specialistas.

Laimėti „Patriots“ vėl padėjo ir sportinė apranga. Statistikos specialistai paskaičiavo, kad žaisdami balta apranga, B.Belichiko vyrai laimėjo tris iki šiol žaistus „Super Bowl“ iš keturių, o iš keturiolikos pastarųjų finalų net 13-oje buvo triumfavę būtent šviesia apranga žaidusios ekipos.

Kitų metų finalas vyks Majamyje, Floridoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius