-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 13

Švedija kaltina Rusiją 2018 metais įsilaužus į sporto konfederacijos tinklus

Stokholmas antradienį apkaltino Rusijos karinės žvalgybos tarnybą įsilaužus į Švedijos sporto konfederacijos sistemas siekiant diskredituoti jos atletus, nors pripažino, kad nėra jokių teisminio proceso perspektyvų.
Rusijos olimpinis komitetas
Rusijos olimpinis komitetas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įtariami įsilaužimai buvo įvykdyti laikotarpiu nuo 2017 metų gruodžio iki 2018 metų gegužės, kuomet programišiai, kaip manoma, pavogė švedų atletų asmeninių duomenų, įskaitant medicininius dokumentus.

Tarp asmenų, kurių duomenys nutekėjo, yra Švedų futbolininkė Olivia Schough, informavo šalies laikraštis „Aftonbladet“.

Švedų saugumo tarnyba SAPO pareiškė mananti, kad įsilaužėliai siejami su Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU 85-uoju centru, dar vadinamu APT28 arba „Fancy Bear“.

„Įtariama duomenų vagystė... yra pavyzdys, kai sportu pasinaudojama siekiant sustiprinti savo šalies įvaizdį, tuo pat metu diskredituojant kitas šalis bei jų atletus“, – pareiškime nurodė SAPO kontržvalgybos skyriaus Danielis Stenlingas.

Atskirame pareiškime Švedijos prokuratūra pažymėjo nusprendusi nutraukti tyrimą „dėl to, kad trūksta būtinų prielaidų pradėti teisminius procesus užsienyje ar inicijuoti ekstradiciją į Švediją“.

Įsilaužimas buvo „dalis Rusijos kampanijos, nukreiptos prieš nacionalines ir tarptautines antidopingo organizacijas, tokias kaip WADA ir USADA“, nurodė prokuroras Matsas Ljungqvistas.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde sakė, kad dėl šio reikalo buvo iškviestas Rusijos ambasadorius.

„Galiojančias normas pažeidžiantys nepriimtini rimti Švedijos sporto konfederacijos duomenų slaptumo pažeidimai“, – tviteryje parašė A.Linde.

Rusijai uždrausta siųsti nacionalinę komandą į dvejas artimiausias Olimpines žaidynes, taip pat dvejus metus dalyvauti tarptautiniuose čempionatuose, Sporto arbitražo teismui (CAS) vienbalsiai nutarus, kad šalis nesilaikė tarptautinių antidopingo taisyklių.

2018 metais JAV Teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus septyniems GRU programišiams, apkaltinęs juos mėginimais 2016-aisiais atkeršyti už tas sankcijas nutekinant informaciją apie šimtams pasaulio garsiausių atletų atliktus antidopingo tyrimus ir vaistų vartojimą.

Tarp šių sportininkų yra teniso žvaigždės Serena ir Venus Williams, gimnastė Simone Biles ir dviratininkas Chrisas Froome'as – visiems jiems buvo taikomos išimtys dėl WADA uždraustų vaistų vartojimo.

Pasak JAV prokurorų, duomenų nutekinimu buvo siekiama pakenkti, atkeršyti ir diskredituoti WADA darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius