Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 05

Šveicarijoje vyks Europos orientavimosi sporto čempionatas

Šveicarijos miestas Tičinas ateinančią savaitę priima Europos orientavimosi sporto elitą. Čia jau sekmadienį sprinto kvalifikacija prasidės Europos orientavimosi sporto čempionatas. Prie starto linijos stos ir šeši Lietuvos atstovai: Jonas Vytautas Gvildys, Mantas Martinkus, Algirdas Bartkevičius, Gabija Ražaitytė, Teklė Emilija Gvildytė ir Aušrinė Kutkaitė.
Mantas Martinkus
Mantas Martinkus / Asmeninio archyvo nuotr.

Sprintas patikrins visapusiškai

Europos čempionatas vyks Tičino regione, kuris yra gerai žinomas dėl savo stačių įkalnių, tad ir sprinto kvalifikacijos rungtyje laukia nemažai aštraus reljefo. Ilgametis Lietuvos rinktinės narys J.V.Gvildys sutiko, kad laukiančios vietovės bus itin sudėtingos.

„Net ir sprintai bus mums neįprasti. Iš trasų parametrų matosi, kad bus daug kalnų, kas mums, lygumų krašto atstovams, nėra labai paranku. Mažai turime ir patirties tokiose vietovėse“, – sakė vienas iš rinktinės lyderių J.V.Gvildys.

Moterims sprinto kvalifikacijoje reikės įveikti 3,25 km distanciją su 17 kontrolinių punktų, o vyrams – 3,72 km su 21 kontroliniu punktu. Kvalifikacijoje tiek moterų, tiek vyrų grupėje bus 3 pogrupiai, iš kiekvieno jų į finalą pateks po 17 greičiausią laiką užfiksavusių europiečių ir aukštesnę nei 17 vietą užėmę kitų žemynų orientacininkai.

Tičino miestelis turi daug siaurų gatvelių, tad sportininkų privalumas bus ypač greitas orientavimasis sudėtingoje vietovėje ir greitas bėgimas. Tačiau, anot organizatorių, ne ką mažiau svarbu bus ir tinkamas ilgesnių prabėgimų tarp kontrolinių punktų, kelių pasirinkimas.

Konkurencija didesnė nei pasaulio pirmenybėse

Europos orientavimosi sporto čempionate daugeliu atveju yra sunkiau kovoti dėl aukščiausios prabos medalio nei pasaulio čempionate. Planetos pirmenybėse yra kur kas griežtesnis kvalifikacijos barjeras ir mažesnės kvotos šalims deleguoti savo atstovus, todėl Senojo žemyno čempionate kas antrus metus susirenka gausesnis pajėgiausių orientacininkų būrys.

Iš viso čempionate dalyvaus 305 sportininkai iš 33 šalių. Senojo žemyno pirmenybių favoritais yra laikomi Švedijos ir Šveicarijos orientacininkai.

Sporto specialistai akcentuoja, kad čempionato šeimininkai – vieni lyderių, kadangi daugelį metų nacionalinės rinktinės pagrindinis tikslas yra orientuotas į Europos čempionatą. Todėl jų sportinis pasirengimas šiemet bus ypač geras, o namų sienos turėtų taip pat padėti – tas ypač aktualu orientavimosi sporte.

Sugrįžimas

Europos suaugusiųjų čempionate debiutuos Marijampolės „Javonio“ atstovas M.Martinkus. „Rimtai ruoštis pradėjau nuo rudens pabaigos, kai pavyko išsigydyti achilo traumą. Treniruotės praėjo be didesnių traumų ar ligų, todėl sportinė forma vis gerėja. Prieš savo debiutą Europos čempionate jaučiuosi gerai. Organizmo savijauta yra puiki, o psichologinis pasiruošimas taip pat geras. Žinau aiškų tikslą ir jo sieksiu kiekvienoje trasoje“, – sakė Europos čempionate debiutuosiantis M.Martinkus.

27-erių bėgikas anksčiau jau yra atstovavęs Lietuvai svarbiausiose tarptautinėse varžybose, tačiau jaunimo grupėse (iki 20 metų – aut. past.). Anot jo, būsimos vietovės Šveicarijoje jam kiek primena savo startus prieš devynerius metus.

„Tiesa, šveicariška vietovė kiek primena mano startus pasaulio jaunimo čempionate Italijoje 2009-ais metais. Prieš čempionatą peržiūrėjau įveiktas trasas ir, kiek prisimenu, vietovės techniškai ir fiziškai yra labai sudėtingos, tačiau pačiame miške susiorientuoti nėra labai sunku. Faktas vienas – laukia fiziškai sunkios trasos. Svarbiausia yra išvengti orientavimosi klaidų ir pasirinkti kelius išvengiant didelių aukščio skirtumų“, – sakė M.Martinkus.

Orientacininkas sakė besidžiaugiantis, kad galės vėl apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius ir garbingai ginti šalies vardą. Kaip jis pats prisimena, iš jaunimo laikų sukaupta patirtis turėtų padėti nugalėti priešvaržybinį jaudulį.

„Patirtis iš pasaulio jaunimo čempionatų padeda įsivaizduoti kas laukia trasoje ir kaip geriau pasirinkti teisingą kelią iki kontrolinio punkto. Taip pat kur kas lengviau bus sumažinti stresą prieš svarbius startus, – svarstė M.Martinkus, prisiminęs ir savo patirtį. – Prisimenu jaudulį prieš startą čempionato sprinto trasą. Jį šiandien turiu nugalėti ir trasą įveikti maksimaliai susikoncentravęs“.

Paskutinį kartą Europos čempionatas vyko 2016-ais metais Čekijoje. Europos čempionate Šveicarijoje šiemet orientacininkai be sprinto taip pat varžysis ir kitose distancijose. Antradienį vyks vidutinės distancijos kvalifikacija, o trečiadienį – vidutinės finalas. Ketvirtadienį vyks dinamiška mišri sprinto estafetė, šeštadienį – komandinė estafetė, o paskutinis startas bus kitą sekmadienį – daugiausiai ištvermės reikalaujantis ilgoji distancija. Tai bus pirmasis šio sezono pasaulio taurės įskaitinis etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius