-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 31

Tinklinio federacijos vadovas skundžiasi dėl valstybės požiūrio į jaunimo renginius

Savaitgalį Šiaulių sporto gimnazijoje salėje įvyko tradicinis tarptautinis Baltijos taurės („Baltic Cup“) jaunimo tinklinio turnyras, kuriame dominavo užsienio šalių komandos. Geriausiai iš lietuvių pasirodė Jono Adomaičio treniruojama Lietuvos jaunių vaikinų tinklinio rinktinė. Europos čempionato atrankai besiruošianti Lietuvos komanda iškovojo bronzos medalius.
Darius Čerka
Darius Čerka / Augusto Četkausko nuotr.
Temos: 1 Tinklinis

Lietuvos rinktinė pirmajame susitikime 0-3 (14:25, 12:25, 10:25) pralaimėjo Latvijos bendraamžiams, antrajame 0-3 (17:25, 13:25, 17:25) nusileido Baltarusijos atstovams, o trečiajame mače po įtemptos kovos 3-2 (25:14, 17:25, 25:13, 22:25, 15:13) pranoko Estijos ekipą.

Geriausiu žaidėju Lietuvos komandoje pripažintas Tomašas Veštortas.

„Pagal komandų pajėgumą, trečia vieta atspindi realybę. Turime talentingų žaidėjų, bet pagal susižaidimą ir treniravimąsi kartu, mes stipriai atsiliekame. Varžovai atvyko iš stovyklų, matosi aukštesnio lygio technika, o mes parodėme charakterį. Taip pat sužibėjo keletas Lietuvos talentų. Su latviais ir baltarusiais šiai dienai nesame pajėgūs kovoti. Estai irgi žaidė drausmingiau, bet mūsų energija buvo stipresnė“, – įspūdžiais dalinosi J.Adomaitis.

Šioje amžiaus grupėje nugalėjo baltarusiai, o antri liko latviai.

J.Adomaitis prisipažino, kad artėjant Europos čempionato atrankai, bus sunku tinkamai pasiruošti, nes žaidėjai išvyks į klubus, o finansavimo trūkumas neleidžia komandos surinkti į stovyklas.

„Kalbėjomės su sporto mokyklų treneriais, kad jie akcentuotų rinktinės nariams tuos elementus, kurie reikalingi bus žaidžiant Europos čempionato atrankoje. Galbūt čia šiek tiek patobulėsime“, – pridūrė J.Adomaitis.

Jaunimo (17-18 metų) vaikinų turnyre Lietuvos rinktinė liko trečia. Ji 0-3 (16:25, 17:25, 18:25) pralaimėjo iš vyresnių žaidėjų sudarytai ir be konkurencijos rungtyniavusiai antrajai Lietuvos komandai, 0-3 (17:25, 21:25, 15:25) nusileido estams ir 1-3 (21:25, 20:25, 25:23, 13:25) – latviams.

Geriausiais žaidėjais tarp lietuvių pripažinti Laurynas Galdikas ir Martynas Kolodavičius.

Europos čempionato atrankos turnyrui besiruošianti Lietuvos jaunių merginų rinktinė Baltijos taurės turnyre liko be pergalių.

Jolitos Kontvainienės auklėtinės 0-3 (15:25, 22:25, 17:25) pralaimėjo estėms, 1-3 (25:19, 21:25, 23:25, 14:25) – latvėms ir 0-3 (17:25, 17:25, 12:25) – baltarusėms. Geriausia Lietuvos rinktinės žaidėja pripažinta Augustė Danilovaitė.

„Varžovės buvo pranašesnės tuo, kad darė mažiau klaidų ir yra psichologiškai tvirtesnės. Nesugebame sužaisti setų pabaigų, trūksta pasitikėjimo. Šis turnyras buvo naudingas tuo, kad supratome, kurios žaidėjos liks komandoje ir galės ruoštis Europos čempionato atrankai. Nepaisant visko, sugebėjome kai kuriuose mačuose pasipriešinti varžovėms, – kalbėjo J.Kontvainienė. – Mūsų minusas yra tas, kad varžovės visą laiką sportuoja kartu, o mūsų laukia čempionatai savo klubuose ir kartu susirenkame tik prieš turnyrus. Vienintelis teigiamas dalykas yra tas, kad rinktinėje yra nemažai kauniečių, tai stengsimės, kad bent jos būtų susižaidusios“.

Visas trejas rungtynes šioje amžiaus grupėje laimėjo Baltarusijos tinklininkės.

Vyresnių merginų (16-17 metų) turnyre Lietuvos rinktinė 3-1 (16:25, 25:16, 25:14, 25:19) pranoko be konkurencijos dalyvavusią antrąją mūsų šalies komandą, bet 0-3 (24:26, 16:25, 17:25) nusileido Latvijos ekipai ir 0-3 (17:25, 17:25, 22:25) – Estijos tinklininkėms. Geriausiomis žaidėjomis pripažintos Elzė Urbonavičiūtė ir Šarūnė Penkauskaitė .

Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Darius Čerka pasidžiaugė, kad sudėtingomis finansavimo sąlygomis pavyko tarptautinį turnyrą organizuoti: „Džiaugiamės, kad jauniesiems tinklininkams, besiruošiantiems dalyvauti Europos čempionato atrankos varžybose pavyko parodyti charakterį, iškovoti pergalę ir pasisemti šiek tiek daugiau entuziazmo prieš atranką. Už didžiulę pagalbą organizuojant renginį esame labai dėkingi Šiaulių sporto centro „Dubysa“ vadovui Aivarui Strockiui. Baltijos taurė yra tradicinis trijų šalių renginys, vykstantis kasmet skirtingose Baltijos šalyse. Jis vyksta tris dienas ir sulaukia virš 200 dalyvių nuo 13 iki 18 metų amžiaus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Šiais metais pas mus į svečius atvažiavo dar ir mūsų draugai iš Baltarusijos. Ši tinklinio šventė vyksta jau daug metų, o jos metu reprezentuojama Lietuva ir miestas, kuriame šis renginys vyksta, į jį įtraukiama vietos bendruomenė ir jaunimas“.

Tačiau D.Čerka apgailestavo, kad tokie renginiai privers LTF dar labiau susiveržti diržus, nes iš valstybės paramos nesulaukta.

„Labai liūdna, kad tokio masto jaunimo šventė Lietuvos sporto funkcionierių požiūriu nepakankamai reikšminga ir nereikalinga. Tokių renginių organizavimas reikalauja labai didelių organizuojančių federacijų finansinių resursų, kadangi pagal šalių susitarimą reikia visas delegacijas apgyvendinti ir pamaitinti. Lietuvos tinklinio federacija, žinodama šią finansinę naštą, tačiau nenorėdama pavesti kaimyninių federacijų ir siekdama tęsti jaunimo skatinimą per dalyvavimą tarptautinėse varžybose, siekė gauti papildomą finansavimą projektiniu keliu, pagal naują sporto rėmimo fondo finansavimo tvarką teikdama projekto paraišką Švietimo mainų paramos fondui.

Tačiau finansavimo šiam renginiui negavome. Tai, kaip ir minėjau, vertinu kaip atitinkamą valstybės požiūrį į tokių renginių reikalingumą mūsų šalyje. Mano nuomone, valstybės atrinkti „ekspertai“ aiškiai pasakė, kad tokių renginių jaunimui Lietuvoje nereikia. Mes, tikriausiai kaip ir daugelis trenerių, manome, kad tokie renginiai yra reikalingi skatinant jaunimą sportuoti ir ugdant juos per sportą. Tik labai gaila, kad dėl riboto biudžeto šio renginio kaštus teks dengti kitų LTF renginių, paplūdimio sportininkų paruošimo ir salės jaunių rinktinių dalyvavimo Europos čempionato atrankoje sąskaita“, – kalbėjo D.Čerka.

Lietuvos jaunių rinktinės Europos čempionato pirmajame atrankos etape varžysis lapkričio pabaigoje. Vaikinai žais Latvijoje, o merginos – Gruzijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius