-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 24

TOK sprendimai: Rusija – olimpiadoje, J.Jefimova ir J.Stepanova – už borto

Sekmadienį visas sporto pasaulis laukė, ką paskelbs Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). Rusija triumfuoja – komitetas neišdrįso pašalinti visų Rusijos sportininkų. Vis dėlto ne visi rusų olimpiečiai galės dalyvauti olimpiadoje.
Vitalijus Mutko
Vitalijus Mutko / „Scanpix“ nuotr.

Tai dar prieš oficialią spaudos konferenciją paskelbė Rusijos rinktinių sportinio pasirengimo centro spaudos centro atstovas Andrejus Mitkovas, „Mač TV“ kanalo generalinė prodiuserė Tina Kandelaki ir Rusijos olimpinio komiteto vadovas Dmitrijus Smirnovas. Vėliau ši informacija patvirtinta ir oficialiai. Pranešta ir tai, kad Rusijos olimpinis komitetas nebus suspenduotas.

Sprendimas su išlygomis

Sprendimą leisti rusams dalyvauti žaidynėse nulėmė tai, kad iki olimpiados yra likę vos 12 dienų – esą atsižvelgta į tai, kad sportininkai ilgai joms ruošėsi.

Vis dėlto yra tam tikrų išlygų – dėl dopingo įkliuvę rusų olimpiečiai jose dalyvauti negalės. Tai reiškia, kad jose neišvysime Lietuvos „auksinės žuvelės“ Rūtos Meilutytės varžovės Julijos Jefimovos, taip pat bėgikės Julijos Stepanovos, kuri pirmoji paviešino duomenis apie sistemingą dopingo vartojimą ir korupciją savo šalies sporte. Likę dalyviai perspėjami – atletai, vartosiantys neleistinų medžiagų, nedelsiant bus pašalinti iš olimpinių žaidynių.

„Scanpix“ nuotr./Julija Stepanova
„Scanpix“ nuotr./Julija Stepanova

Tačiau TOK valdyba išreiškė padėką už J.Stepanovos indėlį, kovojant su dopingu ir sporto principingumu.

Buvo laukiama TOK kirčio

Pasaulis tikėjosi, kad atsižvelgdama į pirmadienį pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) paskelbtą skandalingą ataskaitą ir rekomendacijas, TOK kirs iš peties jau antradienį, tačiau tuomet organizacijos prezidentas Thomas Bachas paprašė laiko.

Vieno svarbiausių visų laikų sporto istorijoje sprendimo TOK nepriėmė todėl, kad norėjo įsigilinti į ketvirtadienį skelbtą sporto arbitražo teismo sprendimą. Rusija apeliavo lengvosios atletikos federacijos bausmę pašalinti rusus iš olimpinių žaidynių. Buvo neabejota, kad, jeigu teismas patenkins rusų apeliaciją, tai turės įtakos ir TOK veiksmams.

Vis dėlto sporto arbitražo teismas plono vilties šiaudo rusams taip pat nesuteikė – atmetė rusų apeliaciją ir nepanaikino Tarptautinės lengvosios atletikos federacijų asociacijos (IAAF) tarybos sprendimo.

TOK jau antradienį paskelbė nepasitikėjimą Rusija ir pareiškė, kad nerengs šioje šalyje jokių tarptautinių varžybų, taip pat ir 2019 metų Europos žaidynių.

Maža to, TOK paprašė visų sporto šakų tarptautinių federacijų atsisakyti sporto varžybų šioje šalyje ir ieškoti kitų organizatorių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Taip pat TOK pranešė, kad į Rio nebus įleistas nė vienas oficialus asmuo, kurio pavardė minima WADA tyrime. Tai reiškia, kad bilieto į Braziliją neteks pirkti ir Rusijos sporto ministrui Vitalijui Mutko.

Tyrime jo vardas ir pavardė nefigūruoja, centrinė figūra, apie kurią sukasi visa skandalinga schema, yra jo pavaduotojas Jurijus Nogornychas.

Pirmadienį sporto pasaulį supurčiusios WADA išvados teigia, kad Rusijoje buvo sukurta valdžios reguliuojama dopingo programa, kuri padėjo Sočio olimpinėse žaidynėse rusams skinti medalius.

Dar pirmadienį, vos sužinojęs WADA verdiktą, T.Bachas teigė, kad Rusija nusipelnė griežčiausių įmanomų sankcijų: „Tai šokiruojanti ir beprecedentė ataka prieš sporto integralumą.“

Ataskaitą parengęs Richardas McLarenas atskleidė, kad buvo nuslėpta 580 teigiamų dopingo mėginių, kurie priklausė 30 skirtingų sporto šakų sportininkams. Įskaitant ir pasirengimo Londono olimpinėms žaidynėms laikotarpiu.

WADA rekomendavo pašalinti visus Rusijos sportininkus iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius