Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 03

„Tour de France“ – be lietuvių

Jau šetadienį prasideda prestižiškiausios dviražių lenktynės „Tour de France“. Deja, tradicinėse, 96-osiose per istoriją, varžybose dviratininkų iš Lietuvos šiemet neišvysime.
T.Vaitkaus viltys antrąkart startuoti „Tour de France“ lenktynėse sužlugdė traumos
T.Vaitkaus viltis antrąkart startuoti „Tour de France“ lenktynėse sužlugdė traumos. / „Scanpix“ nuotr.

„Dviratininkų iš Lietuvos „Tour de France“ lenktynėse šiemet nebus. Tomas Vaitkus buvo realus pretendentas, tačiau sportininkui koją pakišo traumos“, – ketvirtadienį 15min.lt apgailestavo Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinis sekretorius Antanas Taučius.

Realiausiu pretendentu iš lietuvių varžytis svarbiausiose dviratininkų varžybose laikytas 2008 metų šalies plento čempionas Tomas Vaitkus pedalus mina galingoje Kazachstano komandoje „Astana“. Tačiau turbūt juodžiausias etapas 27 metų dviratininko karjeroje – sezono pradžioje niekaip neatstojusi traumų virtinė – pastūmėjo komandos vadovus palikti lietuvį už „Tour de France“ registruotų dviratininkų borto.

Balandžio mėnesį važiuodamas lenktynėse Belgijoje T.Vaitkus pateko į griūtį ir susilaužė alkūnę. Vos po kelių savaičių sportininkas vėl sėdo ant dviračio, tačiau dar kartą griuvo ant tos pačios vietos ir trauma atsinaujino.

Dėl nesėkmių dviratininkas šiemet jau turėjo praleisti kitas prestižines daugiadienes dviračių lenktynes „Giro d'Italia“, tačiau vylėsi pasveikti iki „Tour de France“ starto. Išsigydyti traumas pavyko, tačiau tiesiog neužteko laiko, kad įgytų optimalią sportinę formą.

Įgyti geriausią sportinę formą pritrūko trupučio laiko. (T.Vaitkus)

„Neužteko laiko... – 15min.lt prisipažino į Klaipėdą ketvirtadienį grįžęs T.Vaitkus, 2007-aisiais jau ragavęs „Tour de France“ duonos. – Kodėl taip atsitiko? Dėl viso sezono nesėkmių. Dėl traumų ir taip toliau. Sveikata dabar visai nebloga, tačiau įgyti geriausią sportinę formą pritrūko trupučio laiko.“

Nespėjus tinkamai pasiruošti lietuviui laisvos vietos komandoje tikrai neliko. Mat pajėgių dviratininkų stoka viena stipriausių pasaulyje ekipų nesiskundžia. Sezono viduryje netikėtai užklupusias rimtas finansines problemas išsprendusi Kazachstano komanda įvardijama kaip pagrindinė pretendentė nuskinti jau šeštadienį startuojančių „Tour de France“ lenktynių laurus.

Klausimų kodėl turbūt nekyla niekam – komandoje pedalus mina tokios žvaigždės kaip septyniskart iš eilės varžybų (1999–2005 m.) nugalėtojas legendinis amerikietis Lance'as Armstrongas ir 2007-aisiais Eliziejaus laukuose triumfavęs ispanas Alberto Contadoras.

Norą aštuntą kartą tapti „Tour de France“ nugalėtoju L.Armstrongas net buvo įvardinęs kaip vieną pagrindinių priežasčių po trejų su puse metų pertraukos vėl sėstis ant dviračio, tačiau iki lenktynių starto likus vos kelioms dienoms jo ambicijos pastebimai sumažėjo.

„2001, 2004 ir 2005-aisiais aš dar prieš startą žinojau, jog nugalėsiu. Šiemet neturiu tokio pasitikėjimo savo jėgomis, tačiau esu pasirengęs taip pat, kaip ir 2003-iaisiais. Savo galimybes nugalėti vertinčiau vienu prie trijų“, – sakė 37 metų dviračių legenda.

2009 metų „Tour de France“ dviračių varžybos

96-osios istorijoje dviračių lenktynės prasidės liepos 4 dieną Monake, o finišuos liepos 26-ąją Paryžiuje. Per daugiau nei tris savaites truksiančias lenktynes dviratininkai varžysis 21 etape ir iš viso numins beveik pusketvirto tūkstančio kilometrų (3445 km). Varžybų trasa drieksis net šešiose valstybėse – Monake, Prancūzijoje, Ispanijoje, Andoroje, Šveicarijoje ir Italijoje. Šių metų „Tour de France“ dviratininkų laukia 7 kalnų etapai, iš kurių vienas pirmą kartą lenktynių istorijoje vyks priešpaskutinę varžybų dieną. Dar viena naujovė – siekiant riboti komandos vadovų ir dviratininkų bendravimą 10-ame ir 13-ame etapuose sportininkams bus draudžiama naudotis ausinėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius