Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 30

V.Putino skambutis: po sankcijų jis paskambino Tarptautinio olimpinio komiteto bosui

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį surengė pokalbį telefonu su Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovu Thomu Bachu, – pranešė Kremlius.
Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas per Sočio olimpines žaidynes.
Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas per Sočio olimpines žaidynes. / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos ir pasaulio olimpinio sporto vadovai pasikalbėjo pirmą kartą nuo tada, kai Sporto Arbitražas patvirtino sankcijas Rusijai, skirtas dėl pasaulio antidopingo agentūros (WADA) kaltinimų valstybine dopingo sistema.

Nors Sporto Arbitražas sumažino bausmę nuo ketverių metų iki dvejų, Rusijos vėliava, vardas, himnas liko uždrausti per artimiausias dvejas olimpines žaidynes 2021 m. Tokijuje ir 2022 m. Pekine. Rusija negalėjo varžytis kaip komanda ir 2018 metais per žiemos olimpines žaidynes Pjongčange.

Rusijos vyriausybės atstovai, tarp jų ir V.Putinas, taip pat negalės lankytis olimpinėse žaidynėse – nebent juos pakviestų žaidynių šalies vadovai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, vienas ištikimiausių V.Putino bendražygių, sankcijas pavadino „nepateisinamomis“.

Kremlius nepranešė, ar V.Putinas ir Th.Bachas telefonu diskutavo apie sankcijas Rusijai, tik informavo, kad Rusijos prezidentas pasveikino vokietį su 67-uoju gimtadieniu.

„Per pokalbį telefonu, Vladimiras Putinas palinkėjo Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentui Thomui Bachui linksmo gimtadienio, – teigiama Kremliaus pranešime. – Rusijos vadovas ir IOC prezidentas pasikeitė ir šiltais linkėjimais.“

V.Putinas laisvai šneka vokiškai, nes šios kalbos mokėsi Sankt Peterburge, o paskui tarnavo KGB Drezdene.

Th.Bacho artimi santykiai su V.Putinu sulaukė daug kritikos jau anksčiau.

V.Putinas buvo pirmasis iš pasaulio politikos lyderių, pasveikinęs Th.Bachą, kai buvęs Vokietijos fechtuotojas buvo išrinktas IOC prezidentu 2013 metais Argentinoje.

Pora vyrų artimai dirbo prieš ir per 2014 metų žiemos olimpines žaidynes Sočyje, reguliariai pasirodydami drauge tribūnose, kartais ir su taurėmis rankose.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas V.Putinas ir IOC prezidentas Th.Bachas.
„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas V.Putinas ir IOC prezidentas Th.Bachas.

Šios žaidynes Juodosios jūros kurorte tapo skandalingomis, kai po kelerių metų per tyrimą išaiškėjo valstybės remta dopingo mėginių klastojimo programa, turėjusi užtikrinti Rusijai pirmąją vietą medalių lentelėje.

Manoma, kad pastarąjį kartą Th.Bachas ir V.Putinas buvo susitikę per pasaulio futbolo čempionatą Maskvoje 2018 metais.

Nepaisant akivaizdžių įrodymų, kad Rusijos vyriausybė buvo įsitraukusi į dopingo programą, tarp jų ir 2012 m. olimpinėse žaidynėse Londone, šalis oficialiai nepripažįsta savo kaltės. Įprastai Rusija tvirtina, kad tapo priešų iš Vakarų auka.

„Žinau, kad išskyrus aiškius Rusijos atletų pažeidimus, yra daug iš dalies su sportu susijusių Vakarų figūrų, kurie bando perdėti mūsų vaidmenį dėl dopingo visais įmanomais keliais ir nuslėpti, kas vyksta Vakaruose, – komentavo S.Lavrovas Rusijos naujienų agentūrai TASS, kai buvo paskelbtas Sporto Arbitražo verdiktas dėl bausmių Rusijos sportui. – Aš nekalbu apie gerai žinomus pavyzdžius, kaip norvegų ar kitų skandinavų „astmininkai“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas

Bet kalbant apie mūsų sporto įvaizdį, aš netikiu, kad jis buvo kur nors suteptas. Rusija vis dar galinga sporto jėga.

Neturiu dėl to abejonių. Mes esame vertinami ir gerbiami.“

Insidethegame.biz žurnalistai bandė paklausti ir IOC, apie V.Putino ir Th.Bacho pokalbį, bet Tarptautinis olimpinis komitetas nieko nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius