-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 29 /18:07

Virusas pakirto ir fechtuotojus – veiklą pristabdė beveik visi Lietuvos klubai

Koronaviruso šmėkla per kelias pastarąsias savaites apsilankė paplūdimio tinklinio turnyre ir Vilniaus ledo ritulio klube, o dabar prastos žinios pasiekė ir fechtavimo pasaulio atstovus. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį pranešė apie naują COVID-19 židinį Vilniuje, siejamą su fechtavimo treniruotėmis, o dėl jo veiklą apribojo arba net sustabdė beveik visi šalyje veikiantys fechtavimo klubai.
Šiuolaikinės penkiakovėje moterų fechtavimosi rungtis
Fechtavimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie 88 naujus COVID-19 atvejus pranešusi SAM pažymėjo, jog bent trys atvejai siejami su fechtavimu.

„Vilniuje registruotas naujas židinys, siejamas su fechtavimosi treniruotėmis. Iš viso registruoti 3 užsikrėtimo atvejai. Pirmasis atvejis patvirtintas rugsėjo 25 d., asmens užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, tačiau manoma, kad užsikrėsti galėjo dalyvaudamas Šiauliuose vykusiame fechtavimosi čempionate“, – teigiama ministerijos pranešime.

Jame minimas fechtavimosi čempionatas – rugsėjo 19 dieną Saulės mieste vykęs Lietuvos jaunučių ir vaikų čempionatas, kuriame varžėsi daugiau nei šimtas 11-15 metų amžiaus vaikų.

Tiesa, Lietuvos fechtavimo federacijos prezidentas Vytautas Polujanskas 15min patvirtino, kad nė vienas iš čempionate dalyvavusių jaunųjų fechtuotojų neužsikrėtė – koronavirusas pakirto tik trenerius ir vyresnį sportininką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiuolaikinės penkiakovėje moterų fechtavimosi rungtis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiuolaikinės penkiakovėje moterų fechtavimosi rungtis

„Du žmonės iš užsikrėtusių buvo Šiauliuose, bet jie yra ne sportininkai, o treneriai. O trečias yra Vilniuje esantis sportininkas“, – sakė federacijos prezidentas.

Anot jo, nėra tiksliai žinoma, kaip fechtuotojų tarpe galėjo išplisti koronavirusas – neatmetama, jog užsikrėsta buvo ne Šiauliuose, o jau Vilniuje.

„Dar tiksliai nėra aišku, ar užsikrėsta buvo treniruotėse, ar čempionate, kuris jau prieš 10 dienų baigėsi Šiauliuose. Iš tų sportininkų, kurie dalyvavo čempionate, niekas jokių simptomų nejaučia, nors jau praėjo 10 dienų, tad tikėtina, kad šitie atvejai buvo pasigauti jau sugrįžus į treniruotes Vilniuje“, – sakė V.Polujanskas.

Fechtavimo federacijos vadovas pridūrė, kad visi trys užsikrėtę asmenys priklauso tam pačiam fechtavimo klubui Vilniuje.

„Visi žmonės priklauso vienam fechtavimo klubui Vilniuje. Be to, tarp jų buvo tarpusavio kontaktas, tad tikėtina, kad kažkuris galėjo užkrėsti vienas kitą. Lieka tik klausimas, kur buvo pirminis kontaktas“, – svarstė federacijos prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiuolaikinės penkiakovėje moterų fechtavimosi rungtis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiuolaikinės penkiakovėje moterų fechtavimosi rungtis

Paklaustas apie trečiąjį, ne trenerio, užsikrėtimo atvejį, V.Polujanskas suskubo pažymėti, jog užsikrėtusysis – ne fechtavimosi pagrindų besimokantis vaikas ar paauglys, o suaugęs asmuo.

„Tai – sportininkas ir visuomeniniais pagrindais dirbantis treneris. Jis yra suaugęs žmogus, turi darbovietę“, – aiškino federacijos vadovas.

V.Polujansko teigimu, į koronaviruso židinį fechtavimo pasaulis pažiūrėjo atsakingai – kaipmat buvo apribotos arba sustabdytos treniruotės ir varžybos visuose keturiuose Lietuvos miestuose, kuriuose veikia fechtavimo klubai: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

„Susisiekėme su Nacionaliniu (visuomenės) sveikatos centru, pateikėme sąrašus ir sustabdėme treniruotes visai bendruomenei. Pranešėme apie situaciją vadovams, treneriams, sportininkams, tėvams. Pažiūrėjome į šią situaciją atsakingai“, – sakė V.Polujanskas.

Anot federacijos prezidento, veiklą visiškai sustabdė tie klubai, kurių patalpose lankėsi užsikrėtę asmenys, o likusių klubų treniruotėse nedalyvauja asmenys, galimai turėję kontaktą su į židinio įkarštį patekusiais fechtavimo atstovais.

Su 15min susisiekė ir „Fechtavimo Akademijos“ Vilniuje treneris Evaldas Morkūnas, patikslinęs federacijos prezidento žodžius ir pranešęs, jog jo atstovaujama akademija veiklą tęsia ir toliau.

„Aš ir pats atlikau testą po varžybų, tačiau COVID-19 nenustatytas“, – sakė fechtavimo treneris.

„Fechtavimo Akademija“ sprendimą tęsti savo veiklą paaiškino feisbuke, kur išdėstė ir priemones, kurių buvo imtasi.

„Iš anksto įvertinome rizikas ir į varžybas su sportininkais vyko tik vienas treneris; po žinios dėl užsikrėtimo dalyviai susilaikė nuo dalyvavimo treniruotėse; atšaukėme numatytus renginius; vadovaujamės bendrosiomis rekomendacijomis ir prastai besijausdami nedalyvaujame treniruotėse“, – dėstė fechtavimo klubo atstovai.

Primename, kad iki šiol COVID-19 liga Lietuvoje nustatyta 4578 asmenims, dar serga 2118, o pasveiko – 2349 žmonės. Izoliuotis šiuo metu turi 22976 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius