Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 11 22

Vyriausybė norėtų, kad Nacionalinis stadionas vėl būtų statomas nuo 2016-ųjų

Penktadienį Lietuvos Vyriausybė apsisprendė – darbai, statant Nacionalinį stadioną, turi būti tęsiami. Nors užbaigti Vilniuje jau gerus tris dešimtmečius statomam stadioną prireiks apie 270 mln. litų, dalį sumos tikimąsi gauti iš Europos sąjungos fondų, o atnaujinti statybas galima būtų nuo 2016 metų.
Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiandien posėdžiavo Lietuvos Respublikos Vyriausybės strateginio komiteto nariai – pasitarimo metu buvo pristatytas Lietuvos Respublikos Vyriausybės pavedimu Finansų ministerijos kartu su Viešąja įstaiga „Centrinė projektų valdymo agentūra“ parengtas Nacionalinio stadiono, esančio Vilniaus Šnipiškių mikrorajone, finansavimo modelis.

„Priimtas sprendimas tęsti Nacionalinio stadiono statybą Vilniuje“, – po posėdžio žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak jo, stadiono statybai tikimasi ES paramos iš naujos finansinės perspektyvos 2014-2020 metais.

„Kreipimasis jau būtų šių metų gruodžio mėnesį“, – sakė premjeras.

Jo teigimu, šiuo metu į stadioną yra investuota per 100 mln. litų.

„Dar manoma, kad infrastruktūrai reikėtų apie 100 mln. litų, ir dar stadiono užbaigimui apie 270 mln. litų“, – sakė A.Butkevičius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius Vyriausybėje žurnalistams savo ruožtu sakė, kad, optimistiniais vertinimais, stadionas galėtų pradėti veikti iki 2016 metų pabaigos.

„Europa galėtų duoti iki 85 proc., bet be susisiekimo infrastruktūros“, – teigė ministras.

Likusi dalis, planuojama, būtų finansuojama ir iš valstybės biudžeto, ir privačiomis lėšomis.

Pastatytas stadionas būtų perduotas valdyti Vilniaus savivaldybei. Skaičiuojama, kad jo išlaikymas per metus atsieitų apie 6-8 mln. litų.

Ministras taip pat pažymėjo, kad apklausus įvairias institucijas, išsiaškinta, jog stadionas kaip kompleksas su treniruotėms, švietimui, sporto muziejui skirtomis patalpomis, būtų apkrautas.

„Buvo pamatyta, kad iš tikrųjų realu tą apkrauti ir mes jį galėtume išlaikyti – šitą objektą, bet kaip kompleksinį“, – aiškino ministras.

Jo teigimu, dalis lėšų išlaikymui galėtų skirti savivaldybė, kuri ir dabar kelis milijonus litų išleidžia sporto mokykloms, sporto salių nuomai.

„Kad reikės viešojo finansavimo išlaikymui – niekam nekelia abejonių“, – sakė ministras.

R.Šadžius įsitikinęs, kad ligšiolines stadiono statybas lydėję skandalai nemažina galimybių gauti ES paramą.

„Istorija Europos Sąjungai visiškai nerūpi – Europos Sąjungai rūpi, kad mes iš tikrųjų panaudome tą, ką turime, kad tai būtų naudinga žmonėms bei atitiktų Europos Sąjungos tikslus“, – dėstė ministras.

Nacionalinis stadionas Vilniuje suprojektuotas dar 1985 metais, o pradėtas statyti 1987 metais – per ketverius metus buvo sumontuoti tribūnų pamatai ir dalis rėmų, bet po kelerių metų konstrukcijos buvo užkonservuotos.

Vyriausybė 2007 metais projektui jau skyrė 100 mln. litų. Tada statybų darbai pajudėjo, bet 2008 metais dėl lėšų stygiaus jie vėl sustojo.

2007 metais vėl atgaivinus statybą, 2009 metų lapkritį Aukščiausiasis Teismas paskelbė, jog įmonių „Vilniaus kapitalinė statyba“ ir „Veikmė“ sutartis dėl nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

Planuojama, kad stadione galėtų būti 25-30 tūkst. vietų. Šiuo metu Lietuvoje nėra modernaus tarptautinius standartus atitinkančio stadiono, kuriame būtų galima rengti skirtingų sporto šakų varžybas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius