-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 23

WADA atleido Rusijai – kas bus toliau ir koks lietuvės vaidmuo Maskvoje?

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) nusprendė nebetęsti karo prieš Rusiją, antradienį komisijai nusprendus netaikyti sankcijų Maskvos antidopingo laboratorijai, kad ji laiku nepateikė duomenų sportininkų mėginius. Santykiai tarp WADA ir Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) priminė painius politinius „Brexit“ verpetus – 15min paanalizavo, kas vyksta politinėje sporto scenoje.
Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.
Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė dirba tarptautine eksperte Maskvoje, kur gerų žinių sulaukė Rusija ir jos vadovas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas svarbaus įvyko?

Rusija turėjo pasirūpinti, kad WADA atstovams – IT darbuotojui ir dviem asmenims būtų galima perimti kompiuterinius duomenis apie Rusijos atletų įšaldytus dopingo mėginius iki gruodžio 31 dienos.

Tačiau taip neįvyko, rusams neleidus to padaryti ir pratempus dar dvi savaites.

Galiausiai po 18 dienų WADA perėmė duomenis apie įšaldytus atletų mėginių testus, o antradienį komisijos balsais 10 prieš 1 nusprendė nebausti už vėlavimą.

Tokiu būdu Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) užsidegė žalia šviesa. Tai svarbus ženklas ir visam Rusijos sportui, kad jis vėl visomis atletų gretomis gali sugrįžti į tarptautinę areną.

Tačiau kai kurie švarūs atletai nusivylė. „Nesiėmusi veiksmų WADA ir jos komitetas parodė, kad yra greta sukčių, o ne sąžiningus atletus, ir daro viską, kad padėtų nacijai, suteptai dopingu“, – parašė olimpinis biatlono čempionas švedas Sebastianas Samuelssonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.

Kas bus toliau?

WADA šįkart nebaudė Rusijos, bet pasiuntė žinutę: apkvailinkite mus dar kartą ir mes neleisime jūsų į olimpines žaidynes.

Per artimiausius 2-3 mėnesius WADA specialistai tikrins, ar iš laboratorijos perimti duomenys yra autentiški – t. y. ar jie nebuvo sufalsifikuoti pastaruoju metu.

Jei bus aptikta ženklų, kad rusai manipuliavo duomenimis, WADA imsis priemonių, kad Rusijos pilnas sugrįžimas į sporto arenas neįvyktų.

Vėliau – iki birželio 30 dienos WADA perims dėžes su iššaldytais sportininkų mėginiais ir po tyrimų skelbs išvadas.

Manoma, kad diskvalifikacijos kybo virš pusšimčio, o gal ir daugiau Rusijos atletų, tarp jų ir pirmojo ryškumo žvaigždžių.

Tiesa, dalis jų baigė karjerą, pavyzdžiui, vienas geriausių pasaulio biatlonininkų Antonas Šipulinas, praėjusį mėnesį pakabinęs šautuvą ir slides, pareiškęs, kad nebeturi gintis jėgų nuo įtarimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.

Rusijai taip pat nerimą kelia Linda Helleland.

WADA viceprezidentė antradienį vienintelė balsavo už tai, kad RUSADA būtų pritaikytos sankcijos už duomenų nepateikimą laiku.

Rusai baiminasi, kad norvegė nepalanki jiems, nors jos įtaka yra didžiulė – L.Helleland laikoma viena iš kandidačių pakeisti dabartinį WADA prezidentą škotą Craigą Reedie, kuris pastaruoju metu buvo kritikuojamas dėl minkšto požiūrio į Rusijos dopingo problemas.

L.Helleland elgėsi kitaip – ji pareikalavo, kad Rusija sumokėtų dešimtis milijonų dolerių kompensaciją į WADA kasą. „Rusija apgaudinėjo visą pasaulį, – Norvegijos portalui vg.no sakė L.Helleland. – Visi WADA resursai dieną ir naktį buvo nukreipti į machinacijų tyrimus, vietoj to, kad leistume pinigus švariems atletams.“

Ar Rusija iš tiesų keičiasi?

Rusijos sporto politikai rodo pastangas keistis ir tvarkytis, tačiau tuo pat metu nepatvirtina WADA tarptautinio eksperto Richardo McLareno komandos paskelbtų faktų apie tai, kad per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes Rusijos slaptieji agentai per skyles sienoje perimdavo savo šalies atletų dopingo mėginius ir juos sukeisdavo.

„Gali būti, kad mes kažką prarasime medalių lentelėje, bet Sočio olimpiados palikimo iš mūsų niekas neatims, – trečiadienį teigė RUSADA vadovas Jurijus Ganusas. – Tai buvo viena geriausių olimpiadų per istoriją. Tačiau su skeletais spintoje reikia išsiaiškinti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos antidopingo agentūros vadovas Jurijus Ganusas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos antidopingo agentūros vadovas Jurijus Ganusas.

2014 metais vokiečių žurnalistas Hajo Seppeltas dokumentinių filmų serijoje praskleidė Rusijos dopingo ydas lengvojoje atletikoje. Kilus skandalui Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Genadijus Rodčenkovas emigravo į JAV ir pradėjo teikti parodymus apie valstybiniu lygiu vykdytas manipuliacijas dopingo mėginiais. R.McLareno tyrimas atskleidė, apie 1 tūkst. Rusijos atletų 30-ies sporto šakų buvo įtraukti į dopingo schemą.

Rusija ilgai gynėsi, o tuo pačiu ėmė atakuoti. Grupė Rusijos sportininkų ir buvęs irklavimo federacijos vadovas Benjaminas Butomas šiomis dienomis įteikė R.McLarenui ieškinį, reikalaudami 6 mln. Kanados dolerių dėl garbės pažeidimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./WADA nepriklausomas tyrėjas profesorius kanadietis Richardas McLarenas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./WADA nepriklausomas tyrėjas profesorius kanadietis Richardas McLarenas.

Kai kurios sporto šakos priverstos keistis, nors tai primena tik veiksmų imitaciją – Aleksandras Zubkovas šiomis dienomis tik laikinai pasitraukė iš Rusijos bobslėjaus federacijos prezidento pareigų. A.Zubkovas Sočyje laimėjo du aukso medalius, bet jų neteko ir buvo diskvalifikuotas, nes žinojo apie dopingo schemas.

Rusijos dopingo ydos yra senos kaip pasaulis, ir paliečia įvairaus amžiaus žmones – jaunus ir vyresnius.

Sausio 21 dieną Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždutė Anastasija Šabatova bendraudama su sekėjais Istagram tinkle šokiravo visus savo atsakymu į gerbėjo klausimą, kaip pasiekti aukštų rezultatų.

„Vartoti daug dopingo, tada jūsų pasirodysite stabiliai. Ir viskas, – pasakė 13-metė. – Tik reikia vartoti teisingą dopingą.“

Dar daugiau abejonių kyla dėl patyrusių trenerių požiūrio ir noro keistis.

Pavyzdžių, galime rasti ir mūsų šalyje. Lietuvoje sunkiosios atletikos federacijai vis dar vadovauja 71 metų Bronislavas Vyšniauskas, kurio auklėtiniai penkis kartus dėl draudžiamų medžiagų buvo patekę į dopingo kontrolierių rankas.

Koks lietuvių vaidmuo ir požiūris?

Nuo 2016 metų RUSADA keistis bando padėti Ieva Lukošiūtė_Stanikūnienė.

Lietuvos antidopingo agentūros vadovė kartu su australu Peteriu Nicholsonu yra į Maskvą deleguoti tarptautiniai WADA ekspertai. Jų užduotis padėti RUSADA vykdyti dokumentines procedūras, o taip pat teikti informaciją WADA apie pokyčius kovoje su dopingu Rusijoje.

I.Lukošiūtės-Stanikūnienės darbo etapas Rusijoje turėjo trukti dvejus metus ir baigtis pernai, bet darbai užtruko – lietuvė iki šiol yra Maskvoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ieva Stanikūnienė
Alfredo Pliadžio nuotr./Ieva Stanikūnienė

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) įprastai seka savo didžiojo brolio – Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) – pozicijos.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė sveikino IOC sprendimą, kai Rusijos sportininkams buvo leista startuoti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse, o taip pat palaikė IOC sprendimą, kuomet Rusijos olimpinei rinktinei buvo uždrausta dalyvauti 2018 metų olimpinėse žaidynėse Pjongčange – ten rusai galėjo startuoti be savo vėliavos ir himno ir turėjo olimpinių atletų iš Rusijos statusą.

Ar Rusijos sportininkai galės varžytis?

Šiuo metu griežčiausias sankcijas Rusijos atletams už sisteminius antidopingo taisyklių pažeidimus taiko Tarptautinė lengvosios atletikos federacija ir Tarptautinis paralimpinis komitetas.

Varžytis aukščiausio lygio pirmenybėse negali ir Rusijos sunkiaatlečiai, bet Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija dėl pasikartojančių dopingo atvejų yra suspendavusi iš viso devynias valstybes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Garsios Rusijos lenvaatletės – Jelena Isinbajeva ir Ana Čičerova, kuri dėl dopingo negali varžytis tarptautinėse varžybose.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Garsios Rusijos lenvaatletės – Jelena Isinbajeva ir Ana Čičerova, kuri dėl dopingo negali varžytis tarptautinėse varžybose.

WADA nuolankumas leidžia Rusijai tikėtis, kad ir kliūčių sugrįžti į stadionus neliks ir lengvaatlečiams bei paralimpiečiams.

Beveik neabejojama, kad IOC leis rusams varžytis 2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse, kaip, kad leido jauniems rusams startuoti pernai Argentinoje vykusiose jaunimo olimpinėse žaidynėse.

„Dauguma mūsų tiki, kad Rusija jau atliko bausmę, – insidethegame.biz portalui sakė IOC garbės narys Samas Ramsamy. – Nėra kitų alternatyvų.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Sebastianas Bachas linkęs priimti Rusiją atgal į olimpinę šeimą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Sebastianas Bachas linkęs priimti Rusiją atgal į olimpinę šeimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius