Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 06

WADA skelbia – vieni rusai rengė kibernetines atakas, kiti sąžiningai prisipažino

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) užregistravo įtariamo 400 dopingo atvejų, remdamasi didžiuliu kiekiu informacijos, pateiktos savanorių pranešėjų, ir penktadienį pridūrė palaikanti JAV išvadą, kad 2016 metais įvykdytą kibernetinį įsilaužimą į agentūros sistemas organizavo Rusijos valstybė.
Dopingo tyrimai
Dopingo tyrimai / „Scanpix“ nuotr.

WADA tyrimų padalinio vadovas Guenteris Youngeris sakė, kad po Rusijos dopingo skandalų, kai buvusių šios šalies sporto sektoriaus darbuotojų pateikta informacija atskleidė didžiulio masto dopingo schemą ir pastangas ją nuslėpti, vėliau į agentūrą kreipėsi daugybė kitų pranešėjų.

G.Youngeris sakė, kad jo biurą „užtvindė“ informacija, kai WADA 2017 metų kovą atidarė anoniminę liniją pranešėjams.

„Vis daugiau pranešėjų kreipiasi ir sako: „Dabar džiaugiamės, kad turime su kuo pasikalbėti“, – sakė G.Youngeris, buvęs Vokietijos policijos pareigūnas, tyręs Rusijos sportininkų dopingo atvejus pagal WADA programą, o vėliau perėmęs vadovavimą agentūros tyrimų skyriui.

„Galvojau, kad galbūt (pranešimų bus) tik keli, be jų sulaukėme daugybės. Užregistravome 400 atvejų“, – nurodė jis.

Pasak G.Youngerio, daug šių pranešimų pateikė Rusijos veikėjai.

„Būtent rusai sugriovė savo (dopingo) sistemą, ir turime tai pripažinti, taip pat jiems padėti – kad jie galėtų sugrįžti kaip švarūs atletai“, – pažymėjo pareigūnas.

G.Youngeris pridūrė, kad nors WADA 2016 metais tapo kompiuterinio įsilaužimo taikiniu, dabar agentūros sistemos saugios.

WADA atstovas Jamesas Fitzgeraldas sakė, kad agentūra palaiko ketvirtadienį JAV paskelbtus kaltinimus, kad keletas Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentų organizavo kibernetinę ataką prieš WADA ir pavogė sportininkų medicininių duomenų.

„Neturime jokios priežasties nesutikti su šiuo vertinimu ir, tiesą sakant, visą laiką laikėmės šio požiūrio“, – sakėm J.Fitzgeraldo „Twitter“ žinutėje.

WADA praeitą mėnesį atšaukė Rusijos antidopingo agentūros suspendavimą, todėl rusų sportininkams tapo lengviau rungtyniauti užsienyje, o jų šaliai – organizuoti varžybas. Vis dėlto šis sprendimas gali būti atšauktas, jeigu Rusija netesės pažado pateikti Maskvos antidopingo laboratorijos duomenų, tarp kurių gali būti svarbių įrodymų apie ankstesnius mėginimus dangstyti sukčiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius