Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 22

Žirgų lenktynių sezono pradžia stebino netikėtomis pergalėmis

Savaitgalį Raseinių hipodrome vyko vienintelės tokios Lietuvoje – lygiosios žirgų lenktynės. Atrąjame karališkuoju sportu vadinamų lenktynių sezono pasirodyme žirgai ir žokėjai susirinkusiems dovanojo keturis įspūdingus grynakraujų jojamųjų žirgų bėgimus, taip pat rungėsi žemaitukų veislės žirgai.
Žirgų lenktynės Raseiniuose
Žirgų lenktynės Raseiniuose / Vitalijaus Judicko nuotr.

Laikantis daugiau nei 400 metų išsaugotų lygiųjų lenktynių organizavimo principų, žirgai bėgimams buvo grupuojami pagal veislę, amžių, patirtį, žokėjaus pasirengimo lygį ir kitus kriterijus. Tam, kad žirgų jėgos būtų suvienodintos, kiekvienas žirgas turėjo tam tikrą nustatytą svorį, kurį galėjo nešti.

Daugiausia emocijų sukėlė trečiasis 1200 metrų distancijos bėgimas, kuriame finišo tiesiojoje pergalę netikėtai išplėšė lenkų kilmės kumelė Spears su žokėja Darija Stonyte. Nors viso bėgimo metu buvo galima stebėti atkaklią švedų kilmės Morningrose Player (žokėjus Edvinas Kubulius) ir airių kilmės kumelės vardu Vera (žokėjus gruzinas Chvtiso Abelašvilis) kovą, žolės taku bėgusių grynakraujų jojamųjų žirgų jėgos pasiekus paskutinį posūkį įspūdingai susilygino ir iki paskutinės sekundės nebuvo aišku, kuris žirgas veršis pirmyn. Likus akimirkai iki finišo visų nuostabai spurtavo Spears, pralenkusi tempą šioje distancijoje diktavusią Morningrose Player.

2000 metrų bėgime užtikrintai savo pranašumą demonstravo iš Didžiosios Britanijos atkeliavusi prancūzų kilmės kumelė Star Anise, kuriai vadovavo žokėjus Donatas Bartkus. Tai jau antroji Star Anise pergalė šiais metais. Kumelė laimėdama antrose iš eilės varžybose užtikrintai didina savo reitingą ir kol kas užima stiprias favoritės pozicijas šiame sezone.

Živilės Kazlauskienės nuotr./Žirgų lenktynės Raseiniuose
Živilės Kazlauskienės nuotr./Žirgų lenktynės Raseiniuose

1600 metrų smėlio tako grynakraujų jojamųjų žirgų bėgime pirmavo iš lenkijos atvykęs žokėjus Pavel Stepankin su savo šalies kilmės žirgu Lauders.

1400 metrų bėgimą laimėjo anglų kilmės Verona Lad (žokėjus Edvinas Kubilius), antrąja vieta palikusi tenkintis verslininko Antano Guogos stilingąją lenkų kilmės kumelę Mist.

Iš viso vieninteliame šalyje šioms lygiosioms lenktynėms pritaikytame hipodrome gegužės 20 d. Raseiniuose rungėsi 27 didžiųjų Lietuvos lenktyninių žirgų augintojų bei žinomų žmonių žirgai. Lenktyniavo pirmųjų sezono varžybų stipriausi žirgai, taip pat praėjusių metų favoritai bei dar šiose lenktynėse nestartavę, naujai iš užsienio atkeliavę žirgai.

„Tai, kad visų lenktynių metu kone kiekviename bėgime laimėtojas paaiškėdavo tik prieš pat finišą, o pasirodymai kaskart susirinkusius priversdavo aikčioti iš nuostabos dėl netikėto kurio nors žirgo spurto, ko gero lėmė ir užsienio žokėjų įsitraukimas. Nors jau ir šios lenktynės atrodė savo įtampa neprilygstamos, neabejoju, kad įsibėgėjus sezonui kiekvienos varžybos bus vienos už kitą įspūdingesnės“, – renginiui pasibaigus sakė lenktynes organizavusi Evelina Kolbasnik.

Vitalijaus Judicko nuotr./Žirgų lenktynės Raseiniuose
Vitalijaus Judicko nuotr./Žirgų lenktynės Raseiniuose

Kitos sezono lenktynės vyks birželio 10 d.

Sezono lenktynių ciklas Lietuvoje organizuojamos ne atsitiktinai, kovų skaičius reikalingas Lietuvos ir užsienio grynakraujų jojamųjų žirgų konkurencingumui didinti bei jų vertei nustatyti. Kiekvienas žirgo pasiekimas didina tiek jo, tiek būsimų jo palikuonių vertę.

Lygiosios žirgų lenktynės yra populiariausia žirgų lenktynių sporto rūšis pasaulyje. Šios Lietuvoje rengiamos lenktynės – alternatyvų Baltijos šalyse neturintis renginys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius