Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 09

Žmogus, pravėręs duris rusams: Thomas Bachas ir jo palankumas diktatoriams

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) praėjusią savaitę atlapojo duris Ukrainą užpuolusios Rusijos bei jai padedančios Baltarusijos sportininkams į tarptautinių sporto varžybų sceną. Kodėl IOC vadovas Thomas Bachas toks palankus agresoriams?
Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas
Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Nors Rusija tęsia brutalią invaziją į Ukrainą, praėjusią savaitę IOC paskelbė rekomendacijas, kurios uždegė žalią šviesą rusams ir baltarusiams dalyvauti tarptautinėse varžybose su neutraliu statusu.

Panašu, kad link šio žingsnio Thomo Bacho vadovauja organizacija tykiai ėjo pastaruosius mėnesius.

Vokietis Th.Bachas buvo išrinktas IOC prezidentu prieš dešimt metų ir yra laikomas vienu įtakingiausių sporto veikėjų pasaulyje, nors suka organizaciją demokratinėms vertybėms sunkiai sunkiai suprantama kryptimi.

Buvęs teisininkas yra laimėjęs olimpinį auksą fechtavimo varžybose per 1976 metų olimpines žaidynes, o 1980 metais nedalyvavo žaidynėse Maskvoje dėl Vakarų Vokietijos boikoto per šaltąjį karą.

2021 metais „New York Times“ pakalbino daugybę dabartinių ir buvusių IOC narių. Prestižinio dienraščio istorija atskleidė, kaip prieštaringai vertinamas Th.Bachas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Bachas - Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Bachas - Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas

93 už, 1 – prieš

Th.Bachas verkė. Jis bandė kalbėti, bet balsas virpėjo.

Tai buvo 2021 metų kovas, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) prisipildė besišypsančių veidų, mirgančių iš vaizdo ekranų per nuotoliniu būdu vykusius prezidento rinkimus.

Per juos antrajai kadencijai išrinktam Th.Bachui nereikėjo atsakinėti į sudėtingus klausimus apie olimpinį judėjimą, o tiesiog sulaukti šilto pritarimo, nes jis jau buvo įtvirtinęs lyderystę didžiausioje, o kai kuriais vertinimais ir problematiškiausioje sporto organizacijoje.

„Mes turime vieną kapitoną, – tada kreipdamasis į Th.Bachą pareiškė Gianni Infantino, FIFA prezidentas ir IOC narys. – O tas kapitonas esate jūs.“

„Jūs vedate mus per sraunius vandenis, verčiate krizes galimybėmis ir vedate IOC į neregėtas sėkmės aukštumas“, – Th.Bachą gyrė Khunying Patama Leeswadtrakul iš Tailando.

Th.Bachas pasisuko į vieną balsavusių, į kitą, žvelgdamas droviai ir kartu patenkintas tokiais šlovinimo epitetais. Jis susigraudino, kai buvo pavadintas „vizionieriumi“, o netrukus pereita prie balsų skaičiavimo.

Iš 98 balsų už jį balsavo 93. Keturi susilaikė, o vienas buvo „prieš“.

Iš viršaus į apačią besileidžianti harmonija IOC kabinetuose yra tokia stipri, kad daugiausiai diskusijų kėlė tas vienas balsas. Žinant prezidento įtaką, dauguma ėjo link išvados, kad vienintelis disidentas tikriausiai tiesiog susipainiojo ir paspaudė ne tą mygtuką.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas

Nežinomas milijonams įprastų sporto sirgalių, 69 metų vokietis yra vienas įtakingiausių ir galingiausių žmonių globaliame sporte. Akiniuotas, keturias kalbas įvaldęs vokietis gali nulemti ne vienos, o kelių dešimčių sporto šakų, ne vienos šalies, bet šimtų valstybių, ne grupės sportininkų profesionalų, o milijonų atletų likimą.

Pokalbiai su daugiau nei dviem dešimtimis dabartinių ir buvusių kolegų, sportininkais, tarptautinių federacijų atstovais ir ekspertais patvirtino, kad požiūriai į Th.Bachą yra tokie įvairūs, kaip jo kuruojamų sporto šakų įvairovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius