Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikų-romėnų imtynininkų metus lydėjo ir džiaugsmas, ir šešėliai

Baltasis tigras šiais metais graikų-romėnų imtynininkams buvo palankus. Aukšti sportininkų rezultatai Europos ir pasaulio pirmenybėse ne tik optimistiškai nuteikia prieš Londono Olimpines žaidynes, bet ir didina lietuvių susidomėjimą šia sporto šaka.
M.Mizgaičiui šie metai buvo sėkmingi
M.Mizgaičiui šie metai buvo sėkmingi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2008 metais Pekino Olimpinėse žaidynėse bronzos medalį iškovojęs Mindaugas Mizgaitis ir 2009-ųjų Lietuvoje vykusio Europos imtynių čempionato sidabro medalio laimėtojas Mindaugas Ežerskis smarkiai pakėlė graikų-romėnų imtynių populiarumą, todėl šiemet norinčiųjų sportuoti buvo kur kas daugiau nei ankščiau.

„Dabar daug lengviau sudominti vaikus. Tokie sportininkai kaip M. Mizgaitis, M. Ežerskis, Valdemaras Venckaitis – pavyzdys, kuriuo seka daugelis mažųjų imtynininkų. Ankščiau, kai nebuvo tokių rezultatų, norinčių treniruotis vaikų taip pat buvo mažiau“, – sako vaikų ir jaunučių komandų treneris Vladimiras Audickas.

Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės metai

Pasaulio čempionatas: Rusijos sostinėje Maskvoje vykusiame pasaulio graikų-romėnų imtynių čempionate dalyvavo penki Lietuvos atstovai: Edgaras Venckaitis (svorio kategorija iki 60 kg), Aleksandras Kazakevičius (74 kg), Laimutis Adomaitis (84 kg), Aldas Lukošaitis 32 (96 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (120 kg).

Pirmenybėse geriausiai sekėsi L. Adomaičiui, kuris užėmė dešimtą vietą. E. Venckaitis ir A. Kazakevičius buvo dvylikti. Nepasisekė Pekino olimpinių žaidynių prizininkui M. Mizgaičiui, kuriam čempionatas baigėsi jau po pirmosios dvikovos. Sportininkas užėmė septynioliktą vietą. Visai nesenai į suaugusiųjų grupę perėjęs A. Lukošaitis liko 32–as.

Europos čempionatas: Azerbaidžiano sostinėje Baku vykusiame Europos imtynių čempionate dalyvavo šeši atletai: Vytas Čumakovas (55 kg), E. Venckaitis (66 kg), Svajūnas Adomaitis (60 kg), A. Kazakevičius (74 kg), L. Adomaitis (84 kg) ir M. Mizgaitis (120 kg).

Svarbiausią metų trofėjų iškovojo M. Mizgaitis. Sportininkas savo medalių kolekciją papildė Europos čempionato bronza. E. Venckaitis užėmė aštuntą vietą, A. Kazakevičius buvo 12–tas, S. Adomaitis ir L. Adomaitis – 14–ti. Laisvųjų imtynių atstovas V. Čumakovas iškovojo septintą vietą.

„Sezonas buvo palankus, – teigė Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas, – M. Mizgaičio trečia vieta Europos čempionate mums didelis laimėjimas. Jis dar kartą parodė, savo aukštą lygį ir stabilų rezultatą.  Tikimės, kad ir Londono olimpinėse žaidynėse jis bus geros sportinės formos ir džiugins pergalėmis.

Pasauliniame reitinge išliekame tarp lyderių. Pasaulio čempionate pasiektus rezultatus vertiname teigiamai, buvome labai arti aukštų įvertinimų. A. Kazakevičius iškovojo svarių pergalių prieš Irano atstovus, kuriu lygis labai aukštas. L. Adomaitis laimėjo prieš šių metų Europos čempionato bronzos medalio laimėtoją vokietį Janą Fischerį. Einame teisinga linkme.“

R. Vartanovas prisimena ir ne tokias džiugias akimirkas. Pasaulio čempionato aštuntfinalio kovoje tarp A. Kazakevičiaus ir japono Takehuro Kanakubo dėl neobjektyvaus teisėjų vertinimo pergalę šventė japonas. Tarptautiniame trenerių seminare Suomijoje buvo nagrinėjamas ši situacija ir daugumos ekspertų nuomone teisėjo sprendimas turėjo būti lietuvio naudai.

„Iš kiekvienos kovos pasimokome, tobulėjame ir taisome savo klaidas. Tai buvo akimirka, kuri reikalauja išsamaus nagrinėjimo, tada mes negalėjome ir neturėjome laiko kovoti už teisybę“, – apgailestauja R. Vartanovas.

Su teisėjų subjetyvumu susiduria ir vaikai. „Būna, kad tarptautinėse varžybose teisėjai padeda vieniems ar kitiems sportininkams. Tačiau, mes nepykstame, nes mus kviečia, finansuoja pragyvenimo išlaidas: maitinima, viešbutį, mes turime mažiau išlaidų. Vaikai to dar nesupranta, tačiau mes jaučiame, kai teisėjas padeda savam sportininkui. Bet čia subjektyvu, mums gali vienaip atrodyti, užsieniečiai gal kitaip taisykles interpretuoja, o ir tokie turnyrai vyksta draukiškame lygyje. Žinoma, jei ryškus favoritas, teisėjai neturi įtakos,“ – sakė treneris V. Audickas.

Kitais metais Turkijoje vyksiančiame pasaulio imtynių čempionate  prasidės kelialapių į 2012 metų Londono olimpines žaidynes dalybos.

Rinktinės treneris tikisi, kad Londone Lietuvai atstovaus ne mažiau imtynininkų nei buvo Pekine: „Objektyviai vertinant, turime pakankamai pajėgius sportininkus, galinčius varžytis dėl kelialapių. Pekine turėjome keturis atstovus, tikimės, kad Londone bus ne mažiau, o gal net vienu daugiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius