-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinio statuso karatė bendruomenėje siekiantys tradicinio karatė atstovai nusitaikė į olimpines žaidynes

Daugybė sporto šakų svajoja apie olimpinį statusą. Ne išimtis ir įvairūs kovos menai, tarp jų – karatė.
Tradicinis karatė
Tradicinis karatė / LTKA nuotr.

Lietuvoje įvairių karatė stilių federacijos ir asociacijos laikas nuo laiko prabyla, kad būtent jų tarptautinės organizacijos derasi su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (IOC) dėl olimpinės sporto šakos statuso. 

Neseniai karatė olimpizacijos klausimai buvo aptarti per Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidento Artūro Poviliūno, LTOK generalinio sekretoriaus Vytauto Zubernio, Tarptautinės ir Europos tradicinio karatė federacijų viceprezidento, abiejų organizacijų valdybos nario, Lenkijos tradicinio karatė sąjungos prezidento Wlodzimierzo Kwiecinskio ir Lietuvos tradicinio karatė asociacijos (LTKA) prezidento Giedriaus Dranevičiaus susitikimą, rašoma LTKA pranešime spaudai.

„1993 metais per IOC 101-ąją sesiją buvo nuspręsta, kad į olimpinę šeimą bus priimta nauja organizacija Tarptautinė karatė federacija (WKF), kurią turėjo sudaryti susijungusios Tarptautinė tradicinio karatė federacija (ITKF) ir tuometinė Tarptautinė karatė-do organizacijų sąjunga (WUKO). ITKF dėl olimpinio statuso suteikimo į IOC kreipėsi dar 1975 metais ir tai padarė pirmoji iš karatė organizacijų.

Deja, susijungimas neįvyko, o WUKO tiesiog pakeitė pavadinimą į WKF. Ši organizacija, apeidama 1993 metų IOC sprendimą, pasiekė susitarimą su tuometiniu IOC prezidentu Juanu Antonio Samaranchu ir per 109-ąją IOC sesiją 1999 metais buvo pripažinta karatė pasaulio pagrindine organizacija. Tačiau šis sprendimas nesuvienijo karatė pasaulio, o mūsų sporto vis dar nėra olimpinėje programoje“, – pasakojo LTKA prezidentas G. Dranevičius.

Pasak jo, visa ši istorija yra puikiai dokumentuota. „Dokumentų kopijas pateikėme LTOK vadovams, o W. Kwiecinskis supažindino su esama padėtimi. ITKF šiuo metu labai rimtai dirba siekdama, kad būtų atkurta istorinė teisybė. Tačiau galima vienareikšmiškai tvirtinti, kad tarp visų karatė organizacijų į olimpinį statusą pretenduoja tik ITKF ir WKF. Atskirų stilių organizacijos šiame procese nedalyvauja.“

ITKF ir LTKA vadovai paprašė LTOK prisidėti prie teisybės atkūrimo, o Lietuvoje karatė kuruojančia organizacija pripažinti LTKA.

„Pokalbis buvo labai platus ir draugiškas, tikiu, kad LTOK ir LTKA ateityje sėkmingai bendradarbiaus. Mūsų sportininkai yra gerai vertinami pasaulyje, yra iškovoję ne vieną apdovanojimą Europos ir pasaulio čempionatuose, o lietuviai puikiai prisimena Vilniuje vykusius 2003 metų Europos ir 2008 metų pasaulio čempionatus. Norime, kad mūsų atletai turėtų galimybę demonstruoti savo sugebėjimus ir olimpinėse žaidynėse.

Šiandien jie sportuoja ne mažiau nei olimpinių sporto šakų atstovai, olimpinis statusas būtų papildoma motyvacija ir stimulas apsisprendžiant kuriuo keliu gyvenime eiti. Negali iš žmogaus reikalauti daugiau nei jis pats nori tam tikslui skirti, kai dirbama iš entuziazmo. Olimpinis statusas atvertų visai kitas galimybes ir pareikalautų daugiau atsakomybės iš visų LTKA narių – sportininkų, trenerių, vadovų“, – kalbėjo G.Dranevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius