-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jėga ir jaunystė prieš patirtį – metų mūšyje britas ir ukrainietis naudos skirtingus ginklus

Šeštadienio vakarą viso pasaulio akys nukryps į Londono „Wembley“ futbolo stadioną, kuriame 90 tūkst. žiūrovų stebės didžiausią šių metų bokso mūšį. Jame susirems IBF serijos pasaulio čempionas anglas Anthony Joshua (18-0, 18 KO) ir Ukrainos bokso pasididžiavimas Volodymyras Klyčko (64-4, 53 KO)
Anthony Joshua ir Volodymyras Klyčko
Anthony Joshua ir Volodymyras Klyčko / „Scanpix“ nuotr.

Profesionalų boksas yra pastatytas ant jaunų veržlių kovotojų triumfo ir senųjų legendų kraujo. Savo laiku kylančioms žvaigždėms buvo paaukota dauguma garsiausių visų laikų boksininkų, pradedant Muhammadu Ali ir baigiant Sugar Ray Leonardu. Sporte, kuriame svarbiausia psichologija ir pasitikėjimas savimi, itin retai didis kovotojas laiku suvokia, jog jis nebėra viršūnėje ir jam derėtų trauktis. Dėl to sporte įsitvirtino natūrali atranka, iš ringo be skrupulų išstumianti buvusius bokso meistrus.

Visas šio proceso įdomumas yra tame, jog niekada nežinai, kuri iš kovų yra ta paskutinė. To dažnai nežino nei kovotojų treneriai, nei patys sportininkai, ar tuo labiau sirgaliai. Tai ir yra šio sporto grožis. Būtent dėl to ši A.Joshua ir V.Klyčko kova sutrauks 90 tūkstančių sirgalių „Wembley“ stadione Londone.

Kovos priešistorė

Į šią didžiausią Didžiosios Britanijos bokso istorijoje kovą abu boksininkus atvedė skirtingi keliai. Londono olimpinių žaidynių čempionas, Anthony Joshua (18-0, 18 KO), į ringą lips kaip perspektyviausias dabartinės sunkiasvorių bokso kategorijos kovotojas. Jaunas, 27-erių metų sportininkas nokautais nušlavė visus iki šiol jo kelyje pasitaikiusius priešininkus. Tiesa, tarp jų nebuvo nė vieno, nors iš tolo V.Klyčko kalibrą primenančio atleto.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua
„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua

Savo ruožtu V.Klyčko (64-4, 53 KO) kelias iki šios kovos buvo kitoks. Vienuolika metų iš eilės dominavęs talentų stokojusioje sunkiasvorių bokso kategorijoje, ukrainietis 2015-aisiais šokiravo pasaulį pralaimėjęs kitam britui Tysonui Fury (25-0, 18 KO). Vėliau ėjo nesėkmingi bandymai surengti revanšą, o tai lėmė, jog Klyčko nekovojo jau 18 mėnesių. Tai labai ilgas laiko tarpas boksininkui. Be to, žinant, jog V.Klyčko jau 41-eri, šis faktorius gali būti vienas svarbiausių, nulemiant kovos baigtį.

Volodymyro Klyčko pranašumai

Technika. Brolių Klyčko era sunkiasvorių bokse buvo pažymėta šios svorio kategorijos populiarumo kritimu, o tai didžiąja dalimi lėmė nepatrauklus jų boksavimosi stilius. Tačiau, argi galime kaltinti sportininką dėl to, kad jis naudojasi savo stipriosiomis pusėmis?

Plika akimi stebint kovojantį Volodymyrą, jo technika daugeliui gali pasirodyti niekuo neišsiskirianti, nuolatiniai tiesūs smūgiai kaire ranka, kuriuos, progai pasitaikius, palydi paprastas, bet nugludintas kirtis stipresne dešine. Tačiau bokse esmė visada ir buvo paprastume – tas, kuris sugeba geriausiai įvaldyti pagrindus, turi lemiamą pranašumą. Prie to pridėkime dar ukrainiečio išskirtinį ūgį (198 cm) bei ilgas rankas ir turėsime kone idealiai sudėtą boksininką. Nors ir ne įspūdingą, bet neįtikėtinai veiksmingą.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Klyčko
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Klyčko

A.Joshua nors ir yra puikus kovotojas, tačiau tikrai dar nepasiekęs tokio lygio, kokiame yra V.Klyčko. Jei ukrainietis sugebės primesti kovos ritmą ir sau patogią distanciją, britas turės rimtų problemų.

Patirtis. 314 raundų – tokį patirties pranašumą į ringą įsineš ukrainietis. Daug didelių mūšių per gyvenimą išgyvenęs V.Klyčko sėdėdamas drabužinėje prieš kovą bus daug ramesnis už jaunąjį britą. A.Joshua šią kovą priėmė kiek per anksti (nors, tiesa, žinant V.Klyčko amžių, kito pasirinkimo nelabai ir buvo), kovotojas iki šiol nėra turėjęs nė vienos tokios svarbos dvikovos. Tad yra tikimybė, jog, susidūręs su iki šiol dar nepatirta įtampa, jaunuolis perdegs.

Labai daug ringe lems ir asmeninės savybės. V.Klyčko yra tikro savos srities profesionalo pavyzdys, geležine disciplina garsėjantis kovotojas, kuris nelipa į ringą tinkamai nepasiruošęs, neišsianalizavęs priešininko iki smulkiausių detalių. Ukrainietis taip pat yra itin intelektualus boksininkas, kalba keturiomis kalbomis, žaidžia šachmatais, turi aukštąjį išsilavinimą.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Klyčko
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Klyčko

Vėlgi – didelė tikimybė, jog tai bus paskutinė Volodymyro kova karjeroje. Žinant, kaip toli gali nueiti žmogus, suvokiantis, jog jo laukia jau paskutinis gyvenime šokis ringe, galima nujausti, kad A.Joshua bus labai sunku. Motyvuoto žmogaus niekada negalima nurašyti.

Anthony Joshua pranašumai:

Amžius ir fizinė jėga. Jei V.Klyčko nekovojo jau 18 mėnesių, tai 14 metų jaunesnis A.Joshua visą tą laiką buvo aktyvus ir reguliariai varžėsi. Neeiline fizine jėga pasižyminčiam A.Joshua per kovą, tuo naudojantis, reikės visai būdais bandyti išvarginti V.Klyčko, tai bus jo raktas į sėkmę, jei nepavyks pasiekti greito nokauto kovos pradžioje.

Greitis. A.Joshua turės greičio pranašumą, tačiau didelis klausimas, kiek tai duos apčiuopiamos naudos. Pranašumas nėra toks didelis, jog V.Klyčko nespėtų pamatyti oponento smūgių, o puikią gynybą išlavinęs ukrainietis per pastaruosius dešimt metų neturėjo didesnių problemų su greitesniais boksininkais.

Kitas klausimas yra tinkamo laiko smūgiams pasirinkimas. Tai buvo pagrindinė V.Klyčko pralaimėjimo T.Fury priežastis – Volodymyras buvo per daug atsargus ir neaktyvus, reikiamu momentu jis tiesiog „nenuspausdavo gaiduko“. Tai lėmė du veiksniai – T.Fury nenuspėjamumas ir tam tikra dalimi V.Klyčko amžius – nors ir boksininkas suvokia, kada ir kokius judesius reikia atlikti, tačiau kūnas jau ne visada spėja laiku tai įvykdyti. A.Joshua nesugebės pakartoti T.Fury judesių ringe, nes jis kito stiliaus kovotojas, tačiau, jei V.Klyčko bent kiek stigs tinkamo laiko pasirinkimo smūgiuojant, britas turės milžinišką pranašumą.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua
„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua

Lygūs veiksniai – ūgis, smūgio jėga ir smakras

Ūgis. 198 cm ūgio V.Klyčko didelę dalį savo karjeros mėgavosi šiuo pranašumu prieš varžovus, puikiai jį išnaudodamas. Tačiau šįkart jis šio privalumo neturės, nes 198 cm ūgio A.Joshua savo fizinėmis savybėmis niekuo nenusileidžia ukrainiečiui.

Smūgio jėga. Abu kovotojai pasižymi žvėriška smūgio jėga ir gali per akimirką pakreipti kovą visiškai kita linkme. Skirtumas šioje vietoje tik tame, jog V.Klyčko yra gerokai atsargesnis, o A.Joshua yra labiau atakuojančio stiliaus boksininkas.

Smakras. Niekam ne paslaptis, jog dauguma nokautų bokse patiriami po praleistų smūgių į smakro sritį. Daugelis žmonių neteisingai mano, jog V.Klyčko pasižymi vadinamu „stikliniu“ smakru, o tai reikštų, jog jį lengva nokautuoti taikliu smūgiu. Taip, jis karjeros pradžioje buvo patyręs pralaimėjimų nokautais, tačiau jie buvo patirti dėl visiško išsekimo kovos pabaigoje arba dėl specifinių stilistinių klaidų, kurias vėliau jam padėjo išsitaisyti legendinis bokso treneris Emanuelis Stewardas (apie kurias detaliai papasakoti turbūt reiktų atskiro straipsnio). Nuo tada, kai kovotojas nebedaro tokių grubių klaidų, po kurių nokautu kovą baigtų bet kuris kitas pasaulio sunkiasvoris, jis nebeturėjo jokių problemų dėl šio daugelio jam klijuojamo trūkumo. V.Klyčko smakras nėra niekuo išskirtinis, tačiau ir toli gražu ne „stiklinis“.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua
„Scanpix“ nuotr./Anthony Joshua

A.Joshua smakras niekada nebuvo deramai patikrintas, nes kovotojas dominavo beveik prieš visus savo oponentus. Vienintelis ženklas, jog jis visgi vargu ar turi ypatingą smakrą, tai kova su Dillianu Whyte'u – tada antrame raunde britas kelioms sekundėms buvo „atsijungęs“ po taiklaus D.Whyte'o smūgio. V.Klyčko smūgiuos kur kas stipriau.

Taktika. Nežinome, kiek dar liko Senojo V.Klyčko ir koks iš tiesų stiprus yra A.Joshua. Britas nėra itin dinamiškas, jo boksas paremtas smūgių jėga ir nuolatinio spaudimo varžovui, drąsiai einant į priekį. O tai – nieko naujo Volodymyrui. Galima numanyti, kad Anthony nuo pat pirmų kovos sekundžių bandys įvelti ukrainietį į laukinius apsikeitimus smūgiais, tikėdamasis nokauto. Jei to nepavyks pasiekti, pasinaudodamas ypatinga fizine jėga A.Joshua privalo stengtis išvarginti ukrainietį ir pasiekti tai vėlesniuose raunduose. V.Klyčko, žinoma, bet kokia kaina to vengs, bandys išlaikyti distanciją ir, užėmęs ramią gynybinę poziciją, sieks rinkti taškus, išnaudodamas varžovo klaidas. Labai daug reikš tai, ar V.Klyčko sugebės suvaldyti brutalią A.Joshua jėgą.

Iš esmės: tas, kuris primes savo žaidimo taisykles kitam, ir laimės šią kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius