Justina Kmieliauskaitė iškovojo pirmąjį Lietuvos medalį Europos olimpiniame festivalyje

Pirmą Lietuvos medalį Europos jaunimo vasaros olimpiniame festivalyje iškovojo dziudo imtynininkė Justina Kmieliauskaitė. Sunkiausioje svorio kategorijoje (virš 70 kg) besivaržanti Elektrėnų sportininkė pusfinalyje įveikė vengrę Petrą Farago, finale nusileido gruzinei Sophio Somkhishvili ir pasipuošė sidabro medaliu.
Justina Kmieliauskaitė su treneriais
Justina Kmieliauskaitė su treneriais / Vytauto Dranginio nuotr.

Visiems lengvesnių svorio kategorijų Lietuvos dziudo imtynininkams iškritus iš kovos, treneriai Rasa Steponaitytė ir Vasilijus Rybinas neslėpė, kad savo paskutines viltis deda į sunkiausios kategorijos atstovę Justina Kmieliauskaitę.

Varžybų išvakarėse V.Rybinas juokais žadėjo, kad prieš Justinos pasirodymą jis viską darys atvirkščiai nei kitomis dienomis – nepusryčiaus, nesiskus, užsivilks kitokios spalvos marškinėlius. Panašu, kad trenerio prietarai tikrai veikė – Justina galingai pradėjo pasirodymą, pirmoje kovoje „Ippon“ įvertinimu nugalėjusi slovakę Dorą Bohins.

Antroji kova lietuvę išvargino kur kas labiau – smulkesnė, bet judri kroatė Helena Vukovic grūmėsi agresyviai. Justinai ant kaktos pasirodžius kraujui, kova buvo kuriam laikui nutraukta.

Po pertraukėlės mūsiškei pavyko perimti iniciatyvą ir švęsti dar vieną pergalę. Pusfinalyje lietuvė susitiko su festivalio šeimininkės Vengrijos atstove Petra Farago. Nepaisant sausakimšoje salėje susirinkusių vietos žiūrovų palaikymo, Justina „Waza-ari įvertinimu kovą laimėjo.

Finale Justinai teko galinga varžovė – metais vyresnė Europos čempionė gruzinė Sophio Somkhishvili. Gruzijos atstovė finalo kovą laimėjo „Ippon“ įvertinimu.

Vytauto Dranginio nuotr./Justina Kmieliauskaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Justina Kmieliauskaitė

Po apdovanojimų J.Kmieliauskaitė kalbėjo: „Sunkiausia buvo trečioji kova su vengre. Žinojau, kad ją palaikys daugybė vietinių žiūrovų, todėl man dar labiau norėjosi laimėti ir parodyti, ką gali Lietuva. Antroje kovoje burtai lėmė pirmą reitingą turinčią kroatę, bet aš net nepastebėjau, kaip tos keturios minutės pralėkė. Finale jau pasijutau pavargusi, nes paskutines dvi kovas teko kovoti iki pat galo, visas keturias minutes. Žinoma, būtų buvę smagiau užlipti ant aukščiausio laiptelio, bet ir sidabru džiaugiuosi be galo“.

Per apdovanojimus ašaras liejo visi – ir abu dziudo treneriai, ir Justinos kolegė Aida Vasiliauskaitė. Paklausus, ar komanda dabar pasvajoja apie 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes, visi choru atsakė: „Taip!“.

„Šiandien savo pažadą viską daryti atvirkščiai įvykdžiau – net į mankštą nuėjau, marškinėlius kitokius užsivilkau.

Mes šiose žaidynėse tyliai planavome medalį, tik nežinojome, kokios spalvos. Šita pergalė nebūtų įmanoma be komandinio darbo, o visų pirma turėtume padėkoti Elektrėnų treneriui Ramūnui Žemaitaičiui“, – pabrėžė V.Rybinas.

Iki J.Kmieliauskaitės iškovoto medalio aukščiausias Lietuvos sportininkų pasiekimas šiame festivalyje buvo ketvirtoji vieta. Visai šalia nugalėtojų pakylos liko dviratininkė Akvilė Gedraitytė bei plaukikė Kotryna Teterevkova.

Lietuvos tenisininkai, dviratininkai, gimnastai, plaukikai jau baigė savo varžybas. Festivalio medalius užsitikrino penktadienį pusfinalyje suomius nugalėję jaunieji krepšininkai. Galimybių iškovoti medalius dar turi ir savo pasirodymus tęsiančios trys lengvaatletės ir kanojininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius