Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lengvasvorė karatistė Rūta Brazdžionytė nebijo stipresnių konkurenčių

Kaunas lapkričio 8-9 dienomis taps Europos karatė sostine – čia vyks Europos kiokušin karatė suaugusiųjų čempionatas be svorio kategorijų. Tuo pačiu vyks ir jaunių (iki 16 metų) bei jaunimo (iki 22 metų) pirmenybės.
Rūta Brazdžionytė
Rūta Brazdžionytė / Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Temos: 1 Karatė

Kiokušin karatė madas senajame žemyne diktuojanti Lietuvos rinktinė, nepaisant kartų kaitos, rengiasi būti tikra čempionato šeimininke ir tikisi įvairios spalvos medalių. O sublizgėti gali bet kuris iš Lietuvos sportininkų. Viena tokių – 2013 m. Europos čempionė Rūta Brazdžionytė.

Lietuvos sporto universiteto kineziterapijos specialybės magistrantė, prieš kelis metus iš Panevėžio į Kauno „Oriens“ klubą persikėlusi karatistė jau yra užsirekomendvusi kaip itin techniška, principinga bei tvirto charakterio sportininkė. Ir nors Rūta labai norėtų medalio Europos absoliučios svorio kategorijos čempionate, kuris bus ir atranka į kitų metų pasaulio čempionatą, vis dėlto jos svarbiausias tikslas – nulipus nuo tatamio jausti, kad padarė viską, kas priklausė nuo jos pačios.

Čempionatui rengiuosi pagal įprastą ritmą. Bet kol kas sunku pasakyti, kaip viskas seksis, tikras mano pajėgumas pasimatys kovų dieną. Manau, laiko pasirengti Europos čempionatui užteko, tačiau prieš varžybas visada atrodo, kad savaitės ar dviejų trūksta

Karatistė netaupė savęs treniruotėse, dirbo dideliais krūviais ir sąžiningai rengėsi antrajam šių metų Europos čempionatui. Pirmajame, gegužę pagal svorio kategorijas vykusiame Azerbaidžane, Rūta liko be medalio, todėl dabar yra gera proga atsigriebti. Tiesa, tai padaryti gali būti dar sunkiau.

„Čempionatui rengiuosi pagal įprastą ritmą. Bet kol kas sunku pasakyti, kaip viskas seksis, tikras mano pajėgumas pasimatys kovų dieną. Manau, laiko pasirengti Europos čempionatui užteko, tačiau prieš varžybas visada atrodo, kad savaitės ar dviejų trūksta, – sako R. Brazdžionytė. – Objektyviau įvertinti savo galimybes galėsiu tik pamačiusi, kokias varžoves lėmė burtai, kokios mano galimybės jas įveikti.“

Svarbiausios jos varžovės, be abejo, bus visos Lietuvos kovotojos, Vengrijos, Rumunijos atstovės. Nors Rūta yra pakankamai stipri psichologiškai, ji sako, kad kiekviena nauja kova – naujas iššūkis ir sau pačiai, kai reikia sutelkti visas dvasines jėgas: „Kovos metu tavo pasitikėjimas gali ir padidėti, ir visai dingti. Bus labai svarbu išlaikyti psichologiškai iki paskutiniųjų dvikovos sekundžių.“

Anksčiau Rūtai atrodė, kad lengvasvorėms karatistėms kovoti absoliučioje svorio kategorijoje yra pernelyg sunku ir jos ten turi mažai šansų. Tačiau dabar jos požiūris keičiasi.

„Reikia tik gerai naudotis savo privalumus ir tikėtis geriausio“, – teigia sportininkė.

Ji tikisi, kad mažesnis nei daugelio kitų priešininkių jos svoris gali tapti ir koziriu, jeigu nugalėtojai išaiškinti neužteks kovos laiko ir ją lems svorio skirtumas. Tačiau iki tol, kol kova persikels ant svarstyklių, jai dar teks pademonstruoti savo greitį, vikrumą ir kovos techniką.

„Fiziškai daugelis varžovių bus stipresnės, tad bus labai svarbu pasirinkti teisingą kovos taktiką. Žinoma, tokiose varžybose reikia ir sėkmės, ir palankių burtų, kad jau pirmajame rate nesusidurtum su favorite“, – pastebi Rūta.

Paskutines savaites iki čempionato treniruotės vyko labai intensyviai, teko atlaikyti didelius krūvius. Kovų partneriai treniruotėse, kai jau tapo įprasta, buvo vyrai, nes merginų paprasčiausiai yra per mažai. R. Brazdžionytė dėl to nesiskundžia: „Kaip sakoma, sunku pratybose, lengva kare.“

Nors Rūtai labiau patinka varžytis užsienyje, kai gali visiškai atsiriboti nuo aplinkos, ji nori tikėti, kad istorinės Sporto halės aura ir savų žiūrovų palaikymas padės kovojant ant tatamio. Juolab kad pergalę Sporto halėje ji jau yra šventusi, kai laimėjo Lietuvos čempionatą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius