-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva boikotuoja pasaulio sambo čempionatą: „Neturime moralinės teisės“

Penki šeši lietuviai, galėję startuoti ir kovoti dėl medalių penktadienį prasidedančiame pasaulio sambo čempionate Kirgizijoje, svarbiausias metų varžybas stebės namuose.
Vladimiras Putinas, FIAS prezidentas Vasilijus Šestakovas ir pasaulio vicečempionas Žygimantas Ramaška
Vladimiras Putinas, FIAS prezidentas Vasilijus Šestakovas ir pasaulio vicečempionas Žygimantas Ramaška / AP/„Scanpix“ ir sambo.lt nuotr.
Temos: 1 Sambo

Lietuviai laikosi tvirtos pozicijos – kol varžybose dalyvaus rusai ir baltarusiai, o Tarptautinei sambo federacijai (FIAS) vadovaus artimas Vladimiro Putino bičiulis Vasilijus Šestakovas, tol mūsiškių ant tatamio nebus.

„Mes protestuojame, kad sambo vadovai – rusai – neatsistatydina iš savo pareigų, kad varžybose dalyvauja rusai ir baltarusiai“, – 15min teigė Lietuvos sambo federacijai (LSF) vadovaujantis dr. Eduardas Rudas.

„Mūsų Prezidiumas vieningas, – pabrėžė pašnekovas. – Mes neturime moralinės teisės dalyvauti. Nors, aišku, mūsų sportas kenčia. Buvo spaudimo ir iš Europos sambo federacijos, bandė mus įkalbinti, bet mūsų pozicija – tvirta.“

sambo.lt nuotr./Žygimantas Ramaška pernai pasaulio čempionate iškovojo sidabrą
sambo.lt nuotr./Žygimantas Ramaška pernai pasaulio čempionate iškovojo sidabrą

Žygimantas Ramaška (iki 71 kg) pernai tapo pasaulio vicečempionu, užpernai Teodoras Aukštuolis (iki 100 kg) ir Eimantas Vaikasas (virš 100 kg) džiaugėsi bronzos medaliais. Trečią vietą Europos pirmenybėse užėmė ir Mindaugas Veržbickas (iki 79 kg).

„Mes praleidžiame visą šį sezoną. Nebuvome ir Europos čempionate, ir pasaulio jaunių, jaunimo čempionatuose“, – papildė dr. E.Rudas.

Sambo yra viena ir nedaugelio sporto šakų, kuri po kruvino Rusijos įsiveržimo į Ukrainą su Baltarusijos pagalba, neatsižvelgė į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijas ir nepašalino rusų bei baltarusių sportininkų iš tarptautinių varžybų.

Rusų ir baltarusių sambo kovotojai buvo tiesiog pridengti neutralia FIAS (Tarptautinės sambo federacijos) vėliava ir galėjo toliau varžytis visose varžybose.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir FIAS prezidentas Vasilijus Šestakovas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir FIAS prezidentas Vasilijus Šestakovas

Turbūt nereikia stebėtis tokiu FIAS sprendimu, nes federacijai jau beveik dešimtmetį (nuo 2013 m.) vadovauja artimas paties V.Putino bičiulis ir buvęs dziudo sparingo partneris V.Šestakovas, vienas iš „Vieningosios partijos“ įkūrėjų.

Kirgizijoje nebus ir ukrainiečių, kurie taip pat boikotuoja pasaulio sambo čempionatą.

„Ukraina neužsiregistravo. Dalyvaujančių šalių bus 52“, – taip trumpai į insidethegames.biz klausimą atsakė FIAS.

Rusijos valstybės valdomas portalas „Izvestija“ ukrainiečių boikotą aprašė kitaip. „Ukrainiečių neužsiregistravimas nustebino visus – ir organizatorius, ir FIAS, ir pačius sportininkus“, – tikino „Izvestija“ žurnalistas Kirilas Plankinas.

„Tai nustebino ir pačius ukrainiečius, kurie gana ištikimai bendrauja su kolegomis kovotojais, įskaitant Rusijos ir Baltarusijos atletus. Jie visada sutarė, stengėsi neliesti politinių temų ir per varžybas atsiriboti nuo to, kas vyksta pasaulyje“, – tęsė valstybės valdoma „Izvestija“.

Pasaulio čempionate dalyvausiančių šalių sąrašas viešai kol kas nėra skelbiamas, tačiau jame, be lietuvių ir ukrainiečių, dar neturėtų būti ir estų. „Dėl kitų šalių nežinau, šiemet nedalyvaujame jokiuose tarptautiniuose renginiuose“, – prisipažino dr. E.Rudas.

Tvirta moralinė pozicija Lietuvos sambo federacijai galiausiai gali kainuoti finansiškai. FIAS jokios paramos Lietuvai neskiria, bet mūsų šalyje sportininkai ir federacijos yra finansuojamos pagal rezultatus.

„Šiuo atveju, mes šiemet surinksime nulį taškų, tad kentės mūsų finansavimas kitų metų. Galvojau rašyti prašymą, kad atsižvelgiant į situaciją, mums šiemet užskaitytų praėjusių metų taškus. Kaip reaguos naujoji mūsų Nacionalinė sporto agentūra – nežinau“, – teigė LSF prezidentas.

sambo.lt nuotr./Lietuvos sambo federacijos prezidentas dr. Eduardas Rudas
sambo.lt nuotr./Lietuvos sambo federacijos prezidentas dr. Eduardas Rudas

„Aišku, labiausiai kenčia mūsų sportininkai nedalyvaudami varžybose. Bet yra kaip yra. Metų pabaigoje laukia tarptautinės varžybos Lietuvoje, daktaro Pranciškaus Eigmino memorialas. Galbūt jie sudalyvaus čia. Aišku, lygis – ne tas, bet startas yra startas.

Rusų ir baltarusių mes tikrai nekviečiame, bet pernai dalyvavo net 16 šalių šiame turnyre. Kviečiame ir sirgalius“, – pridūrė dr. E.Rudas.

Daugkartiniam Lietuvos čempionui, ilgamečiam šalies sambo federacijos prezidentui, Tarptautinės sambo federacijos (FIAS) generaliniam sekretoriui, Europos sambo federacijos viceprezidentui, didžiuliam sambo sporto puoselėtojui ir ekonomikos mokslų daktarui P.Eigminui atminti skirtas turnyras vyks gruodžio 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius