-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempiono diržą pristatęs E.Stanionis – apie karjeros pergalę, Ukrainos palaikymą ir ateitį

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos sportininkas, iškovojęs profesionalaus bokso pasaulio čempiono diržą, grįžo į Lietuvą. 27-erių kaunietis Eimantas Stanionis jau gali plačiai šypsotis – jo veidą puošusios istorinę dvikovą menančios mėlynės traukiasi į užmarštį. Visa tai yra niekis – žymiai svarbiau, jog emocijos ir pergalingi skaičiai išliks atmintyje visam gyvenimui. Ir atvers naujas karjeros perspektyvas.
Eimantas Stanionis
Eimantas Stanionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Užpraėjusį savaitgalį Vidmanto Bružo auklėtinis iškovojo ryškiausią karjeros pergalę, kai kovoje dėl WBA reguliaraus pusvidutinio svorio (iki 67 kg) kategorijos pasaulio čempiono diržo įveikė metais vyresnį rusą Radžabą Butajevą.

Gražuolis Arlingtono „AT&T“ stadionas išsiskiria prabanga. Čia namų rungtynes žaidžia viena garsiausių ir turtingiausių amerikietiško futbolo lygos NFL franšizių „Dallas Cowboys“.

Nuo balandžio 16-osios ši vieta Teksase auksinėmis raidėmis įrašyta ir į Lietuvos bokso istoriją.

Dar nė vienam Lietuvos atstovui nebuvo pavykę tapti profesionalaus bokso pasaulio čempionu.

„Scanpix“ nuotr./Eimantas Stanionis
„Scanpix“ nuotr./Eimantas Stanionis

„Jau pradedu tuo patikėti. Suprantu, kad pavyko perrašyti bokso istoriją ir padovanoti šventę savo šaliai. Tai yra tikrai sunkaus darbo vaisius. Visada tikėjau, kad galiu, bet ta svajonė man atrodė toli. Emocijos didelės, dar sunku viską suvokti. Reikia suprasti, kad pagal lygį ir konkurenciją tai yra viena sunkiausių svorio kategorijų. Tai buvo sunkiausia mano karjeros dvikova, nes Butajevas – puikus priešininkas. Niekada nesakysiu nieko blogo apie savo varžovus. Jis gerai pasiruošė ir dvikova buvo labai aukšto lygio. Abu galime kautis su ryškiausiomis šios svorio kategorijos žvaigždėmis. Manau, kad po šios pergalės pasitikėjimo savo jėgomis bus dar daugiau“, – kalbėjo Aukštuosiuose Šančiuose užaugęs vaikinas.

Jis neatskleidė, kiek uždirbo už šią pergalę, nes kontrakto sąlygos yra griežtos ir konfidencialios.

Niujorko apylinkėse praėjusio šimtmečio pradžioje gimęs lietuvių kilmės JAV boksininkas Jackas Sharkey (Juozas Šarkis-Žukauskas) buvo įkopęs į šią viršūnę ir 1932-aisiais iškovojęs pasaulio sunkaus svorio čempiono titulą, o šiek tiek anksčiau panašiai išgarsėjo ir 1913-aisiais pasaulio vidutinio svorio čempiono diržu apsijuosęs kitas emigrantų palikuonis George'as Chipas (Jurgis Čipulionis).

Tačiau nepriklausomos Lietuvos boksininkams didžiųjų planetos arenų prožektoriai švietė iš toli.

Arčiausiai tikslo 2019-ųjų žiemą buvo kitas kaunietis Egidijus Kavaliauskas, bet akistatoje dėl pasaulio bokso organizacijos (WBO) pusvidutinio svorio čempiono diržo Niujorke pralaimėjo vienam ryškiausių planetos boksininkų Terrence'ui Crawfordui.

Praėjo dveji su puse metų. Lietuva vėl gavo progą ir jos jau nebepaleido. E.Stanionis meistriškai išnaudojo savo „jabus“ ir jų atlikęs beveik keturis kartus daugiau triumfavo skirtingu teisėjų sprendimu – 113-114, 117-110 ir 116-111.

„Ketvirtajame raunde pajaučiau, kad turiu labai daug galimybių. Užplūdo geros emocijos, jaučiausi puikiai, norėjau „kraujo“. Galbūt tai skamba ir keistai, bet kai pradėjo bėgti kraujas, tai mane labai užvedė. Žiauriai norėjau laimėti, bet kartu ir mėgavausi kova. Viskas pavyko puikiai“, – kovą prisiminė E.Stanionis.

Boksininkas neslėpė, kad jį nustebino vieno iš teisėjų – Javiero Alvarezo – verdiktas. Gerą reputaciją turintis amerikietis, panašu, jog dvikovą matė visiškai kitomis akimis nei jo kolegos ir pergalę atidavė rusui.

JAV teisėjas Robertas Hoyle‘as lietuviui pergalę 9-iuose raunduose (117-110), Jose Roberto Torresas iš Puerto Riko E.Stanionio pranašumą įžvelgė 8-iuose raunduose (116-111). Tuo tarpu J.Alvarezui pasirodė, kad lietuvis laimėjo vos 5 raundus.

„Tikėjau šia pergale nuo pat pradžių netgi labiau nei Eimantas. Jis labai kryptingai ėjo link šio tikslo. Jo pranašumas buvo akivaizdus – greitis, taktinis mąstymas ir t.t. Matydamas jo nusiteikimą, buvau tikras. Bijojau tik nenumatytų dalykų – kokio nors lūžio, prakirsto antakio ar ko nors panašaus. Žinojau, kad jis šio šanso nepaleis. O kai po kovos pasakė pirmo teisėjo rezultatą, man buvo šokas, net susikeikiau. Pagalvojau, kad negali taip būti, kažkoks absurdas. Pirmieji septyni raundai nekėlė jokių abejonių. Buvo sąmyšio, bet kai išgirdau, kad Eimantas naujasis pasaulio čempionas, užvaldė euforija“, – prisiminė E.Stanionį nuo mažų dienų ugdantis treneris V.Bružas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis ir Vidas Bružas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis ir Vidas Bružas

Svarbiausios karjeros kovos metu E.Stanionis siuntė ir aiškią žinią – į ringą prieš principinį varžovą jis žengė mūvėdamas šortus, ant kurių buvo prisiūtos Lietuvos ir Ukrainos vėliavos bei užrašas „Brolis“.

„Šį sprendimą priėmėme su treneriu, drauge bei jos tėčiu. Manėme, kad taip geriausia išreikšti paramą Ukrainai. Šios šalies vėliavą dėjausi tikrai ne dėl to, kad varžovas buvo iš Rusijos. Lygiai taip pat būčiau pasielgęs ir prieš bet kurį kitą priešininką“, – kalbėjo E.Stanionis.

Nors pastaruoju metu didžiausias karjeros pergales E.Stanionis skina profesionaliame ringe, ne mažesnius tikslus jis vis dar tebepuoselėja ir mėgėjų varžybose.

Galima tik prisiminti, kad į profesionalų ringą E.Stanionis žengė po nusivylimu virtusių 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Brazilijoje kaunietis įveikė kiną Liu Wei, bet aštuntfinalyje dėl labai abejotinų teisėjų sprendimų pralaimėjo būsimam olimpiniam vicečempionui uzbekui Šachramui Gijasovui.

„Negalime užmiršti kartėlio iš Rio, kai iš Eimanto buvo pavogta galimybė kovoti dėl medalio. Teisėjavimo skandalai tarptautinėje bokso federacijoje tęsiasi iki šiol – po tos olimpiados mes visi tikėjomės, kad jis galės dalyvauti Tokijuje, tačiau viskas buvo tarsi užkeikta – pasikeitė atrankos sistema ir Eimantas liko už borto. Labai tikimės, kad ta akimirka išauš Paryžiuje. Neabejoju, kad su juo susidurti tikrai nenorės niekas“, – kalbėjo Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

Prezidentui antrino ir pats sportininkas.

„Tikrai norėčiau Lietuvai atstovauti kitoje olimpiadoje. Tai yra pati sporto viršūnė, pats svarbiausias renginys. Tai yra aiškus mano planas, o kaip viskas susiklostys – matysime“ , – kalbėjo boksininkas.

Profesionaliame ringe E.Stanionis nėra patyręs pralaimėjimo – nugalėjo 14 varžovų, iš kurių 9 – nokautais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis

Pergalė prieš R.Butajevą lietuviui atvėrė dar didesnes karjeros galimybes.

Gali būti, kad dabar E.Stanioniui bus leista susikauti su amerikiečiu Errolu Spence'u, kuris tą patį vakarą pagrindinėje kovoje po medikų įsikišimo įveikė kubietį Yordeną Ugasą.

32-ejų amerikiečiui E.Spence‘ui dabar priklauso trys pusvidutinio svorio kategorijos diržai – WBC ir IBF ir WBA (super). Vienintelį kitą – WBO – nuo 2018-ųjų turi 34-erių jo tautietis T.Crawfordas.

E.Stanionis turi pirmumo teisę mesti iššūkį E.Spence‘ui, bet kur kas labiau tikėtina, kad bokso įtakingieji anksčiau bus linkę surengti abiejų tituluotų JAV boksininkų akistatą.

„Noriu toliau kurti istoriją. Visada sakiau, kad esu iš tų sportininkų, kurie siekia įrodyti, jog viskas yra įmanoma. Reikia tikėti savimi, savo komanda ir tuomet virš tavęs yra tik – dangus. Manau, kad rugsėjo, spalio ar lapkričio mėnesį tikrai sugrįšiu į ringą. Dabar viskas priklauso nuo vadybininkų susitarimų“, – kalbėjo boksininkas.

Anksčiau ar vėliau savojo šanso gerokai jaunesnis už savo pagrindinius konkurentus E.Stanionis tikrai sulauks. Juolab jau dabar jis yra visiškai greta pusvidutinio svorio kategorijos elito ir per raundą vidutiniškai praleidžia tik po 13,1 smūgio. Tai – 5-as rezultatas šioje svorio kategorijoje.

Lietuvis nekreipia dėmesio ir į kritikų pastabas. Vienas žymiausių bokso agentų Eddie Hearnas po ryškiausios E.Stanionio karjeros pergalės netgi pareiškė, kad jo negalima vadinti pasaulio čempionu, nes, nors ir yra geras boksininkus, bet E.Stanionį mažai kas žino.

„Manęs tos kalbos visai nejaudina. Galiu ramiai pasakyti ir visiems paaiškinti, kad šitas diržas yra „tikresnis“ už tą, kurį turi E.Spence'as. Jo turimą šios organizacijos diržą bet kokiu atveju WBA panaikins, o aš turiu pirmenybę kovoti su juo. Kaip viskas bus, matysime, bet šis diržas yra svarbiausias“, – aiškino pasaulio čempionas.

Gegužės mėnesį į Lietuvą turėtų atvykti WBA prezidentas Gilberto Mendoza ir oficialiai įteikti jo laimėtą diržą tautiečių akyse jau su išgraviruotu boksininko veidu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius