Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rose Namajunas neįprastas talentas nustebino: „Visiems tai buvo malonus šokas“

Amerikos lietuvės Rose Namajunas viešnagę Lietuvoje kelias dienas paeiliui nuolat sekė video kameros. Tai režisierius Marius Markevičius kuria dokumentinį kūrinį apie kovotoją, o filmuodamas pats sau atrado netikėtų R.Namajunas talentų ir savybių.
Rose Namajunas
Rose Namajunas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kameros ir mikrofonai nesitraukdami lydėjo R.Namajunas per pirmąsias kelias jos atostogų Lietuvoje dienas.

Filmavimo įranga ir kelių žmonių komanda fiksavo kiekvieną judesį Kauno sporto muziejuje, krepšinio rungtynėse „Žalgirio“ arenoje tarp Lietuvos ir Serbijos, prie pietų stalo kavinėje Kaune, bendraujant su Lietuvos kovotojais ir klinikoje, jai lankant sunkiai sergančius vaikus.

Filmo apie krepšinį autorius Marius Markevičius planuoja sukurti JAV rinkai dokumentinę laidą apie kovotoją, kuri 2017 ir 2018 metais tapo UFC lengvo svorio (48–52 kg) pasaulio čempione.

LKF nuotr./Marius Markevičius ir Rose Namajunas
LKF nuotr./Marius Markevičius ir Rose Namajunas

R.Namajunas išgarsėjo smarkiais smūgiais ir aukštais spyriais ringo narve, bet M.Markevičius 27 metų kovotoją išvydo kitokią.

„Įdomiausia tai ir yra – jos asmeninis gyvenimas yra kitoks nei tas, kurį žmonės įsivaizduoja, matydami, kaip ji kovoja.

Rose yra labai švelni, nepaisant to, kad užaugo patirdama didelių sunkumų ir išbandymų, – sakė M.Markevičius. – Vargu, ar žmogus galėtų iškilti taip aukštai šiame sporte, jei vaikystė būtų tobula.

Tokių kovotojų yra ne vienas, jų istorijos tuo panašios, bet Rose sugebėjo likti rami, maloni ir dvasinga.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rose Namajūnas su broliu ir močiute.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rose Namajūnas su broliu ir močiute.

M.Markevičiui, visai jo filmavimo komandai, taip pat ir krepšininkui Rimantui Kaukėnui įstrigo R.Namajunas vizitas onkologinėmis ligomis sergančių vaikų klinikoje.

„Ten Rose jautėsi labai laisvai, labai gyvai bendravo su vaikais, – pasakojo M.Markevičius. – Ten lankantis ji pastebėjo pianiną.

Ir ji pradėjo skambinti – tai buvo kažkas labai netikėta.

Man atrodo, kad ji galėtų būti pusiau profesionali pianistė. Jos mama yra profesionalė ir mokė ją dar vaikystėje. Aš žinojau, kad Rose moka skambinti pianinu, bet net neįtariau, kad taip gerai. Mūsų buvo gal 20 žmonių – visiems buvo malonus šokas.

Ji grojo klasikinį kūrinį, kuris visus sužavėjo.

Rose turi daug netikėtų talentų.“

Kaip ir R.Namajunas, M.Markevičius pats yra gimęs ir augęs JAV.

Tiesa, jų senelių ir tėvų istorijos skiriasi. M.Markevičiaus seneliai paliko tėvynę, bėgdami nuo karo, kai režisieriaus tėvai dar buvo maži. Jis pats gimė ir augo Los Andžele.

R.Namajunas seneliai tebegyvena Lietuvoje, tai jos tėvai – dailininkas ir chorvedė – mūsų šaliai atkūrus Nepriklausomybę metais patraukė į kitą Atlanto pusę, kur 1992 metais Milvokyje gimė Rose.

Ji buvo mačiusi M.Markevičiaus kūrybinius darbus ir juos labai palankiai vertino. Todėl režisieriui buvo paprasta susitarti su ja dėl naujo projekto, labiau orientuoto į JAV rinką, kuriai R.Namajunas yra atpažįstama turbūt dar geriau nei Lietuvos.

„Scanpix“ nuotr./UCF 223: Rose Namajunas – Joanna Jedrzejczyk
„Scanpix“ nuotr./UCF 223: Rose Namajunas – Joanna Jedrzejczyk

M.Markevičius ir nori žiūrovams labiau papasakoti apie R.Namajunas gyvenimą Jungtinėse Valstijose, atskleisti jos santykius su Patu Barry.

40-metis amerikietis taip pat yra žinomas buvęs kikboksininkas ir MMA kovotojas, dabar dirbantis treneriu ir dėl darbų negalėjęs atvažiuoti su Rose į Lietuvą, nors čia jau yra buvęs ir šįkart turėjo bilietus.

„Jie abu labai mieli. Jis per televiziją irgi atrodo kietas, bet praėjus bendrauti greitai suvokiau, kad Patas labai mielas ir malonus žmogus, – kalbėjo M.Markevičius. – Kai jie būna kartu, abu būna labai mieli ir juokingi. Ypatinga pora. Todėl mes ir bandome sukurti meilės istoriją.“

Iki šiol M.Markevičius kūrinių sąraše nebuvo kovos meno, o populiariojo filmo apie Lietuvos krepšinį „Kita svajonių komanda“ („The Other Dream Team“) akcentas taip pat nėra tik krepšinis – daugiau jaunos drąsios šalies bandymas pranešti apie save pasauliui per sportą.

Ir dabar, nebūdamas kovos menų žinovas, režisierius kuria dokumentiką apie kovotojus, nes jaučia, kad Rose Namajunas pasaulis yra kur platesnis nei aštuoniakampis UFC narvas.

„Aš nesu didelis MMA sirgalius, bet žmonių emocijos sporte ir jų asmeninio gyvenimo istorijos yra kai kas žymiai plačiau, – pabrėžė M.Markevičius. – Jei gali sujungti sportą, kuris toks populiarus JAV, ir įdomią gražią istoriją, aš jaučiu, kad galima sukurti kažką įdomaus.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rose Namajunas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rose Namajunas

JAV lietuvio kūrinyje turėtų atsispindėti R.Namajunas gyvenimas ir karjeros etapas iki kitos kovos.

Po to, kai šių metų gegužę 27 metų kovotoja Rio de Žaneire antrą kartą gindama pasaulio čempionės titulą nusileido brazilei Jessicai Andrade, R.Namajunas nekalbėjo apie sugrįžimo į ringą datą. Lietuvoje per interviu 15min kovotoja pripažino, kad šiuo metu ilsisi ir beveik nesitreniruoja.

Tačiau ji planuoja sugrįžti.

„Ji dar nenustatė, kada ir kur, bet netrukus apsispręs, – sakė M.Markevičius. – O tada pradės rimtą pasirengimą.“

VIDEO: Kovų superžvaigždė R.Namajunas: apie lietuvių kalbą ir atostogas Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius