-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo narys Kęstutis Smirnovas negali veikti graplingo federacijoje, bet laiškas kelia įtarimų

Tapęs Seimo nariu ir prisidėjęs prie sporto finansavimo programos pokyčių, kurie sukėlė skandalą, Kęstutis Smirnovas privalėjo nusišalinti nuo vadinamosios graplingo, mišrių imtynių, sporto šakos, nes ji Lietuvoje gauna ir valstybinę paramą. Tačiau ar tikrai taip įvyko? 15min turimas laiškas kelia abejonių.
Kęstutis Smirnovas nepanoro paaiškinti, ar dalyvauja graplingo veikloje.
Kęstutis Smirnovas nepanoro paaiškinti, ar dalyvauja graplingo veikloje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

K.Smirnovas yra graplingo federacijos įkūrėjas, bet buvęs kovotojas dabar nenoriai kalba apie savo įtaką sporto šakai, kurioje pinasi dziudo, sambo, bušido, brazilų džiudžitsu ir kitų kovų veiksmai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, patekęs į Seimą po laimėtų rinkimų Vilkaviškyje, atsisakė telefonu kalbėti apie įsitraukimą į graplingo veiklą ir pasiūlė klausimus pateikti raštu.

Tačiau ir į 15min elektroninį laišką Seimo narys nebuvo linkęs atsakyti pats.

„Kreipkitės į federacijos vadovą“, – teparašė K.Smirnovas, paklaustas, kiek jis įsitraukęs į graplingo veiklą pastaruoju metu, ir ar rašo laiškus kitiems graplingo federacijos nariams iš asmeninio pašto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas

Šiuo metu Lietuvos graplingo federacijai vadovauja Adrijus Kupstas.

„Kęstutis Smirnovas iš viso nedalyvauja. Nei praktiškai, nei teoriškai. Net ir varžybose nebepamenu, kada mačiau, – apie Seimo nario dalyvavimą graplingo veikloje sakė A.Kupstas. – Anksčiau dar užsukdavo į atidarymo ar apdovanojimų ceremonijas, o dabar nebedalyvauja. Nutolo nuo mūsų.

Gal ir laiko nebeturi. Po vasaros iš viso nebuvo, prieš tai gal vienose varžybose apsilankė.“

Tačiau 15min gautas laiškas rodo kitaip.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas

Spalio 31 dieną parašytas įsakymas iš asmeninio elektroninio pašto dėl graplingo teisėjų kolegijos sudėties ir prierašas, kad reikėtų išplėsti kolegijos veiklą ir pasidalyti atsakomybes.

Tarp adresatų yra svarbiausi graplingo federacijos vadovai, tarp jų ir federacijos prezidentas A.Kupstas. Bet šis neigė gavęs nurodymus iš K.Smirnovo dėl teisėjų kolegijos.

„Kolegijos? Kažkokie ne tokie dokumentai. Negali būti. Ir būdamas vadovu jis nedalyvaudavo teisėjų kolegijos veikloje. Tikrai nedalyvauja, net kalbos nėra“, – sakė A.Kupstas.

Graplingo interneto puslapyje K.Smirnovas dabar nurodomas kaip įkūrėjas.

Graplingo federacijos nuotr./Kęstutis Smirnovas
Graplingo federacijos nuotr./Kęstutis Smirnovas

Šioje sporto šakoje veikia jam artimi asmenys – brolis Vytautas Smirnovas yra federacijos narys, moterų rinktinės treneris ir graplingo teisėjas.

Seimo nario žmona Gintarė Bubnytė-Smirnovienė yra Tarptautinės graplingo federacijos prezidentė.

Tarptautinės federacijos ir Lietuvos graplingo federacijos puslapiai yra panašūs tarsi broliai Lavrinovičiai ir tai nestebina, nes ir pasaulinę graplingo federaciją įkūrė K.Smirnovas, o joje dirbantys žmonės yra tie patys, kaip ir Lietuvos graplingo federacijoje, išskyrus G.Bubnytę-Smirnovienę.

Būtent dėl jos vadovaujamo klubo Šakiuose finansavimo šiais metais kilo klausimų Seime, kai Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas K.Smirnovas pristatė naują sporto projektų finansavimo tvarką.

Po pakartotinio vertinimo 38 tūkst. eurų finansavimą gavo Šakių sporto klubas „Audra“, kuriam vadovauja K.Smirnovo žmona G.Bubnytė-Smirnovienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas su žmona Gintare
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Smirnovas su žmona Gintare

Sporto klubų projektai buvo vertinami keliais etapais, o po pirmojo vertinimo, atlikto nepriklausomų ekspertų, Šakių „Audrai“ finansavimas nebuvo patvirtintas.

„Tai turėtų atsakyti vertintojai, mano žmona dirba sporto klube, kurio akcininkai yra kiti, – paklaustas, kodėl „Audros“ klubo projektas buvo persvarstytas ir tik tada palaimintas, rudenį sakė K.Smirnovas. – Komisijos funkcija yra pritarti arba nepritarti. Komisija tai ir padarė.

Iš jūsų pasakymo galima spręsti, kad žmona negali dirbti jokioje organizacijoje, nes ji visad susidurs su etikos klausimais, nes Seimo narys yra jos vyras. Mano žmona turi teisę dirbti šioje rinkoje.“

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceprezidentė Kornelija Tiesnesytė tada tvirtino, kad „Audros“ klubo projektas „Sveikame kūne – sveika siela“ buvo surinkęs reikiamą ekspertų balų skaičių, bet komisija nusprendė, kad projektą reikia persvarstyti – po kito įvertinimo balas sumažėjo, bet liko tinkamas finansavimui gauti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kornelija Tiesnesytė, Kęstutis Smirnovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kornelija Tiesnesytė, Kęstutis Smirnovas

Per rinkimus Vilkaviškyje į Seimą patekusio K.Smirnovo atstovaujamo rajono autobusų stotis per sporto finansavimo programą žaidimų erdvės įrengimui gavo 14 880 eurų, Vilkaviškio Gražiškių gimnazija inventoriaus įsigijimui – 20 173 eurus.

Graplingo federacija, vienijanti apie 40 klubų, gavo 27 145 eurus.

Palyginimui, pagal aukšto meistriškumo programą Lietuvos teniso sąjungai šiemet skirta 24,5 tūkst. eurų, greitojo čiuožimo asociacijai – 27 tūkst. eurų.

Po kilusių klausimų socialdemokratai kreipiasi į Generalinę prokuratūrą prašydami įvertinti, ar K.Smirnovas galėjo daryti įtaką Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovybei skirstant mokesčių mokėtojų pinigus įvairiems sporto projektams, susijusiems su jo rinkimų apygarda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius