-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stipriausios visų laikų Lietuvos kiokušin karatė rinktinės tikslas – mesti iššūkį „kamikadzėms“ japonams

Spalio 22-23 d. Tokijuje, Japonijoje, vyks kas ketveri metai rengiamas pasaulio kiokušin karatė čempionatas be svorio kategorijų, dar vadinamas karatė olimpiada. Varžybose bus kovojama dėl vyrų ir moterų absoliutaus pasaulio čempiono titulo.
Margarita Čiuplytė ir Donatas Imbras
Margarita Čiuplytė ir Donatas Imbras / Augusto Četkausko (sportoakimirka.lt) nuotr.

Į Japoniją Lietuvos rinktinė išvyks šį penktadienį, tai yra, likus savaitei iki čempionato pradžios. Per tiek laiko lietuviai tikisi prisitaikyti prie vietos klimato sąlygų ir laiko skirtumo.

„Atvykus į Aziją, sunkiausia būna trečią dieną. Puikus to pavyzdys – rugpjūtį vykęs pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kai Virgilijus Alekna diską numetė keturiais metrais arčiau nei galėjo. Jis į Pietų Korėją atvyko prieš pat čempionatą, ir diską metė trečią buvimo šioje šalyje dieną – būtent tuomet, pasak mokslininkų, labiausiai jaučiamas klimato sąlygų pasikeitimas“, – tuo, jog Lietuvos  karatė meistrai turės laiko aklimatizacijai, džiaugėsi vienas rinktinės lyderių Donatas Imbras.

Daugeliui – paskutinis kartas

Vyrų varžybose startuos 129 dalyviai iš 53 šalių. Lietuvai atstovaus Andžejus Milevskis (Vilniaus „Spartanika“), Orestas Procas, Mindaugas Pavilionis (Kauno „Rifas“), Donatas Imbras (Vilniaus „Budora“), Lukas Kubilius (Klaipėdos „Shodan“),  Dmitrijus Aleksandrovas  (Vilniaus „Shin“), Darius Gudauskas (Vilniaus „Toshi“).

„Dabartinė Lietuvos rinktinė – stipriausia per visą istoriją. Apie tai kalba visi. Apie tai kalba ir pastarųjų metų rezultatai. Džiugu, kad laimėti medalį gali bet kuris iš mūsų. Vis dėlto čempionatas yra nenuspėjamas, nes traumos mūsų sporte labai dažnos, o norint iškvoti auksą reikės laimėti net 7 kovas“, – kalbėjo D.Imbras.

Rinktinė yra patyrusi ir puikios formos. Svarbiausia padaryti tai, ko patys iš savęs tikimės

Burtai, pasak D.Imbro, jam nei palankūs, nei nepalankūs, tačiau kiek neįprasti. „Ko gero pirmą kartą burtai lėmė taip, kad daugiausiai teks kovoti su lengvesniais varžovais. Sunku pasakyti, ar tai paranku, ar ne. Lengvesni kovotojai ant tatamio daug juda, juos reikia gaudyti. Jei į tai neatkreipsi dėmesio, pritrūksi kvapo ir pralaimėsi. Būtent dėl to teko pakoreguoti pastarųjų dviejų mėnesių treniruotes“, – kalbėjo D.Imbras.

Treneris Paulius Klapatauskas taip pat pripažino, kad kone visi rinktinės nariai pajėgūs įveikti bet kurį varžovą, tačiau pridūrė, kad konkurencija tokia nuožmi, jog iš anksto kabinti medalius pavojinga.

Rinktinės nariai neatmeta tikimybės, kad kovoje dėl medalių gali tekti susigrumti ir vienas su kitu. „Niekad Europos ar pasaulio čempionate nesinori kovoti su lietuviu, bet, žinote, pirma vieta yra tik viena. Džiaugiuosi, jog burtai lėmė, kad su lietuviu susitiksiu nebent pusfinalyje“, – šypsojosi D.Imbras.

Augusto Četkausko (sportoakimirka.lt nuotr.)/Rita Pivoriūnaitė
Rita Pivoriūnaitė

„Rinktinė yra patyrusi ir puikios formos. Svarbiausia padaryti tai, ko patys iš savęs tikimės“, – nedaugžodžiavo ketvirtą kartą pasaulio čempionate dalyvausiantis Darius Gudauskas.

Daugeliui rinktinės meistrų šis čempionatas gali būti paskutinis. Apie karjeros pabaigą po varžybų Japonijoje oficialiai yra paskelbęs tik D.Imbras, tačiau tikėtina, kad rinktinės lyderio pavyzdžiu paseks ir D.Gudauskas, A.Milevskis bei D.Aleksandrovas.

Merginų šansai didesni

Dėl čempionės titulo moterų kategorijoje varžysis 29 dalyvės. Lietuvai atstovaus Rita Pivoriūnaitė (Vilniaus „Saulės ženklas“), Inga Mikštaitė (Kauno „Kariai“), Margarita Čiuplytė (Vilniaus „Shin“), Rūta Brazdžionytė (Panevėžio „Argus“), Eimantė Leliukaitė (Kuršėnų „Dao“).

Europietės stiprios fiziškai, japonės – psichologiškai. Jos kaip kamikadzės – niekad nepasiduoda

„Europietės yra stipriausios, bet tai, kad čempionatas vyks Japonijoje taip pat daug pasako. Japonėms tai didelis pliusas. Europietės stiprios fiziškai, japonės – psichologiškai. Jos kaip kamikadzės – niekad nepasiduoda“, – teigė sunkiausio svorio kategorijos Europos ir pasaulio čempionė Margarita Čiuplytė, kuri Tokijuje bus viena favoričių.

 „Konkurencija tarp merginų mažesnė, todėl ir šansų laimėti medalius yra daugiau. Manau, kad tikimybė kuriai nors iš jų parsivežti aukso ar sidabro apdovanojimą yra tikrai didelė“, – teigė P.Klapatauskas.

Lengviausios svorio kategorijos Europos čempionė Rita Pivoriūnaitė pasaulio čempionate be svorio kategorijų bus debiutantė. Žinodama, kad teks kovoti su sunkesnėmis varžovėmis, R.Pivoriūnaitė pažadais nesišvaisto.

Burtai lėmė, kad sėkmės atveju R.Pivoriūnaitė su M.Čiuplyte susitiktų nebent pusfinalyje, tačiau R.Pivoriūnaitė taip toli į priekį nežvelgia.

„Iki pusfinalio dar laukia penkios kovos, kurių kiekviena tarsi finalas, nes pasaulio čempionatuose lengvų varžovių nebūna. Tik tada, kai laimėsiu pirmą kovą, galvosiu apie antrą. Suprantu, kad būdama lengvesnė, nei dauguma varžovių, turiu daugiau minusų nei pliusų,tačiau stengsiuosi pasinaudoti tai pranašumais, kuriuos turėsiu“, – kalbėjo R.Pivoriūnaitė.

Pagrindiniai varžovai – japonai

„Pagrindiniai lietuvių varžovai, be abejo, bus japonai. Jų lygis itin aukštas, nes konkurencija Japonijoje milžiniška, ir į rinktinę prasimuša tik aukščiausio kalibro kovotojai. Be to, jiems pagelbės žiūrovų palaikymas, jau nekalbant apie teisėjavimo subtilybes“, – kalbėjo LKKF Garbės prezidentas Romas Vitkauskas.

Kaip žinia, didžiąją dalį teisėjų sudarys japonai, kuriems leidžiama teisėjauti ir tuomet, kai vienas iš kovotojų taip pat yra japonas. P.Klapatauskas teigė, kad būtent dėl to svarbus yra ir psichologinis pasiruošimas. „Akcentuojame sportininkams, kad labai svarbu neprarasti savitvardos, kad ir kas bebūtų. Manau, mūsų kovotojai pakankamai patyrę, kad su tokiais sunkumais susitvarkytų“, – kalbėjo treneris.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius