Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boksas už ringo: teisme nokdauną patyręs federacijos prezidentas tęs kovą

Lietuvos bokso federacija šiuo metu yra nesvarumo būsenos. Vienoje barikadų pusėje – prezidentas Darius Šaluga ir dvejus metus organizacijos generaliniu sekretoriumi buvęs Donatas Mačianskas, o kitoje – ilgametis federacijos darbuotojas bei valdžios vadžias teismo keliu susigrąžinęs Antanas Arėška. Po dvejų metų ginčų teismuose Vilniaus apygardos teismas atmetė D.Šalugos stovyklos apeliaciją ir paskelbė, kad 2016 metais surengta rinkiminė konferencija buvo neteisėta.
Darius Šaluga ir Donatas Mačianskas (dešinėje).
Darius Šaluga ir Donatas Mačianskas (dešinėje). / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Boksas

Daugiau nei 40 metų federacijoje dirbęs ir sugrįžti siekiantis A.Arėška mano, kad tai bus D.Šalugos valdymo pabaiga.

O dabartinio prezidento stovykloje – ramybė. D.Šaluga išvykęs ir į skambučius neatsakė, bet jo dešinioji ranka, generalinio sekretoriaus pareigų teisiškai netekęs D.Mačianskas įsitikinęs, kad procedūriniai pažeidimai neatsveria bokso bendruomenės pasitikėjimo prezidentu.

Lemtingas techninis niuansas

2016 metais vykusioje konferencijoje 31 balsą surinkęs D.Šaluga su savo komanda šventė įtikinamą pergalę ir tikina, kad per pastaruosius dvejus metus iškėlė Lietuvos boksą į naują lygmenį.

Tačiau iš valdžios išstumtas A.Arėška su buvusiais viceprezidentais Pauliumi Zabielsku ir Stanislavu Mižigurskiu kovą perkėlė į teismą ir ją laimėjo. Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad rinkiminė konferencija vyko neteisėtai dėl procedūrinio pažeidimo – ją sušaukė ne generalinis sekretorius, o pats prezidentas. Tai draudžia federacijos įstatai.

Teismas į pareigas sugrąžino buvusį generalinį sekretorių A.Arėšką, kuris džiaugiasi „atstatytu teisingumu“.

Į federaciją grąžinti iš jos neteisėtai pašalinti nariai bei atstatyta teisėta vadovybė.

„Į federaciją grąžinti iš jos neteisėtai pašalinti nariai bei atstatyta teisėta vadovybė. Šiandien mums nėra perduoti jokie per dvejus metus vykdytos LBF veiklos dokumentai, neturime galimybės susipažinti nei su sudarytomis sutartimis, nei su atliktais mokėjimais, nei su kitais federacijos veiklai būtinais dokumentais. Labai tikiuosi, kad ši situacija jau artimiausiu metu pasikeis ir galėsime pradėti normaliai dirbti“, – antradienį išplatintame pranešime teigė A.Arėška.

Susisiekus su A.Arėška, šis tikino, kad bendravimas su D.Šaluga ir jo patikėtiniu D.Mačiansku yra sudėtingas ir nemalonus.

„Po teismo nutarimo prezidento Šalugos dar nesu matęs. Telefonu jis neatsiliepia, tai kol kas vyksta tik elektroninis susirašinėjimas. Jo kabinetas yra tuščias, viskas išvežta. Aš paprašiau pono Mačiansko perduoti dokumentus, bet jis atsisakė, nes buvo nepasiruošęs. Vėliau jis aiškino, kad visi finansiniai dokumentai yra pas buhalterę, bet jis nežino, kur ji. Jo komentarai buvo ne pagal amžiaus grupę. Suprasčiau, kad su savo anūku kalbėčiau“, – piktinosi teismo sprendimu į bokso federacijos valdžią sugrįžęs A.Arėška.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Arėška ir Paulius Zabielskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Arėška ir Paulius Zabielskis

Pergalę pakartos

D.Mačianskas tikino, kad federacijos prezidentas D.Šaluga yra vienintelis teisėtas federacijos atstovas ir greitai susigrąžins turėtą valdžią.

Teisininko išsilavinimą turintis verslininkas D.Šaluga nokautą teisme patiria jau ne pirmą kartą. 2012 metais Lietuvos Aukščiausias Teismas tuomet Vilniaus miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriumi dirbusiam D.Šalugai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo jis buvo nuteistas dėl tarpininkavimo kyšininkaujant.

Alfredo Pliadžio nuotr./Darius Šaluga
Alfredo Pliadžio nuotr./Darius Šaluga

Opozicija vienus ar kitus teismo sprendimus interpretuoja savaip ir taip bando patraukti kai kurių narių palankumą, bet aš manau, kad jie turi nedaug šansų.

Pasiteiravus, kodėl D.Mačianskas negrąžino federacijos dokumentų teismo sprendimu į generalinio sekretoriaus pareigas sugrįžusiam A.Arėškai, D.Mačianskas tikino, kad viską perdavė prezidentui, kuris šiuo metu yra komandiruotėje: „Aš viską labai paprastai matau – jeigu A.Arėška bus išrinktas generaliniu sekretoriumi, tai nėra problemos – viską perduosime. Kol kas pradėti draskytis ir įnešti chaosą – nėra reikalo.“

Abi pusės teigė, kad kita neeilinė rinkiminė konferencija bus surengta artimiausiu metu. D.Mačianskas tiki, kad rezultatai bus tokie patys, kaip ir prieš dvejus metus.

„Neabejoju, kad mes vėl būsime išrinkti. Tai tiesiog formalumas, kad viskas būtų procedūriškai teisinga. Opozicija vienus ar kitus teismo sprendimus interpretuoja savaip ir taip bando patraukti kai kurių narių palankumą, bet aš manau, kad jie turi nedaug šansų. Per tuos dvejus metus buvo tikrai daug padaryta ir nariai mato mūsų veiklumą. Sportininkai ir treneriai yra motyvuojami kiekvieną mėnesį. Tai mūsų darbo vizitinė kortelė. Todėl mūsų nariai ir palaikys dabartinį prezidentą bei jo komandą“, – ryžtingai kalbėjo D.Mačianskas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Mačianskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Mačianskas

Nenori grįžti į 20-ą amžių

Prezidento D.Šalugos komandai priklausantys buvę viceprezidentai Gintautas Statkevičius ir Vilmantas Bobinas išreiškė viešą pasitikėjimą ir smerkė A.Arėšką.

„Ši grupelė nuolat kursto intrigas, keičia nepatikusius vadovus, nors patys „sėdėjo“ federacijos valdybose po 20 ar net 30 metų. Jie turėjo puikiausius įrankius kažką keisti, tobulinti ir viską daryti dėl Lietuvos bokso. Bet jiems intrigų negana. Deja, jie nesupranta, kad galima pasitraukti ir gražiai išeiti“, – piktinosi Marijampolės boksui vadovaujantis G.Statkevičius.

LBF nėra senelių prieglauda.

Kėdainių bokso atstovas V.Bobinas tikisi, kad Lietuvos boksas nesugrįš į 20 amžių: „Per tuos trisdešimt metų, kuriuose aš dalyvauju, buvo renkamas Lietuvos bokso federacijos prezidentas nuo vidaus reikalų ministro iki aukščiausios prabos gangsterio. Ir visada dėl įtakos LBF vyko kova tarp Vilniaus ir Kauno, netgi buvo suorganizuoti naktiniai perversmai. „Vilnius–Kaunas...“. Toliau patys žinot, kas likusiems išeina...

Pasakysiu daugiau, LBF nėra senelių prieglauda. Manau, patys turi susiprasti ir užleisti vietą jauniems, perspektyviems federacijos nariams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius