-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Titulo gynybą Rožė Namajunas pasitinka tvirtu kūnu ir ramia galva: „Gyvenu lyg nindzė“

Lietuvoje dažnai viešinti Rose Namajunas būdama favorite pasitinka dar vieną iššūkį. Iki šiol visus revanšus laimėjusi lietuvių kilmės kovotoja ankstyvą sekmadienio rytą sieks atsiteisti su amerikiete Carla Esparza už 2014 metais patirtą nesėkmę.
Rose Namajunas
Rose Namajunas ir Carla Esparza kausis UFC scenoje. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Rose Namajunas pasiryžusi pratęsti pergalių seriją UFC narve.

Milvokyje (JAV) lietuvių šeimoje gimusi 29 metų kovotoja savaitgalį Finikse gins lengvo svorio kategorijos (iki 52,2 kg) čempionės diržą.

Tai bus pirmoji Rožės, kaip ji prašo ją Lietuvoje vadinti, kova šiais metais.

Pergalės padėjo susitelkti

Pastaruosius du kartus R.Namajunas kovojo su Zhang Weili.

Iki tol nepralaimėjusi kinė iš pradžių buvo įveikta per dvikovą pernai balandį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rose Namajunas prieš Zhang Weili
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rose Namajunas prieš Zhang Weili

2021 metų lapkritį vykusioje kovoje R.Namajunas apgynė UFC lengvojo svorio čempionės titulą, kai darsyk nugalėjo trejais metais vyresnę varžovę šįkart po atkaklios kovos minimalia taškų persvara.

„Manau, kad paskui tiesiog pakėliau savo lygį visur po 10 procentų, – ufc.com prieš šio savaitgalio kovą sakė R.Namajunas. – Manau, kad per tą kovą sužinojau, kad esu tikra čempionė, kad kovoju savo lygyje ir esu geriausia.“

Revanšų meistrė

Iki šiol R.Namajunas yra keturis kartus žengusi į revanšo kovas. Ir visus keturis kartus laimėjo.

„Aš tikrai žinau, kaip susisteminti savo skirtingas patirtis. Tikrai svarbu gautą informaciją, kurią išmokai anksčiau, panaudoti, nors visada išlieka dabarties akimirka. Manau, kad, kovojus veidas į veidą, liks panašus jausmas. Galbūt jis atgims, bet labiausiai telkiuosi į veiksmus kiekvieną dieną, kiekvieną žingsnį. O tai labiau padeda evoliucionuoti kaip kovotojai“, – aiškino R.Namajunas.

„Scanpix“ nuotr./Rose Namajunas
„Scanpix“ nuotr./Rose Namajunas

Penkias iš septynių pastarųjų savo kovų R.Namajunas laimėjo atakomis, dėl kurių jau įgijo elitinės puolėjos reputaciją.

Tačiau šįkart kovotojų stiliai labai skirtingi, nes C.Esparza yra stipri graplingo veiksmuose – kovoje ant žemės.

C.Esparza seniai buvo pralaimėjusi

Praėjo septyneri su puse metų nuo R.Namajunas pralaimėjimo C.Esparzai.

2014 metų gruodį amerikietė palaužė Rožę smaugimo veiksmu.

Tada tapusi pirmąja UFC čempione toje svorio kategorijoje (48–52 kg) C.Esparza prarado titulą per kovą 2015 metais su lenke Joanna Jedrzejczyk. Vėliau sekė treji nelabai sėkmingi metai, per kuriuos laimėta 3 kartus, o pralaimėta 4.

Tačiau „Cookie Monster“ vadinamai amerikietei reikalai apsisuko į gerąją pusę nuo 2019 metų, kai ji nužengė per penkių pergalių seriją.

Iš viso iš 24 kovų 18 laimėjusi C.Esparza įgavo vėl teisę kautis dėl titulo.

„Labiausiai man įspūdį daro jos nuoseklumas, disciplina ir jos širdis, – apie C.Esparzą sakė dabartinė čempionė R.Namajunas. – Ji nuolat atlieka tuos pačius dalykus, bet visada juos padaro taip gerai, kad žmonės, net ir žinodami, kad ji taip padarys, vis tiek lieka nustebinti.

Ji nebėra superjauna, bet patirtis, stabilumas ir disciplina leido jai įplaukti į savo kategorijos reitingo viršūnę. Aš ir pati iš jos semiuosi įkvėpimo, nes noriu išmokti disciplinos tiek treniruotėse, tiek asmeniniame gyvenime. Tai padeda.“

Kelionė į save

R.Namajunas, dar vadinama „Thug“, teigė esanti gerai pasirengusi kovai. Namų darbai padaryti, o į priekį ją stumia ne noras atsirevanšuoti, o jaučiamas kovingumas.

„Akivaizdu, kad nugalėti Carlą man yra didelis žingsnis, – sakė R.Namajunas. – O paskui reikės sukurti kitus didelius žingsnius, kaip ir kiekvieną dieną, kai gyvenu lyg nindzė.“

Tada, kai pralaimėjo C.Esparzai, jai tebuvo 22-eji. Nuo tada buvo daug įsimintinų pergalių, o R.Namajunas perėjo per vidinius svyravimus, be triukšmo padarė pauzę karjeroje. Pasisėmusi ramybės pas giminaičius Lietuvoje, ji, regis, atrado vidinę pusiausvyrą ir balansą tarp asmenybės ir kovotojos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Rose Namajunas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Rose Namajunas

„Tai tiesiog kelionė, – sakė R.Namajunas. – Džiaugiuosi kiekvienu savo kelio žingsniu, procesu. Man patinka treniruotis. Patinka būti mišrių kovos menų kovotoja. Net ir kai baigsiu kovoti, visada bandysiu likti sporto salėje, kiek tai bus įmanoma. Atsispyrusi nuo to, aš integruosiu kitus gyvenimiškuosius įsitikinimus, savo susidomėjimą augaliniu maistu ir gamta.“

Prognozė palanki Rožei

Lenkijos kovų superžvaigždė Joanna Jedrzejczyk pritarė nuomonei, kad UFC 274 kovoje favoritė yra R.Namajunas.

„Man nepatinka spėlioti, bet manau, kad Rose Namajunas laimės per pirmą raundą, – sakė lenkė. – Įsivaizduoju, kad Carla Esparza atakuos, o Rose ginsis ir lauks progos.

Jos pėdų darbas ir spyriai yra tokie galingi ir sprangūs, kad Rose gali nokautuoti.

Jaučiu, kad Carla Esparza nesugebės atsilaikyti, bet ji yra pretendentė į titulą, tad yra nusipelniusi šanso. Ji sugrįžo į viršūnę, o mes pamatysime, kaip bus.“

Suprasti akimirksniu

  • Šias kovas tiesiogiai rodys „TV3 Sport“ kanalas ir „Go3“. Tiesioginės transliacijos pradžia – gegužės 8 dieną, 5.00 val. Prieš tai dar bus parodytos trys įžanginės kovos.

J.Jedrzejczyk pati yra nokautavusi C.Esparzą prieš 7 metus, kai amerikietė kovojo po pergalės prieš R.Namajunas.

Tačiau buvusi UFC čempionė iš Lenkijos pabrėžė, kad dabar R.Namajunas yra daug stipresnė nei prieš 8 metus.

„Dabar ji yra kitokia kovotoja, – apie R.Namajunas sakė J.Jedzejczyk. – Ji turi nuostabų trenerį ir nuostabius žmones aplink save, treniruojasi tikrai sunkiai ir yra tinkamoje vietoje.

Ji – čempionė. Ji – stipriausia šiuo metu. Ji savo karjeros viršūnėje ir tai yra gražu. Gera tai matyti.“

„Scanpix“ nuotr./UCF 223: Rose Namajunas – Joanna Jedrzejczyk
„Scanpix“ nuotr./UCF 223: Rose Namajunas – Joanna Jedrzejczyk

34 metų Lenkijos kovotoja pati birželį kausis su kine Zhang Weili UFC 275 renginyje. Ji tikisi, kad pergalė suteiks dar vieną progą kautis su R.Namajunas, kuriai jau pralaimėjo du kartus.

„Tikiu, kad ji sutiks, – jau apie būsimą kovą dėl titulo mintimis nukeliavo J.Jedrzejczyk. – Rose nebėga nuo kovų. Ji žino, ką reiškia būti čempione.

Būtų nuostabu kovoti „Madison Square Garden“ arenoje (Niujorke) lapkritį dėl čempiono diržo su Rose Namajunas ir pabandyti pasiekti revanšą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius