Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija gedi mirusio pirmojo brolių Klyčko trenerio. Bet juk specialistas iš Lietuvos – gyvas

Vokietijos portalas „Bild“ pranešė, kad pirmadienį pavakarę Hamburgo miesto ligoninėje mirė pirmasis brolių Vladimiro ir Vitalijaus Klyčko treneris Fritzas Sdunekas. 67-erių bokso specialistą pakirto infarktas. Nors medikai dar kovojo dėl ilgamečio planetos bokso čempionų trenerio gyvybės, ji pirmadienį užgeso. Tačiau vokiečių spauda persistengė sakydama, kad tai – pirmasis garsių brolių boksininkų treneris. Spaudos atstovai laidoja žmogų, kuris yra dar gyvas. Pirmuoju, kas ukrainiečius mokė bokso abėcėlės, buvo panevėžietis Julius Kibas.
Vitalijus Klyčko ir Dereckas Chisora
Vitalijus Klyčko ir jo treneris Fritzas Snudekas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

„Taip, aš esu pirmasis jo treneris. Tik šios visos istorijos vinis yra ta, kad apie tai ne aš Vitalijui priminiau, o jis man pasakė ir dar kaip galėdamas įrodinėjo šį faktą. Šiaip niekada nebūčiau suvedęs galų, kad kažkada mokiau kovoti Vitalijų Klyčko“, – dar 2012 metais pasakojo J.Kibas, atvažiavęs į Lietuva kartu su Norvegijos boksininkais į Dano Pozniako turnyrą.

Taip, aš esu pirmasis jo treneris. Tik šios visos istorijos vinis yra ta, kad apie tai ne aš Vitalijui priminiau, o jis man pasakė ir dar kaip galėdamas įrodinėjo šį faktą.

Ilgai treniravęs šalies boksininkus, J.Kibas gavo pasiūlymą įvairiems turnyrams rengti norvegų sportininkus ir beveik metus vilkėjo Norvegijos nacionalinės rinktinės trenerio aprangą.

Lietuvos specialistas brolius Panevėžyje pamatė ir vieną iš jų treniruoti pradėjo dar 1985 metais, o F.Sdunekas su ukrainiečiais dirbti pradėjo 1996 metais po Atlantos olimpiados, kai sportininkai pasuko į profesionalų boksą. Tad Anapilin iškeliavęs treneris – pirmasis treneris profesionaliame bokse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko

„Istorija apie tai, kaip man pats Vitalijus papasakojo, kad aš jo treneris – tikrai linksma. 1995 metais vienu lėktuvu su Ukrainos ir Baltarusijos rinktinėmis iš Minsko per Kijevą skridome į pasaulio bokso čempionatą Bankoke. Sėdime lėktuve su Ukrainos rinktinės treneriu Olegu Skvorcovu, kalbamės. Pro šalį eina boksininkai. Vienas iš jų netikėtai praeidamas pasisveikino: „Zdravstvuite, trener!“ (Sveiki, treneri).”

Pasakiau jam rusiškai „labas“, tačiau iš tikrųjų galvojau, kad sportininkas pasisveikino su mano kolega, o aš iš mandagumo leptelėjau.

Kai Indijoje lėktuvas pildėsi degalus, o mes vaikštinėjome po oro uostą, tas pats boksininkas priėjo prie manęs: „Jūs turbūt nepamenate, kaip aš į Panevėžio maniežą atėjau pas jus prašytis į treniruotes?“ Suvaidinau, kad atsiminiau, bet ne itin įtikinamai. Jis prisistatė: „Esu Vitalijus Klyčko.“

Tik tada prisiminiau ištįsėlį dvylikametį ar trylikametį Vitalijų Klyčko, kuris jau tada buvo mano ūgio ir turėjo neblogą koordinaciją. Ten dar aplink zujo jo jaunesnis brolis Vladimiras – pyplys, bet jo gerai neprisimenu.

Tik tada prisiminiau ištįsėlį dvylikametį ar trylikametį Vitalijų Klyčko, kuris jau tada buvo mano ūgio ir turėjo neblogą koordinaciją. Ten dar aplink zujo jo jaunesnis brolis Vladimiras – pyplys, bet jo gerai neprisimenu.  

Pradėjau Vitalijų treniruoti, bet sužinojau, kur jis mokosi, ir mintyse numojau ranka. Jis mokėsi Panevėžio 3-ioje vidurinėje mokykloje. Ten buvo priimami mokytis rusų armijos karininkų vaikai. Kas iš to – gali iš jo „lipdyti“ gerą boksininką, bet tėvus perkels į kitus karinius dalinius – ir vaikas išvyks kartu. Vilčių neturėjau. Treniravosi Vitalijus mano treniruotėse, bet po metų tikrai išvažiavo. Klausiau, kur? Sakė, kad į Kijevą“, – pasakojo lietuvis bokso treneris.

Vitalijų Klyčko vokietis F.Sdunekas treniravo 16 metų, o Vladimirą – iki 2004-ųjų. Iš viso per savo trenerio karjerą F.Sdunekas parengė net 10 pasaulio bokso čempionų.

„Vokietija šokiruota. Iš mūsų gretų buvo atimta didžioji bokso asmenybė. Negaliu patikėti, kad neliko F.Sduneko“, – kalbėjo Vokietijos bokso sąjungos prezidentas Thomas Purtzas.

Broliai V. ir V. Klyčko jau pranešė, kad atvyksta į ilgamečio trenerio laidotuves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius