-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimų ringas: profesionalaus bokso rengėjai atakuoja vienas kitą

Dvi profesionalaus bokso kovas Lietuvoje rengiančios organizacijos – lyga ir federacija – pažėrė kaltinimų viena kitai.
King of kings classic part II
Evaldas Petrauskas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Olimpinis prizininkas Evaldas Petrauskas, taip pat dar vienas boksininkas Evaldas Baniulis pasirodė „Siemens“ arenos scenoje praėjusio mėnesio pabaigoje.

Lietuviai iškovojo pergales prieš varžovus iš Estijos ir Latvijos, bet šios dvikovos sukėlė karštą reakciją Klaipėdoje.

Ten įkurtos Lietuvos profesionalaus bokso lygos atstovai paskelbė, jog įvykusios kovos neturi nieko bendra su tarptautinio bokso struktūra.

Lietuvos profesionalios bokso lygos (LPBL) viceprezidento Dmitrijaus Melniko atsiųstame pareiškime 15min teigiama, jog kovos „Siemens“ arenoje vyko be oficialių profesionalaus bokso atstovų leidimo.

Anot D.Melniko, tai jo atstovaujama organizacija priklauso WBC (Worldwide Boxing Council), kurios štabas įsikūręs Meksikoje, jie turi tai pagrindžiančius dokumentus.

O kovas „Siemens“ rengęs Romas Gudžiauskas, D.Melniko teigimu, neturi nieko bendro su profesionaliu boksu.

„Romas Gudžiauskas, neturi nieko bendro su profesionaliu boksu, išskyrus žodžius jų federacijos pavadinime, – apie alternatyvią – Lietuvos profesionalaus bokso federaciją įkūrusį vilnietį sakė D.Melnikas. – LPBL daug kartu kreipėsi į R.Gudžiauską su reikalavimais vykdyti veiklą tik laikantis nustatytų, griežtų taisyklių, kadangi tai tiesiogiai liečia kovų dalyvių sveikatos klausimą, atsižvelgiant į bokso kaip sporto aukštą riziką. Tarptautinės bokso taisyklės orientuotos būtent į sportininkų sveikatos sritį, siekiant užtikrinti maksimalų jų saugumą.

Tačiau taisyklės ignoruojamos R.Gudžiausko, kuris rengia nesankcionuotas kovas, rizikuoja sportininkų sveikata bei gyvybe. Visi sportininkai, dalyvavę nesankcionuotose kovose, praranda galimybę vystyti savo karjerą profesionaliame sporte, rizikuoja savo sveikata ir gyvybe bei praranda teisę metams dalyvauti profesionaliose kovose.“

Anot D.Melniko, jo oponentas R.Gudžiauskas platina neteisingą informaciją, kuri neatitinka tikrovės, esą jis rengia ir garsiausių Lietuvos profesionalių boksininkų, tokių kaip Egidijus Kavaliauskas ir Edgaras Stanionis, kovas.

Jaučia kitų palaiminimą

Tačiau R.Gudžiauskas turi savų argumentų, kad jo „federacija“ yra aktyvesnė už „lygą“.

Jis tvirtino, kad prieš kelerius metus Vilniuje įkurta profesionalaus bokso federacija priklauso WBC padaliniui CISBB. Ši organizacija skelbia vienijanti Nepriklausomų valstybių sandraugos federacijas: Rusijos, Baltarusijos, Azerbaidžano, Armėnijos, Kazachstano, Moldovos, Kirgizijos, Tadžikistano, Uzbekistano, taip pat ir Baltijos valstybes.

R.Gudžiauskas pats perėjo į jį apkaltinusios lygos ataką.

„Jos kuruojamų Lietuvos boksininkų didesnė dalis (apie 90 proc.) pralaimi, jie naudojami kaip tramplinas kilti kitų šalių boksininkams – tai yra sutartinės kovos, – teigė R.Gudžiauskas. – Sveikatos pažymėjimai suklastoti, pažeidimų begalė.

Mes dėl jų negalime organizuoti tarptautinių turnyrų, nes pagal EBU įstatus šaliai gali atstovauti tik viena organizacija.

Kai susitariame su kitų šalių boksininkais ir pradedame reklamuotis, Klaipėdos lyga rašo laiškus EBU ir su jos pagalba draudžia sportininkams dalyvauti. Trumpai tariant, tai kenkia fiziškai Lietuvos bokso vystymuisi, dėl to labai atsiliekame nuo kitų valstybių.“

R.Gudžiauskas įsitikinęs, kad atstovauti sporto šakai Lietuvoje gali tik viena organizacija, o ji yra Lietuvos bokso federacija (LBF), kuri po savo skėčiu yra patvirtinusi ir jo atstovaujamą profesionalaus bokso federaciją.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./King of kings classic part II
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./King of kings classic part II

„Tik Lietuvos profesionalų bokso federacija (LPBF) yra oficialiai Lietuvos Respublikos bokso federacijos įgaliota federacija atstovauti Lietuvos profesionalų boksui EBU organizacijoje. Tolesni veiksmai dėl Lietuvos bokso lygos (LBL) veikimo Lietuvos Respublikoje bus svarstomi artimiausiu metu LR įstatymų numatyta tvarka ir remiantis LR įstatymais“, – pareiškė R.Gudžiauskas.

Lietuvos bokso federacija: atletai patenkinti

Lietuvos bokso federacija (LBF) anksčiau buvo atsakinga tik už mėgėjus, nes profesionalai negalėjo varžytis olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos pirmenybėse.

Bet nuo 2016 metų Tarptautinė bokso federacija (AIBA) uždegė žalią šviesą profesionalams dalyvauti varžybose su mėgėjais, tad naujos viltys įsižiebė ir lietuviams.

Po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių į profesionalų boksą pasukęs 2015 metų Europos čempionas Eimantas Stanionis šių metų pradžioje paskelbė apie norą dalyvauti Tokijo žaidynėse.

Alfredo Pliadžio nuotr./Eimantas Stanionis
Alfredo Pliadžio nuotr./Eimantas Stanionis

Bet tarp AIBA ir profesionalaus bokso federacijų dar liko neišspręstų klausimų.

Jų lieka ir Lietuvos profesionalų bokse, nes LBF yra pripažinusi R.Gudžiausko organizaciją, o ne klaipėdiečius.

LBF generalinis sekretorius Donatas Mačianskas teigė, kad klaipėdiečių įkurta profesionalaus bokso lyga ilgai veikė savarankiškai ir niekada nesikreipė su prašymu vykdyti veiklą koordinuotai. „Iš jų noro nebuvo, mes ir nespaudėme, – manome, kad liko tarsi pilkoji zona“, – pasakojo D.Mačianskas.

„Scanpix“ nuotr./Egidijus Kavaliauskas prieš Terrence'ą Crawfordą
„Scanpix“ nuotr./Egidijus Kavaliauskas prieš Terrence'ą Crawfordą

Jo teigimu, R.Gudžiauskas kreipėsi pats, pateikė strategiją ir pažadėjo veiksmus koordinuoti su Lietuvos bokso federacija.

„Iš pradžių svarstėme, ar mums reikia tarpininkų, bet supratome, kad profesionalų bokso virtuvė yra kita, yra reikalingi žmonės, kurie tuo užsiimtų, – sakė D.Mačianskas. – Dabar su profesionalaus bokso federacija pasirašyta terminuota sutartis, mes prašysime ataskaitų. Durys lieka atviros ir kitiems profesionalų atstovams.“

D.Melniko kelti boksininkų sveikatos ir gyvybės rizikos klausimai LBF yra žinomi ir jau atsakyti.

„Aš esu patenkintas, bušido turnyruose viskas vyksta pagal taisykles, – kalbėjo D.Mačianskas. – Su atletais bendraujame asmeniškai, jie irgi klausia, kaip mes žiūrėsime, jei, pasiboksavę tarp profesionalų, norės sugrįžti į mėgėjų varžybas.

Sportininkai yra patenkinti, nes turi galimybių išmėginti save kitame varžybų formate. Be to, jie gauna vienokį ar kitokį užmokestį. Nusiskundimų nėra, jie yra patenkinti.“

Anot D.Mačiansko, elitiniai Lietuvos bokso profesionalai E.Stanionis ir E.Kavaliauskas yra sudarę asmenines sutartus su JAV profesionalų agentūromis, jų vidiniai mūsų šalies profesionalų organizacijų nesutarimai tiesiogiai neliečia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius