-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 12 metų štilio Lietuvos lengvoji atletika gali sužibėti Londone

Penktadienį Londone prasidės pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame Lietuvai atstovaus 15-a sportininkų. Prieš dvejus metus Pekine Lietuvos rinktinė patyrė fiasko, o paskutinį pasaulio čempionato medalį mūsų šalies atstovas čiupinėjo prieš 12 metų, kai Virgilijus Alekna laimėjo auksą. Ar pavyks po ilgos medalių sausros mūsų šalies atletams užimti vietą ant planetos pirmenybių prizininkų podiumo?
Airinė Palšytė, Andrius Gudžius ir Dovilė Dzindzaletaitė
Airinė Palšytė, Andrius Gudžius ir Dovilė Dzindzaletaitė / 15min.lt montažas

Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate į finalus nepateko tuomet lyderiais laikyti Andrius Gudžius ir Airinė Palšytė, o aukščiausią, septintąją, vietą užėmė ėjikė Brigita Virbalytė-Dimšienė, kuri sportinę karjerą derina su sporto žurnalistės darbu LRT televizijoje.

Lietuvos lengvaatlečiai be medalių liko ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Brazilijoje aukščiausiai iš lietuvių palypėti pavyko disko metikei Zinaidai Sendriūtei, kuri užėmė dešimtąją vietą.

Į Londoną išvyko penkiolika lengvaatlečių, tačiau kaip ir prieš dvejus metus didžiausios viltys siejamos su A.Gudžiumi ir A.Palšyte.

Disko metimas

Pirmasis čempionate startuos disko metikas Andrius Gudžius, kuris kovą pradės jau pirmąją varžybų dieną – penktadienį.

26-erių lengvaatletis išsikapstė iš jį kamavusių traumų ir šį sezoną demonstruoja įspūdingus rezultatus. Net tris kartus A.Gudžius švystelėjo diską už 68 metrų ribos ir yra vienas iš čempionato favoritų.

A.Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius atvyko į pasaulio čempionatą Londone.
A.Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius atvyko į pasaulio čempionatą Londone.

Lietuviui priklauso trečias geriausias sezono rezultatas – 68,61 m. Už A.Gudžių toliau šį sezoną diską nusviedė tik švedas Danielis Stahlas (71,29) ir jamaikietis Fedrickas Dacresas (68,88).

Į varžybas dėl medalių taip pat turėtų įsitraukti lenkas Piotras Malachowskis (67,68), vokietis Robertas Hartingas (66,30) ir patyręs vilkas iš Estijos Gerdas Kanteris (65,87).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Hartingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Hartingas

Įdomus faktas, kad Londone nedalyvaus olimpinis čempionas vokietis Christophas Hartingas, kuris neįvykdė normatyvo, o Vokietijos čempionate užėmė vos ketvirtąją vietą. Vokietija į Londoną išsiuntė tik jo vyresnįjį brolį Robertą – dar daugiau titulų turintį atletą, kuris po V.Aleknos eros yra laimėjęs olimpines žaidynes, pasaulio pirmenybes ir Europos čempionatą.

Po puikaus pasirodymo Lietuvos čempionate A.Gudžius neslėpė, kad tyliai pasvajoja apie pasaulio čempionato medalį.

„Ko tikiuosi pasaulio čempionate? Planas minimum – finalo aštuntukas, o maksimum – tai, ko visi tyliai tikisi“, – po Lietuvos čempionato kalbėjo A.Gudžius.

A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas Palangoje. Andrius Gudžius
A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas Palangoje. Andrius Gudžius

Šuoliai į aukštį

Airinė Palšytė yra viena iš favoričių moterų šuolių į aukštį varžybose, nors lengvaatletei tradiciškai kortas pamaišė trauma.

Startiniame sąraše jos rezultatas yra antras geriausias iš visų atrankos dalyvių – 2,01 m. Aukščiau šį sezoną yra šokusi tik rusė Marija Lasickienė (2,06).

Po vedybų Rusijoje su lietuviška pavarde varžytis pradėjusi M.Lasickienė yra ryški rungties lyderė, mažai kas abejoja, kad ji antrą kartą iš eilės taps pasaulio čempione. Tiesa, triumfo akimirka sportininkei būtų neįprasta. Tarptautinė lengvosios atletikos federacija jai leido varžytis tik neutralios dalyvės statusu. Tai reiškia, kad tapusi čempione ji Rusijos himno neišgirstų.

„Scanpix“/AP nuotr./Marija Kučina Lasickienė
„Scanpix“/AP nuotr./Marija Kučina Lasickienė

A.Palšytė ne kartą buvo pripažinta geriausia mėnesio lengvaatlete Europoje ir per pastaruosius metus skynė svarbius apdovanojimus – auksas Europos uždarų patalpų čempionate Belgrade, sidabras Europos čempionate Amsterdame, ketvirta vieta pasaulio uždarų patalpų čempionate Portlande.

Tačiau prieš dvejus metus Pekine ir prieš ketverius Maskvoje A.Palšytę pasaulio čempionatuose lydėdavo traumos ir prasti rezultatai.

Nerimas kyla ir prieš startą Londone. Sportininkė kaip įprasta nėra linkusi kalbėti apie laukiantį svarbų startą, tačiau pasirodymas Lietuvos čempionate rodo, kad geriausios formos ji dar neatgavo.

Konkurencijos nesulaukusi A.Palšytė šalies čempione tapo įveikusi 1,85 m aukštį ir pripažino, kad Londone tai bus tik pradinis aukštis.

Dėl traumų abejojama ir olimpinės čempionės ispanės Ruth Beitia forma, o kita garsi šuolininkė kroatė Blanka Vlasič į Londoną neatvyks.

Lietuvės ir kitų lyderių trauma gali pasinaudoti daug talentingų ir norinčių savo vardą įtvirtinti šuolininkių. Viena iš jų – vos 19-os sulaukusi amerikietė Vashti Cunningham, kuri pateikė staigmeną tapusi uždarų patalpų pasaulio čempione.

Į medalį taikysis ir lenkė Kamila Licwinko, kuri būdama 31-erių, visuomet būna arti nugalėtojų pakylos, tačiau svarbaus medalio atvirajame lengvosios atletikos čempionate taip ir nėra iškovojusi.

A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas Palangoje. Airinė Palšytė
A.Pliadžio nuotr./Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas Palangoje. Airinė Palšytė

Sugrįžimas

Labiausiai intriguojantis sugrįžimas Lietuvos rinktinėje yra trišuolininkės Dovilės Dzindzaletaitės.

Prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes dėl sportininkės nėštumo kilo didelis triukšmas. Lengvosios atletikos federacija pyko, kad Ispanijoje gyvenanti lengvaatletė apie tai nepranešė federacijos atstovams ir viešai aiškinosi santykius su D.Dzindzaletaite. Visgi galiausiai viskas išsisprendė ir federacija palinkėjo kuo greičiau sugrįžti į varžybas.

Vos prieš 10 mėnesių lengvaatletė su britų bėgiku Richardu Kilty susilaukė sūnaus ir iškėlė sau tikslą atgauti formą iki Londono pasaulio čempionato. Likus vos kelioms savaitėms iki turnyro, D.Dzindzaletaitė savo užduotį įvykdė. Ji Italijoje nušoko 14,15 m ir įvykdė pasaulio čempionato normatyvą.

Su šiuo rezultatu 24-erių lietuvė gali tikėtis vietos finale. Kova dėl medalių turėtų vykti tarp labiau patyrusių šuolininkių iš Pietų Amerikos – kolumbietės Caterine Ibarguen (14,86), venesuelietės Julimar Rojas (14,96) ir brazilės Nubia Soares (14,56 m).

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

12 metų štilis

Nors V.Aleknos įspūdingos pergalės vis dar gyvos kiekvieno lietuvio atmintyje, jos džiugino jau senokai. Būtent legendinis disko metikas buvo paskutinis lietuvis užlipęs ant pasaulio lengvosios atletikos čempionato apdovanojimų pakylos.

2005 metais V.Alekna diską nusviedė 70,17 m ir iškovojo aukso medalį Helsinkyje vykusiame pasaulio čempionate.

Iš viso per nepriklausomos Lietuvos istoriją mūsų šalies lengvaatlečiai pasaulio čempionatuose yra iškovoję penkis medalius – keturis iš jų laimėjo V.Alekna.

1997 metais prie disko metiko sidabro septynkovininkė Remigija Nazarovienė pridėjo bronzos medalį.

Tarybų Sąjungos rinktinėje du sidabro medalius 1983 metais iškovojo disko metikė Galina Murašova ir 400 metrų barjerinio bėgimo atstovė Ana Ambrazienė.

Lietuvių medaliai pasaulio čempionatuose
Metai Medalis Atletas Rungtis Rezultatas
1997 Sidabras Virgilijus Alekna Disko metimas 69,70 m
1997 Bronza Remigija Nazarovienė Septynkovė 6566 tšk.
2001 Sidabras Virgilijus Alekna Disko metimas 69,40 m
2003 Auksas Virgilijus Alekna Disko metimas 69,69 m
2005 Auksas Virgilijus Alekna Disko metimas 70,17 m

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Moterys: Airinė Palšytė (šuoliai į aukštį), Dovilė Dzindzaletaitė (trišuolis), Eglė Balčiūnaitė (800 m), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Vaida Žūsinaitė (maratonas), Brigita Virbalytė-Dimšienė, Živilė Vaiciukevičiūtė ir Monika Vaiciukevičiūtė (visos trys – 20 km sportinis ėjimas).

Vyrai: Andrius Gudžius (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Arturas Mastianica (50 km sportinis ėjimas), Remigijus Kančys bei Ignas Brasevičius (abu – maratonas).

lengvoji.lt nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė, Brigita Virbalytė, Kristina Saltanovič ir Monika Vaiciukevičiūtė
lengvoji.lt nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė, Brigita Virbalytė, Kristina Saltanovič ir Monika Vaiciukevičiūtė

Lietuvių startai pasaulio lengvosios atletikos čempionate (Lietuvos laiku):

  • Rugpjūčio 4 d. (penktadienis)

Vakarinė sesija. 21.20 val. disko metimo atranka, grupė A (gali dalyvauti Andrius Gudžius)

22.45 val. disko metimo atranka, grupė B (gali dalyvauti Andrius Gudžius)

  • Rugpjūčio 5 d. (šeštadienis)

Rytinė sesija. 13.00 val. trišuolio atranka, grupės A/B (dalyvauja Dovilė Dzindzaletaitė)

Vakarinė sesija. 21.26 val. disko metimo finalas (gali dalyvauti Andrius Gudžius)

  • Rugpjūčio 6 d. (sekmadienis)

Rytinė sesija. 12.55 val. maratonas, vyrai (dalyvauja Remigijus Kančys ir Ignas Brasevičius)

16.00 val. maratonas, moterys (dalyvauja Vaida Žūsinaitė)

Vakarinė sesija. 21.05 val. ieties metimo atranka, grupė A (gali dalyvauti Liveta Jasiūnaitė)

22.30 val. ieties metimo atranka, grupė B (gali dalyvauti Liveta Jasiūnaitė)

  • Rugpjūčio 7 d. (pirmadienis)

Vakarinė sesija. 22.25 val. trišuolio finalas (gali dalyvauti Dovilė Dzindzaletaitė)

  • Rugpjūčio 8 d. (antradienis)

Vakarinė sesija. 21.20 val. ieties metimo finalas (gali dalyvauti Liveta Jasiūnaitė)

  • Rugpjūčio 10 d. (ketvirtadienis)

Vakarinė sesija. 21.05 val. ieties metimo atranka, grupė A (gali dalyvauti Edis Matusevičius

21.10 val. šuolių į aukštį atranka, grupės A/B (dalyvauja Airinė Palšytė)

21.25 val. 800 m bėgimo atrankos varžybos (dalyvauja Eglė Balčiūnaitė)

22.35 val. ieties metimo atranka, grupė B (gali dalyvauti Edis Matusevičius)

  • Rugpjūčio 11 d. (penktadienis)

Rytinė sesija. 12.10 val. disko metimo atranka, grupė A (gali dalyvauti Zinaida Sendriūtė)

13.35 val. disko metimo atranka, grupė B (gali dalyvauti Zinaida Sendriūtė)

Vakarinė sesija. 21.35 val. 800 m bėgimo pusfinalis (gali dalyvauti Eglė Balčiūnaitė)

  • Rugpjūčio 12 d. (šeštadienis)

Vakarinė sesija. 21.05 val. šuolių į aukštį finalas (gali dalyvauti Airinė Palšytė)

22.15 val. ieties metimo finalas (gali dalyvauti Edis Matusevičius)

  • Rugpjūčio 13 d. (sekmadienis)

Rytinė sesija. 9.45 val. 50 km sportinis ėjimas (dalyvauja Artur Mastianica)

14.20 val. 20 km sportinis ėjimas (dalyvauja Brigita Virbalytė-Dimšienė, Živilė Vaiciukevičiūtė, Monika Vaiciukevičiūtė)

16.20 val. 20 km sportinis ėjimas (dalyvauja Marius Žiūkas)

Vakarinė sesija. 21.10 val. disko metimo finalas (gali dalyvauti Zinaida Sendriūtė)

22.10 val. 800 m bėgimo finalas (gali dalyvauti Eglė Balčiūnaitė)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius