Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

21 bėgikas žuvo per varžybas Kinijoje – dabar prakalbo išgyvenę

Bėgimas prasidėjo palei Geltonąją upę Akmenų miško parke. Viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai atėjo didelė audra. Kruša, lietus ir staiga apėmęs šaltis išvertė bėgikus iš kojų. Šis regionas buvo žinomas dėl pašėlusių gūsių, vietiniai sako, kad taip yra dėl kalnų grandinės Vakaruose ir Sibiro vėjų iš Šiaurės. Vienas bėgikų, 30-metis Zhang Xiaotao, krito daug kartų, kol nebeatsikėlė.
Per tragediją Kinijoje žuvo 21 ultramaratono bėgikas.
Per tragediją Kinijoje žuvo 21 ultramaratono bėgikas. / „Scanpix“ nuotr.

Kai Zhang Xiaotao pabudo, jis pamatė, kad yra urve, o kažkas šalia bando uždegti ugnį, kad jis sušiltų. Jis neturėjo supratimo, kaip čia pateko.

Zhang Xiaotao sušalusį kūną rado pro šalį ėjęs piemuo, kuris suvyniojo jį į antklodę, užsimetė ant pečių ir nunešė į saugią vietą. Jis buvo vienas iš tų, kuriems pasisekė.

Bet dviem dešimtims jo kolegų – ne. Šių metų gegužę 21 žmogus žuvo per ultrabėgimo varžybas Šiaurės Kinijoje, patekę į ekstremalias oro sąlygas: krušą, stiprų lietų ir audrą, dėl ko staiga krito oro temperatūra – o tam, regis, niekas nebuvo pasiruošęs.

„Scanpix“ nuotr./Per tragediją Kinijoje žuvo 21 ultramaratono bėgikas.
„Scanpix“ nuotr./Per tragediją Kinijoje žuvo 21 ultramaratono bėgikas.

Įvykus tragedijai daugumai buvo uždrausta apie ją pasakoti. Tik keli išdrįso.

Anksčiau tragedijos buvo pavienės

Ultrabėgimas dar niekada nebuvo patyręs tokios tamsios dienos, kokia nutiko vieną gegužės šeštadienį per 100 km bėgimo varžybas Kinijoje.

Ultrabėgimuose ir anksčiau pasitaikydavo nelaimingų atsitikimų, nes bėgti reikia daug ilgiau nei įprastas 42 km maratonas. Ik šiol tai būdavo pavienės netektys.

Pernai Kateryna Katiuševa iš Ukrainos, žinoma kaip ultrabėgimo „Geležinė ledi“, susmuko likus 10 km iki 66 km trasos finišo. Bėgimo rengėjai rado ją po aštuonių valandų paieškų, bet ji mirė kitą dieną ligoninėje būdama 33-ejų.

Praėjusią vasarą ultramaratono veteranė Kim McCoy prarado koją, kai buvo nudaužta automobilio kertant greitkelį likus 113 km iki 547 km varžybų Pietų Amerikoje finišo.

Tai, kas nutiko Kinijoje, labiau primena siaubingą tragediją Evereste 1996 metais, kuomet staiga kilusi audra pasiglemžė aštuonių alpinistų gyvybes.

„Aš esu siaubingai išsigandusi, – „New York Times“ sakė Katie Arnold, ultrabėgimo čempionė ir knygos „Running Home“ autorė po tragedijos Kinijoje. – Negaliu net mąstyti apie tai.“

„Veidas apsitraukė ledu, tako nebesimatė“

Saulė pasislėpė už debesų Gansu provincijoje Kinijoje, kai 172 sportininkai stojo į trasą 100 km varžybose.

Bet varžybų rengėjai tikėjosi, kad viskas bus gerai, – oras buvo švelnus pastaruosius trejus metus. Jie net perkėlė kai kurių atletų daiktus toliau į trasą, kad jie galėtų pasiimti ekipiruotę vėliau tą dieną.

Tačiau šaltas vėjas pūtė vis stipriau. Kai kurie bėgikai prieš pat startą nubėgo į parduotuvėlę, kad trumpam pasislėptų, dauguma drebėjo, vilkėdami marškinėlius ir šortus.

Zhang Xiaotao pradėjo varžybas stipriai. Jis buvo tarp greičiausių iki pirmojo punkto. Bėdos prasidėjo prieš antrąjį trasos punktą, nubėgus 20 km.

„Buvau įpusėjęs kalną, kai prasidėjo kruša, – pasakojo bėgikas socialinėje erdvėje. – Mano veidas apsitraukė ledu, regėjimas suprastėjo, buvo sunku aiškiai matyti taką.“

Bet Zhang Xiaotao bėgo toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius