-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Gudžiaus trenerio pareiškimas: Andrius yra neeilinis, 70 metrų – ne riba

Berlyne vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate 68,46 m numetęs ir Europos čempiono titulą iškovojęs 27-erių Andrius Gudžius sulaukė daugybės sveikinimų bei pagyrų. Sportininko treneris Vaclovas Kidykas antrina, kad jo auklėtinis – neeilinių gebėjimų atletas, o geriausi rezultatai – dar prieš akis.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / „Scanpix“/AP nuotr.

Trečiadienį Berlyne A.Gudžiaus gerbėjams auksą atnešusio metimo reikėjo laukti iki pat paskutinio lietuvio bandymo. Pirmuoju jis diską nusviedė 65,75 m. Antrasis bandymas nebuvo toks sėkmingas – diskas skriejo tik 62,89 m. Trečias metimas lietuviui buvo kur kas sėkmingesnis ir diskas nusileido ant 67,19 m ribos.

Anot A.Gudžiaus trenerio Vaclovo Kidyko, nedrąsūs pirmieji bandymai buvo nulemti varžybų taktikos, o sportinio pykčio pridėjo ir švedo Danielio Stahlio tolimi metimai. Jis jau antruoju bandymu diską siuntė už 68 metrų ribos, tačiau šis rezultatas vėliau buvo anuliuotas.

„Tokia buvo taktika varžybų. Pirmas metimas yra tam, kad gautume kitus penkis – kad pamažu rezultatą gerintų. Jei D.Stahlis nebūtų metęs 68 metrų, tai Andrius gal nebūtų toks „užsivedęs“. D.Stahlis galėjo pagerinti rezultatą, bet dėl varžybų įtampos tai neįvyko“, – apie tai, kad būtent A.Gudžiaus konkurentui iš Švedijos atiteko paskutinis metimas, LRT RADIJUI pasakojo V.Kidykas.

Prie papildomos įtampos prisidėjo net tik 25-erių švedo alsavimas į nugarą – jis ketvirtuoju bandymu diską nusviedė 68,23 m, bet ir atsiradusi favorito etiketės našta.

„Buvo sunku, nes jį slėgė pasaulio čempiono titulas, geriausias rezultatas Europoje. O norisi pasirodyti ne blogiau“, – mano V.Kidykas, kuris puikiai žino, ką tai reiškia.

Jis pats 1986 m. Europos lengvosios atletikos čempionate laimėjo bronzos medalį.

Buvo sunku ir dėl Berlyno tvyrančio karščio, kuris apsunkino gyvenimą ne vienam sportininkui. Tą pastebėjo Berlyne varžybas stebėjęs 46-erių olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionų titulus iškovojęs Virgilijus Alekna.

„Labai geras jo fizinis ir psichologinis pasiruošimas, nes varžybos vyko išskirtinėmis sąlygomis – tvyrojo didžiulis karštis. (...) Pirmą kartą teko varžybas stebėti iš žiūrovų pozicijų. Šiek tiek keista, kitokie vaizdai, bet gražu. Kuo toliau, tuo labiau teks priprasti prie to“, – įspūdžiais tiesiogiai iš Vokietijos sostinės su LRT RADIJO skaitytojais dalijosi V.Alekna.

Jis pripažino, kad pasidalintų patarimais su dabartiniu pasaulio ir Europos čempionu, tačiau, jo nuomone, to šiam atletui galbūt ir nereikia.

„Andrius neturi tokių išskirtinių duomenų, kokius turėjau aš, todėl metimo technika šiek tiek skiriasi nuo manosios. Šiaip tai belieka pasidžiaugti Andriaus pasirodymu, iškovotu čempiono titulu.(...) Andrius yra subrendęs, puikiai žino, ką daro, tad jam mano patarimo ir nereikia“, – teigė V.Alekna.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Vaclovas Kidykas

Tituluotam sportininkui antrina ir V.Kidykas. Pasak jo, A.Gudžius yra technikos brandoje.

„Kai pernai prieš pasaulio čempionatą mes dar dėliodavome paskutinius bruožus technikos elementų formavime, tai dabar mes keičiame labai nedaug – milimetrais, centimetrais. Galimybes turi neeilinio žmogaus. Be galo geros koordinacijos, turi gerą galvą, auga labai normaliai jėga. Duotos visos savybės, kurios skirtos disko metikui“, – mano V.Kidykas.

Jis priduria, kad lyginti V.Alekną ir A.Gudžių dėl skirtingų metimo technikų bei fizinių duomenų nereikėtų, o geriausi rezultatai dar ateis – ir V.Alekna toliau nei 70 metrų numetė būdamas jau 28-erių.

„Branda disko metikams ateina nuo 27 metų, tad manau, kad permesime ir 70 metrų. Diskas ir toliau turi skrieti, o kitąmet – pasaulio čempionatas, 2020 metais – olimpinės žaidynės“, – apie būsimus svarbiausius savo auklėtinio startus kalba V.Kidykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius