-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar lietuvė sulauks medalio? Dopingu įtariamos čekės advokatas mano kitaip

Čekijos sportinio ėjimo atstovė Anežka Drahotova apkaltinta dopingo taisyklių pažeidimu 2018 metų Europos lengvosios atletikos pirmenybėse. Tai įžiebė galimybę Lietuvos ėjikei Brigitai Virbalytei pirmąsyk per karjerą pelnyti aukščiausio lygio varžybų medalį, nes 2018 metų pirmenybėse mūsų šalies atletė finišavo ketvirta, o čekė – antra. Tačiau Čekijos sportininkės advokatas Janas Štrovičekas tikisi apginti ėjikę dopingo byloje.
Anežka Drahotova (dešinėje)
Anežka Drahotova (dešinėje) / „Scanpix“ nuotr.

Čekijos sportinio ėjimo atstovė Anežka Drahotova apkaltinta dopingo taisyklių pažeidimu 2018 metų Europos lengvosios atletikos pirmenybėse.

Tai įžiebė galimybę Lietuvos ėjikei Brigitai Virbalytei pirmąsyk per karjerą pelnyti aukščiausio lygio varžybų medalį, nes 2018 metų pirmenybėse mūsų šalies atletė finišavo ketvirta, o čekė – antra. Tačiau Čekijos sportininkės advokatas Janas Štrovičekas tikisi apginti ėjikę dopingo byloje.

Praėjus kone trejiems metams nuo Europos lengvosios atletikos pirmenybių Berlyne, antidopingo kontrolieriai informavo A.Drahotovą, kad jos testas 2018 metų liepą yra teigiamas.

Tai reiškia, kad Čekijos sportininkė turėtų netekti sidabro medalio, o į trečią vietą iš ketvirtosios turėtų pakilti Brigita Virbalytė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė ir Brigita Virbalytė-Dimšienė
Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė ir Brigita Virbalytė-Dimšienė

Tada Berlyne pagerinusi Lietuvos 20 km ėjimo rekordą B.Virbalytė finišavo ketvirta, o penktą vietą užėmė Živilė Vaiciukevičiūtė, pernai baigusi sportinę karjerą.

A.Drahotovos advokatas Janas Štovičekas atskleidė portalui „Nova Sport“, kuo yra kaltinama ėjikė, taip pat aiškino, kad tikisi sportininkę apginti.

„Mes gavome informaciją, kas tai per medžiaga. Tai – testosteronas. Ši informacija labai svarbi, nes hormonus pagamina žmogaus organizmas. Man tai yra įrodymas, kad ji nevartojo dopingo, aš labai dėl to džiaugiuosi“, – pareiškė sportininkės advokatas.

Moters organizme testosteroną gamina kiaušidės.

Aukštas testosterono lygis skatina raudonųjų kūnelių gamybą, kelia energiją bei stiprina raumenis, – visa tai suteikia pranašumą atletams.

„Dabar mes pasižiūrėsime, kaip atsitiko, kad ji viršijo leistinus lygius, – kalbėjo advokatas. – Natūraliai tai galėjo lemti liga, tad dabar mes žinome, kuria kryptimi ieškoti ir aiškintis.“

J.Štovičekas stengėsi sumenkinti antidopingo kontrolierių pastangas.

„Antidopingo komitetas mane nuvylė. Tai lyg policija, kuri kaltina eismo taisyklių pažeidimu, bet nepasako tiksliai, ar važiavai per greitai, o gal ne taip prisiparkavai. Deja, bet informaciją gavome iš savų šaltinių, o ne antidopingo komiteto, kuris neatsakė į mūsų klausimus ir skambučius.“

„Scanpix“ nuotr./Anežka Drahotova
„Scanpix“ nuotr./Anežka Drahotova

2012 metais dėl gana didelio testosterono ir epitestesterono santykio nukrypimo dvejiems metams buvo diskvalifikuota Živilė Balčiūnaitė, tada tvirtinusi, kad pakeitimus galėjo sukelti prieš bėgimą vartotas dufastonas. Tačiau savo kaltę neigusi bėgikė neregistravo vaisto per dopingo testą ir galiausiai neteko 2010 metų Europos čempionės aukso medalio, kai pirma finišavo maratono bėgimo rungtyje Barselonoje. Po ilgos dopingo bylos čempionės titulas atiteko italei Annai Incerti.

Dabar panaši byla laukiama Čekijoje, kur pažeidimo įrodymas atneštų medalį kitai Lietuvos sportininkei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius