-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dopingo skandalas plečiasi: rusus dangstė net geriausia Šveicarijos laboratorija?

Praėjusią savaitę po pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) paviešinto tyrimo kilusiame Rusijos dopingo skandale ilgą laiką minėta tik Maskvos antidopingo laboratorija. Vis dėlto, kaip anksčiau ir teigta, korupcija ir apgavystės Rusijos sporte išplitę kur kas plačiau nei šios šalies ribos. Į susitepusių rusų dangstymą įsitraukusi ir viena geriausių pasaulio laboratorijų Šveicarijoje.
Rusiją krečia didžiulis dopingo skandalas
Rusiją krečia didžiulis dopingo skandalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasirodo, kad ne be pagrindo WADA tyrime teigiama, kad 2012 metų Londono olimpinės žaidynės buvo sugadintos. Prieš šias žaidynes Šveicarijos miesto Lozanos „Centre Hospitalier Universitaire Vaudois et Université de Lausanne“ laboratorijoje buvo sunaikinti 67 Rusijos sportininkų dopingo mėginiai.

Tai padaryta prieš pat Londono žaidynes, neklausant WADA reikalavimų išsaugoti mėginius. Buvo norima juos ištirti iš naujo, tačiau po sunaikinimo to padaryti nebebuvo įmanoma.

Tai dar kartą patvirtina WADA teiginį, kad Rusija buvo sukūrusi schemą, kurioje susitepusių sportininkų mėginiai būdavo pakeičiami švariais.

Žinoma, 67 mėginių sunaikinimas neatrodo toks didelis nusikaltimas žinant, kad dabar jau uždarytoje Maskvos laboratorijoje nelegaliai buvo sunaikinta 1417 mėginių.

JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas apkaltino M.Saugy, kad šis suteikė Lance'ui Armstrongui „raktą“, kaip apeiti dopingo kontrolę vartojant tuo laiku ypač populiarų EPO.

Vis dėlto, WADA ataskaitoje rašoma, kad agentūra nebuvo patenkinta Lozanos laboratorijos atstovų paaiškinimu dėl sunaikintų mėginių.

Sunku tikėtis korupcijos tokio aukšto lygio antidopingo laboratorijoje, kuri yra gavusi aukso medalį už kovą prieš dopingą. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) po kiekvienų olimpinių žaidynių dar dešimt metų saugo visus per žaidynes paimtus mėginius. Tai daroma, nes po kiek laiko galima juos vėl ištirti ir rasti draudžiamus preparatus, kurių anksčiau nebūdavo įmanoma aptikti.

Be to, Lozanos laboratoriją kaip pagrindinę, naudoja ir FIFA, kad galėtų tirti pasaulio futbolo čempionatų dalyvių mėginius.

Tiesa, laboratorijos direktoriaus pareigas užima, švelniai tariant, skandalingas daktaras Martialas Saugy. Jis kol kas atsisako kalbėti su žiniasklaida, o laboratorijoje organizuota spaudos konferencija buvo atšaukta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./L.Armstrongas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./L.Armstrongas

Prieš kelerius metus M.Saugy jau buvo įsipainiojęs į dopingo skandalą. JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas apkaltino M.Saugy, kad šis suteikė Lance'ui Armstrongui „raktą“, kaip apeiti dopingo kontrolę vartojant tuo laiku ypač populiarų EPO.

Tuomet M.Saugy pripažino, kad 2001 m. buvo sutikęs L.Armstrongą ir jo komandos vadovą Johaną Bruyneelą. Vyrai kalbėjosi apie EPO tyrimus, tačiau M.Saugy neigė, kad skandalingajam dviratininkui padėjo juos apeiti.

Antrasis skandalas susijęs su Sočio žiemos olimpinėmis žaidynėmis. Nepriklausomų tyrėjų grupė nustatė, kad M.Saugy dirbo dopingo testų laboratorijoje kaip Rusijos sporto ministerijos atstovas. Vis dėlto, jo buvimas Sočyje nebuvo suderintas su IOC.

M.Saugy irgi neneigė buvęs Sočyje, tačiau paaiškino, kad jis ten buvo kaip konsultantas olimpinių žaidynių organizacinio komiteto kvietimu. Po šio paaiškinimo IOC pripažino, kad buvo leidęs M.Saugy dalyvauti Sočio žaidynėse kaip konsultantui, tačiau jo pavardė kažkodėl nebuvo įtraukta į nepriklausomų atstovų sąrašą, kuris dalintas komandoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martialas Saugy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martialas Saugy

Nors M.Saugy veikla atrodo įtartina, tačiau kol kas nėra oficialiai įrodyta, kad jis pažeidė kokius nors įstatymus. Vis dėlto, WADA ataskaita akivaizdžiai diskredituoja tiek Lozanos laboratoriją, tiek jos vadovą M.Saugy.

Tik praėjusią savaitę prasidėjęs skandalas jau dabar itin sumažino visuomenės pasitikėjimą IAAF ir šios organizacijos kova su dopingu. Jeigu norima šį pasitikėjimą bent kiek atkurti, M.Saugy tiesiog privalo paaiškinti, kodėl buvo sunaikinti minėti 67 rusų mėginiai.

Jis turi atskleisti visą Šveicarijos laboratorijos bendradarbiavimą su Rusija, suteikti prieigas prie dokumentų. Kitu atveju pasaulio pasitikėjimas antidopingo veikla bei tikėjimas švariu sportu gali patirti dar vieną didžiulį smūgį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius